Станом на ранок 14 жовтня, напередодні парламентських виборів у Польщі, низка міжнародних громадських об'єднань не отримали акредитації для своїх 120 спостерігачів від Національної виборчої комісії (НВК) та Міністерства закордонних справ (МЗС) Польщі. Про це йдеться у спільній заяві спостережних організацій.

Як зазначається у заяві, на сьогодні МЗС і НВК мають акредитованих спостерігачів від лише Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ/БДІПЛ) та Ради Європи. Натомість не було надано адекватних пояснень, чому інші міжнародні організації чи спостерігачі досі не отримали акредитацію, а всі щоденні спроби зв’язатися з МЗС задля отримання відповіді були марними. Таким чином, 120 міжнародних спостерігачів від низки організацій з різних країн не зможуть виконувати свою роботу під час дня голосування 15 жовтня.

Підписантами заяви стали:

  • EPDE - European Platform for Democratic Elections (Germany) - Європейська платформа за демократичні вибори (офіс у Німеччині, представники з 12 країн)
  • Agora Election Observation (Estonia) - Виборче спостереження Агора (Естонія)
  • EDDA - European Dialogue and Democracy Association (Norway) - Асоціація європейського діалогу та демократії (Норвегія)
  • Silba - initiative for dialogue and democracy (Denmark) - Ініціатива для діалогу та демократії Сілба (Данія)
  • SILC - Swedish International Liberal Centre (Sweden) - Шведський міжнародний центр свобод (Швеція)
  • ERASMUS project „Eye of the Voter“ (Italy and Sweden) - проєкт "Око виборця" програми Європейського Союзу Еразмус (Італія та Швеція)

"Це є значним відхиленням від попередньої практики, коли міжнародні спостерігачі громадянського суспільства були акредитовані для спостереження за виборами в Польщі вчасно. Це створює оперативні та організаційні труднощі для асоціацій, які хочуть спостерігати. Відмова в акредитації міжнародним спостерігачам порушила б усталену практику держав-учасниць ОБСЄ, а також суперечила б пункту 8 Копенгагенського документа ОБСЄ 1991 року, підписантами якого є Польща та всі європейські країни", - йдеться у заяві.

Офіційні листи на отримання акредитації були подані заздалегідь. Проте, варто зауважити, що в оновленому польському законодавстві щодо виборів не існує прописаної процедури для проходження такої акредитації.

З-поміж спостерігачів від EPDE, які не отримали акредитацію, у Варшаві присутні дві представниці Громадянської мережі ОПОРА. Нагадаємо, Громадянська мережа ОПОРА у 2012 році стала співзасновницею Європейської платформи за демократичні вибори (EPDE). Зараз до організації входять 16 спостережних організацій з 12 країн.

Повний текст заяви доступний англійською та польською мовами за посиланням.

О 14:00 міжнародні спостерігачі без акредитацій провели пресбрифінг перед будівлею Національної виборчої комісії (Wiejska 10, 00-489 Warszawa).

А після розголосу та інформаційної хвилі в медіа пізно ввечері виборча комісія таки видала акредитації.