29 жовтня в Україні мали б відбутися чергові парламентські вибори, які наразі відстрочені на невизначений термін через повномасштабне російське вторгнення. Проте в публічному просторі Глобального Заходу почали лунати тези про необхідність проведення виборів в Україні під час війни, які не розділяють українці. Про це експерти говорили під час дискусії «Розширення демократичного та виборчого прогресу Україні під час війни», що відбулась 26 жовтня в Інституті миру США (USIP) у Вашингтоні.

«Попри те, що у нас триває війна, ми зібрались поговорити про вибори. По-перше, це саме те, за що ми боремося – ми боремося за нашу незалежність, ми боремося за наших рідних, дім та територію, але також ми боремося за демократію та можливість обирати кого ми хочемо до влади та регулярно змінювати цих людей. Це і є ядро української боротьби за останні 32 роки. Ми не лише мали тяжко та невтомно працювати, щоб мати вільні та чесні вибори в нашій країні, але якщо ви проаналізуєте будь-яку революцію, що в нас була, то побачити, що ми захищали свій вибір. В українські гени та політичну культуру дуже глибоко вкорінено це бажання свободи і демократії. Ми боремося за демократію. Ми – фронт демократії. Це дуже важливо для нас. А вільні та чесні вибори – одна з дуже важливих частин демократії», - зазначила українська Посолка в США Оксана Маркарова.

Вже цієї неділі, 29 жовтня, в Україні мали б відбутися чергові парламентські вибори. Вона наголосила, що зараз, під час повномасштабної війни, коли майже 20% території країни окуповано, коли близько 7 млн українців змушені були виїхати за кордон, коли частину населення росіяни викрали та депортували з території України, неможливо проводити демократичні вибори. Саме тому наші вибори бути відстрочені.

«Якщо ви подивитесь на історію, то під час Другої світової війни Франція та Велика Британія мали відстрочити свої вибори до перемоги. Тому що не існує шляху, де ви дійсно можете мати можливість, коли люди можуть чесно й повною мірою вести агітаційну кампанію, щоб бути обраними, забезпечити безпечне голосування для населення, коли вони могли б обирати бажаних кандидатів та при цьому мати довіру до процесу під час війни. Саме тому і псевдореферендуми ,які Росія проводила на окупованих територіях України не є виборчими процесами», - підкреслила вона.

Посолка також наголосила, що пріоритет номер один – це перемога у війні. Але ми як суспільство також вже зараз думаємо, як потім будемо перемагати у мирі – саме тому вже зараз готуємо всі ті реформи, що відбуваються. У тому числі, готуємося до перших повоєнних виборів: «Зброя – це те, чого ми потребуємо для вільних і чесних виборів просто зараз. Це найбільш критична потреба, щоб ми могли перемогти швидше. І чим швидше ми переможемо та звільнимо наші території, тим швидше ми зможемо перейти від дискусії про те, як мають відбуватися вибори до організації виборів».

Головний міжнародний радник IFES Пітер Ербен наголосив, що попри те, що окремі американські блогери піднімають тему необхідності проведення виборів під час війни в Україні, дуже важливим є те, що західні справжні друзі України чітко вербалізують, що жодним чином не тиснуть на Україну щодо прийняття рішення стосовно проведення виборів зараз. Вони також кажуть, що вибори в Україні мають відбутися, коли будуть умови для вільних та чесних виборів.

«Одним із аргументів прихильників проведення виборів в Україні зараз є теза, що для того, аби підтвердити свою демократію Україна має провести вибори навіть під час війни. Та, я вважаю, що якщо подивитись на це з позиції врахування ньюансів, то теза про те, що в Україні мають відбутися вибори правильна, проте для того, щоб це були законні вибори з результатом, до якого буде довіра, то мають бути інші умови, ніж ми бачимо зараз», - підкреслив він.

Як зазначила Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, публічно відомі імена людей в американському та європейському політикумі, які апелюють до необхідності проводити вибори в Україні під час війни, проте в Україні немає публічних прихильників такої ідеї ані серед політиків у владі чи опозиції, ані серед представників громадянського суспільства.

«Це унікальний момент, бо ми маємо консенсус між суспільством та політиками з різних таборів, аби не мати виборів під час війни, але працювати над підготовкою перших повоєнних виборів. Опозиція шукає можливості, адже вони не матимуть жодного результативного процесу для них, якщо вибори відбудуться впродовж найближчого півріччя – такі вибори не будуть змагальними, опозиція не буде готова брати в них участь. Приблизно така ж сама історія і з президентом, тому що він може мати перевагу від виборів наступного року, тому що його рейтинг дуже високий, але інша справа з парламентом, що захищений Конституцією України, аби не мати виборів під час війни. І тому президент як лідер не потребує перевиборів суто для себе, йому потрібна велика група політиків, яка буде підтримувати його в парламенті, тож це не буде корисно для нього. А громадянське суспільство – на стороні деталей, адже справа завжди в деталях. Наприклад, якщо ми говоримо про формально процедуру голосування, то в Росії чи Білорусі завжди відбуватиметься щось подібне до виборів, але ми не вважаємо їх демократіями. Саме тому процедура голосування – це не про демократію. Саме тому громадянське суспільство не хоче використовувати подвійні стандарти. Під час війни аби мати вільні та чесні вибори ми потребуємо волі й чесності, а не лише виборів та процесу голосування», - зазначила вона.

Повний відеозапис дискусії англійською мовою можна переглянути за посиланням: