У Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого відкрили Центр виборчого права на базі навчально-практичної аудиторії «Модельна виборча дільниця» для вивчення та відпрацювання основних етапів проведення виборів та виявлення виборчих правопорушень. Це вже третя навчальна аудиторія, відкрита за сприяння ОПОРИ та Міжнародної фундації виборчих систем IFES.

Перша в Україні модельна виборча дільниця була відкрита у Львівському державному університеті внутрішніх справ у 2020 році. Друга дільниця була створена на базі Донецького державного університету внутрішніх справ у місті Маріуполі, але через повномасштабне вторгнення росії наразі знищена. Відкриття модельної виборчої дільниці у Харкові планувалось у березні 2022 року, але через вторгнення росії це стало можливим лише зараз.

«Вищі навчальні заклади, на моє глибоке переконання можуть забезпечити систему сталості підготовки фахівців у сфері виборчого права. Я розумію, що це не окрема галузь права, мені дуже прикро щодо цього. Бо, працюючи з цією темою з 2002 року хочу відзначити, що саме цього типу законодавство змінювалось настільки швидко і досить часто радикально: від змін виборчої системи до зміни процедур. Фахівці мають готуватись на базовому рівні у вищому навчальному закладі, а не просто проходити короткотермінові тренінги перед самим процесом.

У Німеччині мене вразило, що питанням політичної просвіти займаються спеціалізовані незалежні центри, які часто знаходяться на базі університету, місцевих адміністрацій, для того, щоб усі потенційні учасники виборчого процесу мали уявлення про зміст виборчої системи, про порядок реалізації процедур, про форму захисту виборчих прав. Як на мене, в Україні дуже не вистачає цієї системної основи. Вищі навчальні заклади, які шукають себе у момент активної фази війни і повоєнного відновлення, зможуть розвиватись як хаби доступу до інформації, як бути якісним громадянином, як бути успішним правником і як забезпечити демократію в країні», - зазначила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Як розповів радник з юридичних питань ОПОРИ та доцент кафедри конституційного права Павло Романюк, навчальна аудиторія складається з двох частин: безпосередньо Центру виборчого права, який ініціював університет, де проводитимуться круглі столи та інші публічні заходи, та сама практична аудиторія, яка дає можливість працювати у групах, має відповідні інструменти для проведення слідчих дій.

«Тут є всі інструменти як для студентів, можливо і курсантів, а також для підвищення кваліфікації працівників Національної поліції», - зазначив він.

«Це якраз нове унікальне приміщення, яке отримала наша кафедра конституційного права завдяки підтримки наших друзів і партнерів: Міжнародної фундації виборчих систем та Громадянської мережі ОПОРА. Це давня мрія – мати таку дільницю»,  - сказав проректор із навчально-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Національного університету імені Ярослава Мудрого Юрій Барабаш.