Друзі!

ОПОРА вже довгий час уникала використання телеграму у своїй публічній комунікації. Однак тепер ми вирішили остаточно закрити цей канал та сконцентрувати нашу увагу на розвитку інших медійних майданчиків. Ми вважаємо телеграм небезпечною для інформаційної стійкості України платформою та наполегливо радимо іншим також відмовитися від його використання.

Чому ми відмовляємося від телеграму попри його популярність в Україні?

ОПОРА вже давно адвокатує за врегулювання роботи цього месенджера. На це є декілька причин: 

  • Телеграм, імовірно, тісно повʼязаний із російськими спецслужбами та олігархами. Засновник цього месенджера — Павло Дуров, який також створив російську соціальну мережу "ВКонтакте", — раніше тісно співпрацював з ФСБ. Також телеграм, імовірно, отримує фінансування від низки російських олігархів (детальніше читайте тут). 
  • У 2019–2020 роках російська влада планувала заборонити телеграм через поширення “екстремістського і терористичного контенту”. Однак у 2020 році уряд РФ відмовився від блокування та подякував Телеграму за співпрацю. До яких даних отримали доступ російські спецслужби — питання відкрите. 
  • У телеграмі відносно легко отримати доступ до будь-якого листування. Інші месенджери (наприклад, WhatsApp чи Signal) містять вбудоване наскрізне шифрування (воно гарантує, що прочитати повідомлення можете лише Ви та відправник, а інші люди побачать їх як набір символів). У телеграмі ця функція доступна, однак вона не діє автоматично для всіх чатів. Більшість чатів може завантажити будь-хто, використовуючи нескладні коди для аналізу API телеграму. 
  • Телеграм зберігає Ваші дані (контакти, IP-адресу, тип пристрою, з якого ви заходите до месенджера), не анонімізує їх та може використовувати їх для стеження. 
  • Телеграм — один з основних майданчиків поширення дезінформації в Україні. На відміну від інших соціальних мереж (Facebook, Instagram, Twitter), Телеграм не має жодних політик модерування контенту. Тож навіть якщо ви продаєте на платформі зброю чи наркотики, пропагуєте ПВК Вагнера чи розміщуєте відео вбивств українських військових, — телеграм дозволить вам все це зробити.

Зараз роботу цього месенджера не контролює ні сама компанія "Телеграм", ні, скажімо, українська влада.

Як убезпечити себе, якщо Ви все ж плануєте далі використовувати телеграм?

Перш за все подбайте про безпеку власних даних. Найлегший спосіб це зробити — налаштувати конфіденційність облікового запису.  Детальні інструкції з налаштування — у цьому дописі Національної поліції. 

Крім того, ми радимо:

  • захистити ваш телеграм паролем; 
  • увімкнути двофакторну автентифікацію для свого облікового запису;
  • задля безпеки ІР-адреси використовувати сервіси VPN (наприклад, ClearVPN);

Під час користування телеграмом варто памʼятати і про такі заходи безпеки:

  • не поширювати особисту інформацію, яка дозволяє легко вас ідентифікувати;
  • не публікувати фото чи відео, які можуть загрожувати національній безпеці (так, навіть у приватних повідомленнях);
  • не використовувати телеграм на робочому місці, особливо якщо ваша робота повʼязана із державними структурами; 
  • час від часу перевіряти, чи не підключені до вашого акаунту сторонні пристрої (це можна переглянути у налаштуваннях у розділі “Активні сеанси” (на компʼютері) або “Пристрої” (у мобільній версії).

Якщо ж ви використовуєте телеграм як майданчик для отримання новин, переконайтесь, що ви слідкуєте за каналами офіційних органів влади або справжніх зареєстрованих ЗМІ, які мають певний авторитет та відповідальність перед українським законодавством. Памʼятайте, що анонімні телеграм-канали (Труха, Инсайдер UA тощо) часто повідомляють дезінформацію та не несуть за це жодної відповідальності. Крім того, такі анонімні канали можуть насправді бути підконтрольними російським спецслужбам.

Де дізнаватися новини ОПОРИ поза телеграмом?

Ви можете підписатися та лайкати-коментувати-репостити наші дописи у Facebook та Instagram, ретвітити нас у Twitter та переглядати наші відео в YouTube. Новини від ОПОРИ також лишаються доступними на наших українськомовному й англійськомовному сайтах. Лишаймося на звʼязку!