Протягом останніх років телеграм став однією з основних платформ поширення російської пропаганди й дезінформації — перш за все через відсутність цензури та слабку модерацію контенту. І хоча цей сервіс популярний переважно в Україні та РФ, ним користуються й в інших країнах. Втім, у телеграмі на іноземців чатують проросійські канали, які транслюють вигідні Кремлю наративи. Громадянська мережа ОПОРА дослідила проросійські телеграм-канали, які працюють на західну аудиторію, і зв’язки між ними. 

Згідно з результатами дослідження, проведеного на замовлення ОПОРИ, телеграм є найпопулярнішим джерелом інформації для українців — для читання новин ним користуються 71,3% опитаних. Цей месенджер обігнав за популярністю всі інші соціальні мережі та навіть телебачення. 

Водночас одна з основних проблем телеграму полягає в тому, що він майже не модерує контент, виправдовуючи це свободою слова. Проросійські блогери, місцева влада окупованих територій, «воєнкори» і журналісти, яких інші соцмережі намагаються блокувати, оселилися саме тут. Інколи рупори російської пропаганди навіть маскуються під українські новинні ресурси. 

Діяльність пропагандистів поширюється й на міжнародну авдиторію. Попри те, що за кордоном телеграм використовують не дуже активно, він залишається майданчиком для пошуку однодумців і формування спільнот серед меншості, прихильної до «неофіційних» поглядів на сучасний світовий лад.

Методологія

Основою бази для дослідження стали 50 найбільших проросійських іншомовних телеграм-каналів. Наступним кроком був аналіз повідомлень, опублікованих там з 1 січня до 30 квітня 2023 року, та репостів з інших каналів, що поширювали російські наративи на іноземну аудиторію. 

Цей процес повторювався кілька разів, аж доки авторка не відтворила розгалужену мережу взаємопов’язаних каналів. Усього вдалося виявити 1005 проросійських медіа, які поширюють контент різними мовами. Втім, основна увага в цій статті буде приділена телеграм-ресурсам, що публікують дописи англійською й італійською мовами — таких виявилося найбільше, 316 і 108 відповідно. 

Англомовні канали здебільшого орієнтуються на Північну Америку, однак частина з них спрямовує свій контент на Європу, Австралію й деякі африканські країни. Італійськомовні канали очікувано працюють на користувачів з Італії. 

Динаміка створення

Основою бази для дослідження стали 50 найбільших проросійських іншомовних телеграм-каналів. Наступним кроком був аналіз повідомлень, опублікованих там з 1 січня до 30 квітня 2023 року, та репостів з інших каналів, що поширювали російські наративи на іноземну аудиторію. 

Цей процес повторювався кілька разів, аж доки авторка не відтворила розгалужену мережу взаємопов’язаних каналів. Усього вдалося виявити 1005 проросійських медіа, які поширюють контент різними мовами. Втім, основна увага в цій статті буде приділена телеграм-ресурсам, що публікують дописи англійською й італійською мовами — таких виявилося найбільше, 316 і 108 відповідно. 

Англомовні канали здебільшого орієнтуються на Північну Америку, однак частина з них спрямовує свій контент на Європу, Австралію й деякі африканські країни. Італійськомовні канали очікувано працюють на користувачів з Італії. 

Активно ці телеграм-канали почали зʼявлятися у жовтні-березні 2021–2022 років — перед початком та в перші місяці повномасштабного вторгнення. Для тих, що ведуться англійською, також характерний великий стрибок у листопаді-січні 2021 року, коли у твіттері заблокували колишнього президента США Дональда Трампа. Помітне зростання кількості телеграм-каналів відбулося й у жовтні 2022 року — тоді РФ почала активно обстрілювати критичну інфраструктуру українських міст. Імовірно, так росіяни намагалися виправдати свою армію в очах західної авдиторії. 

 

Подивитись: Динаміка створення телеграм-каналів

Популярність та охоплення

Очевидно, не всі знайдені нами телеграм-канали однаково популярні. Зокрема, в англомовних каналів охоплення щонайменше впʼятеро вищі, ніж в італійськомовних. 

За кількістю підписників найбільш популярним є канал Disclose.tv, про який детально йтиметься нижче. На другому місці — канал Майкла Фліна, колишнього радника з питань національної безпеки експрезидента США Дональда Трампа. Флін відомий своєю антиукраїнською позицією та прихильністю до теорій змов. Наприклад, нещодавно він заявив, що вторгнення Путіна нібито порушило плани «нового світового порядку», глобальну змову еліт.

 

Поглянути: Кількість підписників проросійських телеграм-каналів

На графіку нижче показано, які з каналів аудиторія читала найбільше з початку 2023 року. Для цього авторка порахувала середнє арифметичне кількості переглядів на кожному повідомленні за досліджуваний період. До чільної десятки найпопулярніших каналів увійшли новинні ресурси, медіа, конспірологічні групи та блог.

Слід додати, що охоплення каналу не завжди корелює з кількістю підписників. Наприклад, генерал Флін на другому місці за кількістю підписників, але не входить у першу пʼятірку за переглядами. Це означає, що його читачі неактивні та, ймовірно, накручені ботофермами.

 

Поглянути: Топ 10 телеграм-каналів за охопленням

Найбільше переглядів збирає російський агрегатор воєнних новин «Intel Slava Z», створений у 2020 році. Його адміністратори публікують новини та псевдоаналітику, спрямовану на західну аудиторію, але сам канал, швидше за все, ведуть росіяни — на початку існування каналу частина новин виходила російською. У листопаді 2020 року, коли ресурс тільки створили, він публікував новини про протести у Франції та війну в Ірані. Спершу канал називався «Intel Slava», а літеру «Z» додали до назви вже після повномасштабного вторгнення.

Канал вже давно публікує антиукраїнський контент. Перші повідомлення зі згадками про Україну з’явилися за кілька років після створення каналу. Вони в насмішкуватому тоні інформують про стан справ із COVID-19 в нашій державі: 

 

На другому місці за популярністю — раніше згаданий німецький новинний ресурс «Disclose.tv». За інформацією Deutsche Welle, команда медіа намагається приховувати своє німецьке походження. Зараз «Disclose.tv» позиціює себе як надійне джерело новин, але починався цей канал із форуму, присвяченому конспірології та НЛО. В опублікованих новинах часто немає посилань на джерела та цитувань, постійно лунають антивакцинаторські наративи, а нещодавно канал звинуватили у мові ненависті та запереченні Голокосту. Новини з каналу поширюють ультраправі та конспірологічні канали, наприклад, Geopolitics & Empire.

Замикає трійку найпопулярніших каналів «ULTRA Pepe Lives Matter 🐸», створений у 2021 році в розпал передвиборчих змагань між кандидатами у президенти США та після блокування Трампа в інших соціальних мережах. На каналі зʼявляються публікації з підтримкою російських наступальних дій, його автори просувають теорії змови та рух QAnon — одного з ініціаторів сумнозвісного штурму Капітолія

У січні 2022 року на каналі почали з’являтися перші згадки про Україну. Тоді автори стверджували, що причини війни незрозумілі, а чинна адміністрація США щось приховує від громадян. Автори каналу не раз підкреслювали, що не розуміють, чому американські посадовці підтримують Україну, і шукали в причинах підтримки прихованих таємниць і змов «глобального уряду». На ресурсі часто з’являться переслані повідомлення з інших каналів-прихильників QAnon. Також вони публікують ідентичні тексти або посилаються один на одного. 

А що з контентом?

Всі ці канали можна умовно поділити на дві групи. Частина ресурсів займається пропагандою відкрито та висвітлює війну з російської точки зору. Це англо- або італійськомовні канали російських «воєнкорів» чи закордонних «журналістів» та навіть офіційні канали російських ЗМІ. Прикладом може бути «Donbass Devushka» — проросійський канал, який публікує новини про війну, а в його описі навіть зазначено, що він веде «Russian-style information warfare». Кілька місяців тому саме від «Донбаської дівчини» розлетілася інформація зі злитими документами Пентагону.

Деякі ж групи каналів, навпаки, відкрито не заявляють про свою проросійську позицію та маскуються під західні медіа або громадсько-політичні рухи чи організації. Наприклад, італійський канал AASIB.ORG ведеться від імені однойменної організації, яка начебто допомагає дітям у РФ і на тимчасово окупованих українських територіях. Водночас ця організація розповідає італійцям про буцімто воєнні злочини України проти дітей та активно поширює іншу російську дезінформацію. 

 

«16-річній дівчині відірвало обидві руки, вона померла від отриманих травм. Жінка, мати трьох дітей, померла в лікарні. Ще 17 людей, серед яких багато підлітків, отримали різні травми.

Це наслідок варварського розстрілу українськими націоналістами пункту тимчасового прийому біженців у Херсонській області. Усі, звичайно, із західною “мирною” зброєю…»

Звичайним, на перший погляд, італійським політично-новинним ресурсом є «L’AntiDiplomatico» («Антидипломат»). Медіа ніде не вказує, що підтримує РФ та війну проти України. На сайті ресурсу згадано, що він є «одним з еталонних голосів багатополярного світу, який утвердився на кривавій односторонності під проводом США», що вже нагадує основні наративи Кремля. Також у повідомленнях, які транслюють автори каналу, є і пропаганда, і дезінформація. Так, на офіційному вебсайті ЗМІ є статті про «фашистський київський режим» та критика Володимира Зеленського. 

 

Такі канали, як L’AntiDiplomatico та AASIB.ORG, прикриваються заявами про «справжню журналістику» і «пошук правди». Ці ресурси стверджують, що «все не так однозначно», підміняючи факти російськими вигадками, пропагандою й дезінформацією. 

То що ж у них спільного?

Досліджені телеграм-канали, крім проросійської позиції, мають і інші подібності в поглядах, цінностях і наративах. По-перше, переважна їх більшість дотримується консервативних християнських поглядів на сім’ю, сексуальну орієнтацію і статеве виховання. На каналах часто виходять дописи проти забезпечення та розширення прав ЛГБТ+ спільноти. Автори також критикують впровадження сучасної сексуальної освіти у школах, адже, на їхню думку, вона негативно впливає на дітей. 

 

«​​Занепокоєний громадянин критикує шкільну раду через книгу, яка заохочує дітей використовувати Gay Sex додаток».

 

«Захоплення ЛГБТК: чи справді зростання прайду органічне?

Білл Махер: “Згідно з нещодавнім опитуванням Gallup, менш як 1% американців, які народилися до 1946 року, тобто покоління Джо Байдена, ідентифікують себе [ЛГБТК]. 2,6% людей, які пережили бейбібум, 4,2% покоління X, 10,5% мілленіалів, і 20,8% представників покоління Z [ідентифікують себе як ЛГБТК], що означає, що якщо ми будемо йти цією траєкторією, ми всі будемо геями у 2054 році”.

Майже всі англомовні канали підтримують колишнього президента США Дональда Трампа і Республіканську партію. Вони публікують цитати Трампа з його промов — наприклад, щодо образу Бога та біблійних оповідей».

 

Більшість із цих каналів конспірологічні — вони вірять у злу змову політичних еліт, щосили доводять його існування й намагаються його розгадати. Їхні автори поширюють наративи про те, що коронавірус вигадав Білл Гейтс у секретній лабораторії, вежі 5G шкідливі для здоров’я, а уряд США спеціально підірвав вежі-близнюки 11 вересня 2001 року. 

Після початку повномасштабного вторгнення ці канали доводили наявність біолабораторій в Україні та підтримували війну. Вони вважають, що російський уряд знав про біозброю і так намагався зупинити подальший розвиток пандемії. Коронавірус ж, на думку конспірологів, — це не просто хвороба, а спроба глобальних еліт підкорити собі людство. 

А що спільного в цих каналів із Росією? 

Віра в теорії змови, консервативність та спотворений погляд на християнські цінності притаманні не лише іншомовним телеграм-каналам, а й російським медіа. На початку війни офіційні російські ЗМІ підтримували й поширювали схожі конспірологічні наративи — наприклад, про вже згадані біолабораторії США в Україні. 

 

Російські силовики, політики та журналісти поширюють маячню про біолабораторії приблизно з 2007 року. Натомість на початку війни за допомогою таких міфів у Кремлі аргументували вторгнення в Україну та підкреслювали, що Росія не нападає, а захищається. Росія навіть змінила власну концепцію зовнішньої політики, додавши в неї пункт про необхідність розслідування наявності біолабораторій у сусідніх державах. 

Іншою відомою вигадкою російських політиків є ідея про золотий мільярд (конспірологічна теорія про те, що світом править привілейована група людей), яку влада згодовує своїм громадянам уже десятки років. Завдяки їй влада намагається виправдати розвʼязання війни одвічним намаганням західних політиків реалізувати цю теорію, і цим самим стримати розвиток РФ. 

 

Як вони посилаються один на одного?

Як ми вже зазначали вище, багато виявлених нами телеграм-каналів посилаються один на одного або використовують спільні тексти. Ми розділили всі ці канали на три мовні групи (англомовні, італійськомовні та російськомовні) та дослідили звʼязки між ними. На графіці нижче групи виглядають як три окремі вузли різного кольору або мовні скупчення. 

 

Детальніше: Мережа проросійських телеграм-каналів

Між англійською і російською групами є декілька каналів, які з’єднують їх між собою. Це ресурси, на які посилаються представники обох груп. Вони створюють своєрідний шлях від одної мовної групи до іншої. Це, наприклад, канал Міністерства закордонних справ РФ, популярний серед усіх пропагандистських ресурсів. 

Італійськомовні канали з російськомовними поєднує, зокрема, канал посольства РФ в Італії. Його репостять, аби повідомити та підтвердити якусь офіційну інформацію. 

Якщо з російського боку посольство РФ в Італії часто посилається на Міністерство закордонних справ РФ (на графі вони повʼязані лінією, яка ілюструє їхній звʼязок), то в італійському вузлі на посольство найчастіше посилаються проросійські новинні ресурси — наприклад, «Болонський антифашистський український комітет» («Comitato Ucraina Antifascista Bologna») та «LR, Geopolitica e News». Посольство ж натомість не посилається на ці канали, але італійськомовні медіа пересилають новини з каналу посольства, аби підтверджувати власні здогадки та ділитися «офіційною» інформацією зі своєю аудиторією. 

Висновки

На початку дослідження (до етапу очищення даних) серед всього масиву знайдених каналів були й українськомовні ресурси, а також звичайні італійські або англійські медіа. Втім, їх було небагато. Частково це може бути пов’язано з тим, що російською ведеться набагато більше каналів, ніж українською. Інше можливе пояснення — проросійські ресурси майже не посилаються на проукраїнські ЗМІ й навпаки. Крім того, всі знайдені канали зав’язані у спільний клубок взаємопосилань, але медіа, яким, на думку ОПОРИ, можна довіряти, «прориваються» туди доволі рідко. 

Враховуючи недоліки обраного методологічного підходу, можемо припустити, що певні проросійські канали не потрапили в базу. Однак даних, зібраних і представлених у дослідженні, достатньо, щоб окреслити взаємозвʼязки між каналами та визначити спільні для всіх них наративи.

Кожен англійсько- або італійськомовний канал, що входить у мережу, інформаційно повʼязаний із російськими пропагандистськими медіа, блогами та каналами офіційних державних установ РФ через взаємні пересилання повідомлень. Зокрема, канали своїх офіційних інституцій росіяни використовують для того, щоб поширювати (дез-)інформацію на іноземців та росіян за кордоном. 

Всі знайдені канали мають і деякі інші спільні риси. Більшість із них створені в однакові часові проміжки — взимку 2021 та 2022 років (вибори президента США та початок повномасштабного вторгнення відповідно). Також вони поширюють теорії змови, фанатіють від Дональда Трампа та протидіють розширенню прав ЛГБТК-спільноти.

Саме існування таких телеграм-каналів шкідливе для нашої держави. Вони разом із подібними засобами інформації в інших соціальних мережах поширюють проросійські погляди, псуючи міжнародний імідж України та намагаючись зменшити військову допомогу нашій державі. Крім того, вони створюють інформаційний шум, який змушує губитися між фактами й вигадками, як це колись було зі збиттям літака MH17 під Донецьком. З огляду на те, що Росія веде інформаційну війну, з часом подібних каналів може ставати все більше. 

Важливо також, що кампанія з дезінформації триває навіть у тих соціальних мережах, які здаються непопулярними на Заході. Завдяки їй у свідомості аудиторії створюються дві ймовірні «правди» й ілюзія того, що «не все так однозначно». Ця ілюзія змушує вагатися: хто справді винний у війні, чи потрібна Україні допомога та щодо інших екзистенційних для нас питань. 

Аби протидіяти російській пропаганді, Україні необхідно створювати й розповсюджувати власні інформаційні ресурси, продовжувати розповідати про справжні причини війни та показувати західному світу істинне обличчя Росії.