Минає ще один рік. Другий рік повномасштабного російського вторгнення і десятий рік російської війни в Україні. Рік важкої роботи, великих зусиль, неабиякої загартованості та незламності. За те, що цей рік був для нас всіх можливим, ми невтомно дякуємо Силам оборони України, зокрема нашим колегам, які захищають демократичні цінності зі зброєю в руках.

Нашими незмінними пріоритетами залишаються УЧАСТЬ, БЕЗПЕКА і СПРАВЕДЛИВІСТЬ, що тісно переплетені в кожній активності ОПОРИ — від традиційного спостереження за виборами й удосконалення виборчого законодавства до документування воєнних злочинів чи моніторингу міграційних процесів.

СТАРІ-НОВІ МИ

Діємо на боці добра

ОПОРА не лише має 17-річну експертизу у виборах, громадському спостереженні та реформуванні законодавства, а й уже набула відчутного досвіду в питаннях міжнародного гуманітарного права та напрацювання концепцій для відновлення цивільної системи управління по завершенню війни.

Нині ми працюємо з новими для себе напрямами: 

  • реформи політичних інститутів;
  • підготовка до перших повоєнних виборів;
  • безпека і сталий мир;
  • глобальна адвокація інтересів України;
  • заснування Спеціального трибуналу щодо злочину агресії та документування воєнних злочинів росіян;
  • аналіз впливу Росії на політичні процеси в Україні;
  • дослідження російської дезінформації;
  • виклики для розвитку громад, транзит влади до цивільної системи в повоєнний період;
  • вивчення та прогнозування міграції;
  • дані, OSINT і аналітика нової якості.

Розширивши сферу своїх компетенцій після початку повномасштабного російського вторгнення, ми відчули необхідність трансформуватися й зовні. Тому у вересні цього року ми оновили звичні трикутник та кольористику, додавши свіжості, сучасності, але разом із тим і позачасовості. Головна мета нашого ребрендингу — підкреслити експертність та досвід, отриманий за роки роботи, а також інтегрованість у сучасне життя країни і глибоке розуміння процесів сьогодення. Ми змінюємося відповідно до вимог часу. Втім, ми незмінно працюємо в Україні й для України.

Сила вибору

Цьогоріч ми започаткували цикл відео «Сила вибору. Важливі розмови про Україну». Це серія візійних інтерв'ю з українськими інтелектуалами для тих, хто хоче краще зрозуміти світ та унікальність українців у ньому. Ми говоримо про вибір у широкому сенсі — про те, що супроводжує нас щодня і вирізняє з-поміж інших.

Ведуча проєкту — Ольга Айвазовська. До розмови ми запрошуємо експертів із різних сфер гуманітарних знань. Загалом вийшло майже два десятки програмних розмов, гостями яких були Павло Клімкін, Лариса Денисенко, Володимир Єрмоленко, Антон Дробович, Валерій Пекар, Вадим Карп’як, Вахтанг Кебуладзе, Ганна Новосад, Таміла Ташева, Пітер Ербен, Петро Бурковський, Олег Покальчук, Олександра Кольцова, Олеся Островська-Люта, Олена Кондратюк, Альона Гетьманчук.

Текстові версії цих розмов публікували наші медіапартнери, а всі відео доступні на нашому ютуб-каналі. Ба більше, відеоінтерв’ю з Павлом Клімкіним з цього циклу стало найпопулярнішим за цей рік — його переглянули більше 36 тисяч разів.

Соцмережі та партнерства

Наш ютуб-канал «Говорить ОПОРА» цьогоріч перетнув позначку в 7000 підписників. За рік ми випустили 119 відео, які назбирали більше 643 тисяч переглядів загальною тривалістю у 26,7 тисяч годин. За Facebook-сторінкою Громадянської мережі ОПОРА стежить більше 43 тисяч підписників, а дописи зібрали близько 700 тисяч переглядів. На наш Instagrsm-акаунт підписалося майже 3 тисяч людей, публікації ж охопили більш ніж 310 тисяч переглядів. Кількість підписників нашої сторінки в X (Twitter) сягнула майже 10 тисяч. 

Цьогоріч ми остаточно відмовилися від Telegram як комунікаційної платформи. Ймовірні зв’язки цього месенджера з російськими спецслужбами та олігархами для нас значно переважують користь від зручності користування.

2023 рік видався дуже плідним на партнерства з медіа. Наші матеріали виходили на таких майданчиках, як Українська правда, LB.ua, Цензор, Дзеркало тижня, Ліга.net, Ukraїner, Свідомі. 

Також ми вдячні за організацію спільних заходів або співпрацю нашим партнерам: Центральній виборчій комісії, Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Національному агентству з питань запобігання корупції, Міжнародній фундації виборчих систем в Україні (IFES), Національному демократичному інституту в Україні (NDI), Європейській платформі за демократичні вибори (EPDE), Глобальній мережі національних спостерігачів за виборами (GNDEM), Міжнародному центру української перемоги (ICUV), Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Лабораторії законодавчих ініціатив, Центру політико-правових реформ, Starlight Media, USAID, NED, Міжнародному фонду «Відродження», Представництву Європейського Союзу в Україні, Уряду Великої Британії, Фонду «OPORA in Poland».

ВІЙНА

Центр документування у Варшаві

Восени свій перший рік роботи відзначив Центр сприяння документуванню воєнних злочинів, який адмініструється через Фонд «OPORA in Poland», що заснований представниками нашої мережі у Варшаві. Це безпечний простір, де українці, які стали свідками або жертвами воєнних злочинів росіян, можуть розповісти свою історію, аби в майбутньому міжнародні суди притягнули винуватців до відповідальності.

З вересня 2022 року до кінця осені 2023 року юристи і психологи Центру зібрали майже 1500 попередніх інтерв’ю. Спершу вони опитували українців у шелтерах Варшави, а восени 2023 року розширили географію на інші польські міста: Лодзь, Торунь, Бидгощ, Бялисток, Августув, Мальборк. Юристи й психологи завжди працюють у парі для запобігання ретравматизації постраждалих. Крім того, експерти Центру дотримуються методології для громадських організацій, розробленої Євроюстом, Мережею з питань геноциду та Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду. 

Всі зібрані попередні інтерв’ю перекладають польською мовою та офіційно передають польській прокуратурі, адже тільки цей орган має мандат на повноцінне опитування свідків на території Польщі. Центр співпрацює з Офісом Генеральної прокуратури України та Прокуратурою Республіки Польща, прокурорами Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA) та урядом Великої Британії. Центр постійно зростає, а його робота вийшла на сталий рівень, про що експерти ОПОРИ не втомлюються нагадувати на українських та міжнародних майданчиках.

Маніфест сталого миру

Цьогоріч був фіналізований та презентований на національному й міжнародному рівнях «Маніфест сталого миру. Світ після нашої перемоги». Цей документ, розроблений представниками українського громадянського суспільства, окреслює відповіді на запитання, що таке українська перемога, як її досягти і як забезпечити сталий мир.

Представники ОПОРИ не тільки стали співавторами Маніфесту, а й адмініструють роботу творчої групи експертів, які долучилися до написання документа. Так, упродовж року відбулися презентації Маніфесту в 13 регіонах країни, а в низці всеукраїнських медіа вийшли тематичні колонки від його авторів.

Аналіз російських наративів

Експерти ОПОРИ продовжують відстежувати мову ворожнечі та аналізувати події, заяви, рішення на території РФ, які безпосередньо впливають на війну в Україні. Результати системних моніторингів виливаються в аналітичні матеріали розділів «War speeches» та «Окуповані».

Великий пласт нашої роботи — це аналіз публікацій у соціальних мережах та месенджерах. Якщо раніше експерти ОПОРИ відстежували так політичну рекламу та витрати на неї, то зараз вони скеровують своє вміння працювати з величезними обсягами даних на розвідки, що викривають схеми дезінформації проти України. 

Неабиякого розголосу в експертному середовищі набули наші дослідження про погляди російської «опозиції» (риторику Антивоєнного комітету Росії та Форуму вільної Росії, а також команди Навального щодо завершення війни) та матеріал про поширення дезінформаційних російських наративів на Заході через цифрові платформи.

ДОСЛІДЖЕННЯ

За десятиріччя російської війни в Україні, а особливо після 24 лютого 2022 року, населення українських громад зазнало змін. Аби ефективно відбудовувати міста й села, розробляти державні політики, планувати перші повоєнні вибори тощо, необхідно розуміти, де саме мешкають українці, як вони переміщуються по Україні та за її межі, наскільки обстріли впливають на міграційні процеси, звідки українці споживають інформацію, як виглядає інформаційне поле на тимчасово окупованих територіях, якими є настрої суспільства щодо війни, майбутніх виборів, розбудови діалогу тощо. Для пошуку відповідей на всі ці запитання експерти ОПОРИ напрацьовували питальники для соціологічних досліджень, збирали дані від державних структур та міждержавних об’єднань і навіть співпрацювали з мобільними операторами.

Міграція

Впродовж року ми збирали дані про міграцію населення та порівнювали інформацію з різних джерел. Так, якщо за даними МЗС, станом на лютий за кордоном перебувало до 8 млн українців, у липні ця кількість збільшилась на майже 200 тисяч людей і перетнула позначку у 8 млн. За даними української прикордонної служби, близько 40 тисяч громадян України безповоротно виїжджають за її межі щомісяця. За підрахунками ООН цифри ще більші — понад 200 тисяч. І на це, зокрема, впливають масовані обстріли критичної інфраструктури.

Медіаспоживання

Оскільки українці розпорошені через війну, підбір правильних каналів комунікації стає надзвичайно важливим. Ми досліджували медіаспоживання та суспільно-політичні настрої українців в Україні, Польщі та ще 7 країнах, куди виїхало найбільше українців. 

Крім того, ми дослідили ставлення українців до тих, хто залишився на тимчасово окупованих територіях, а також інформаційне поле на ТОТ. У межах спільної роботи в Міжнародному центрі української перемоги (ICUV) експерти ОПОРИ дослідили ставлення українців до війни і покарання воєнних злочинів росіян.

Життя українських громад

Головним фактором для повернення людей і подолання наслідків воєнних дій є безпека. Втім, вона працюватиме тільки у поєднанні з налагодженням всіх інфраструктурних процесів — від комунальних послуг до освіти й медицини, а також включеності громадян

Нині експерти ОПОРИ працюють у низці громад, віддалених від лінії фронту, аби відстежувати тенденції відновлення життя та досліджувати суспільний запит місцевих мешканців та нових активних жителів із числа внутрішньо переміщених осіб. Так, ми зібрали та проаналізували стан безпекової ситуації, медицини, освіти і суспільно-політичні настрої мешканців Івано-Франківської, Львівської, Рівненської та Богуславської громади на Київщині.

МОНІТОРИНГ, АНАЛІЗ ТА ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Традиційними компонентами нашої роботи залишаються моніторинг та аналітика. Це стосується як діяльності органів влади, суспільних процесів, законодавчих документів всередині країни, так і міжнародного рівня в контексті світового впливу на Україну. Зокрема, в серпні виповнилося 4 роки роботи парламенту цього скликання. В грудні наша держава отримала зелене світло на перемовини про вступ до Європейського Союзу. Аналітики ОПОРИ також висвітлюють політичні контексти всіх цих процесів у своїх матеріалах.

Юристи ОПОРИ традиційно працюють над удосконаленням законодавства в багатьох напрямках — від підготовки перших повоєнних виборів до роботи громадських організацій в контексті адвокації та її розмежування з політичним лобіюванням. Крім того, юристи долучались до напрацювання законодавства задля повернення обов’язкового звітування партій і перевірки цих звітів НАЗК, посилення відповідальності за порушення правил фінансування політичних сил і регулювання політичної агітації.

Наші юристи працювали в 3 робочих групах, ініційованих Центральною виборчою комісією. Вони напрацьовували механізми актуалізації даних у Державному реєстрі виборців; розробляли пропозиції щодо організації голосування за кордоном; долучалися до створення плану підготовки та проведення післявоєнних виборів. 

Працювала і робоча група з реформування виборчого законодавства для перших післявоєнних виборів, яка складається з представників профільних громадських організацій (крім ОПОРИ, до неї входять ЦППР, IFES та інші партнери). Триває написання Білої книги законодавчих змін для перших післявоєнних виборів.

ВИБОРИ

Вибори під час війни неможливі — це позиція, яку ОПОРА обстоює на тлі свого багаторічного досвіду та міжнародних стандартів. Тож коли в українському політикумі активно заговорили про наближення виборчого процесу, ОПОРА зібрала підписи більше 100 громадських організацій, які погоджуються, що вибори під час війни — не на часі. Однак, хоч би коли закінчилася війна, перші повоєнні вибори поставлять перед Україною чимало викликів, тож готуватися до них потрібно вже зараз.

У співпраці з профільним парламентським комітетом і партнерами ОПОРА організувала громадські обговорення з напрацювання єдиної позиції громадянського суспільства щодо проведення перших повоєнних виборів та презентувала своє бачення ключових законодавчих змін для їх проведення.

Найважливішим компонентом, звісно, залишаться питання безпеки. Тож експерти ОПОРИ підготували опитувальник, критерії та методологію оцінки для аудиту безпеки громад, щоб ті могли визначити рівень своєї готовності до організації виборчого процесу. Крім того, ми запропонували кілька моделей, який саме орган влади мав би приймати рішення про проведення чи непроведення виборів.

Джерелом викликів буде й голосування за кордоном з урахуванням масових міграційних процесів. Тож експерти ОПОРИ не лише проводили опитування та досліджували потенційні проблеми, а й експериментували у пошуках оптимальних рішень. Ми запустили посткросинг з українцями в інших країнах, аби відстежити, як могло би спрацювати поштове голосування для закордонного виборчого округу, якщо воно було б запроваджене в Україні.

Окремим викликом буде робота поліції на виборах, особливо за кордоном. Оскільки ОПОРА вже багато років послідовно навчає українських поліцейських фіксувати виборчі порушення так, аби справи доходили до судів, то робота для підготовки поліції до післявоєнних виборів теж триває. Наразі ми розробили навчальний онлайн-курс та мобільний застосунок для полісменів. Коли відбудеться оновлення виборчого законодавства, дані в курсі й додатку теж оновляться. А як тільки будуть оголошені перші повоєнні вибори, поліцейські отримають доступ до цих інформаційних продуктів. 

Також у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого в Харкові ми відкрили модельну виборчу дільницю, де майбутні поліцейські зможуть на практиці навчитися фіксувати виборчі порушення. Такі самі спеціальні аудиторії ми раніше відкрили у Львові та Маріуполі (остання була знищена під час повномасштабного російського вторгнення).

СВІТОВІ ПРОЦЕСИ

Питання непроведення виборів в Україні під час війни актуальне не лише для внутрішнього політикуму, а й для зовнішніх кіл. Нашу позицію ми пояснювали міжнародним партнерам на заходах у СШАБрюселіВаршаві, в Європарламенті та ПАРЄ, а також у світових медіа.

І поки вибори в Україні неможливі, представники ОПОРИ долучалися до міжнародних місій спостереження в інших країнах — Туреччині, Казахстані, Нігерії, Вірменії, Польщі. Також ми взяли участь у запуску Глобальної мережі забезпечення виборчої доброчесності (GNSEI).