Протягом останніх трьох років політичні партії мали право не звітувати про свої витрати. Нині ж необхідно ухвалити закон про відновлення звітування, який є однією з умов для вступу України до Європейського Союзу. До того ж таке рішення збільшить довіру виборців до партій, адже свідчитиме про їхню прозорість. 

Про це йшлося 16 травня під час обговорення “Правила політичного фінансування та відповідальність за їх порушення: продовження реформи для забезпечення прозорості та підзвітності”, організованого Громадянською мережею ОПОРА спільно з Комітетом ВРУ з питань державної влади місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. 

Перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголосив, що самого лише відновлення звітності недостатньо: 

“Ми маємо не просто відновити звітування політичних партій, а й хоча б мінімально відкоригувати ті його аспекти, які турбували політичні партії, громадянське суспільство і НАЗК. Я думаю, що наше майбутнє неможливе без прийняття нової редакції закону про політичні партії. Відповідно, вже зараз, якщо ми будемо відновлювати звітування, ми маємо враховувати певні його аспекти крізь призму майбутнього закону”, — сказав Корнієнко. 

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков зазначив, що Європейська комісія звернулася до GRECO (Групи держав проти корупції) з проханням підготувати висновок про відповідність практик і законодавства України про політичне фінансування та звітування до європейських стандартів. Саме тому ухвалити закон про відновлення звітування партій так важливо. 

“Ще півроку тому НАЗК подало на розгляд Кабінету Міністрів України законопроєкт щодо відновлення звітування й перевірок. Ми очікуємо на рішучі та системні дії Уряду в цьому питанні”, — зазначив спікер. 

Голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська сказала: “Коли ми говоримо про політичні фінанси, це лише певний елемент доброго врядування політичних партій, які потенційно є основою формування нової коаліції, уряду тощо. Вся система державного управління нині грунтується на партіях як базових одиницях, що висувають списки кандидатів під час виборів”.

Експертка підкреслила, що наступна повоєнна виборча кампанія, хоч би коли вона відбувалася, стане суттєвим викликом. Важливо, щоб до того часу політичні партії мали правову визначеність щодо умов, у яких вони будуть діяти.

“Внутрішньопартійна демократія неможлива без того, щоб регуляції були ефективниим та гнучкими в дотриманні прав і свобод та самовизначенні самих партій, але все ж ефективно діяли, зважаючи на зовнішні виклики. Усі здорові політичні сили, які хочуть будувати Україну і бачать її членом Європейського Союзу, розуміють, що під час відкритих перемовин прозорість фінансової, партійної, політичної системи, чесні вільні вибори обов'язково будуть частиною дорожньої карти. Неурядові організації як ніхто розуміють, що перспектива включення цих питань до дорожньої карти досить висока,” — додала Айвазовська. 

Вона наголосила, що питання майбутньої системи відновлення України, фінансування демократичних реформ, зокрема судової, та належного врядування входять до порядку денного міжнародної спільноти. Адже фінансування політичних партій і політичних процесів є одним з інструментів “soft power” для Російської Федерації: 

“Слід розуміти: що прозорішим буде фінансування партій, що більше партії будуть підзвітні, то більшою буде довіра виборців і, очевидно, менший вплив зовнішніх акторів, які нам не потрібні в політичному житті”, — пояснила експертка.

Також Ольга Айвазовська звернулася до народних депутатів із закликом не ігнорувати блок питань, що мають забезпечити невідворотність покарання за порушення норм, які будуть вироблені, — через певний консенсус або адвокацію, дискусії і розмови щодо прозорості політичного фінансування. 

Заступниця голови Комітету з питань державної влади місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко підкреслила, що Україна за прикладом Європи сфокусована на основних принципах демократії та цінностях, на яких стоїть демократичний світ. 

“Я думаю, що наш захід — це прямий приклад відданості України європейським цінностям. Говорити про політику і гроші завжди дуже цікаво, тому що це два феномени, які, коли вони не врегульовані, призводять до поганих історій — тоді в суспільстві можуть вибудовуватися неформальні інститути, що переважають над формальними”, — сказала вона. 

Аліна Загоруйко додала, що у світі є різні підходи до регулювання політичних фінансів, але Україна впроваджуватиме власні механізми, які відповідають українським реаліям.

За словами радниці ОПОРИ з юридичних питань Ольги Коцюруби, обговорення політичного фінансування має завершитися реєстрацією у парламенті законопроєкту, бо це питання вже давно назріло. 

“Ми знаємо, що реєстрація будь-якого законопроєкту завжди викликає нове коло обговорень. І вже коли цей законопроект є, тоді і більше зацікавлення депутатів. Я сподіваюся, що ще в цьому році законопроєкт все-таки зареєструють, а ми повернемося до обговорення конкретних питань, наприклад, приватних внесків чи їх скасування, повернення витрат на агітацію чи якихось особливостей адміністративної відповідальності. Це все — майбутні наші дискусії”, — сказала вона. 

Більше фотографій із заходу

Зазначимо, що ОПОРА сформулювала низку питань, які варто буде обговорити з ключовими стейкхолдерами та спеціалістами у сфері політичного фінансування. Ознайомитися з ними можна за посиланням.

Відеозапис обговорення можна переглянути тут