Уряд Великої Британії оголосив про фінансування для підтримки документування, розслідування та судового переслідування воєнних злочинів в Україні. Пакет включає фінансування навчання українських прокурорів використанню розвідувальних даних з відкритих джерел для виявлення потенційних злочинів, а також розширення Центру сприяння документування воєнних злочинів, який Громадянська мережа ОПОРА відкрила в Польщі.

10 грудня уряд Сполученого Королівства оголосив про виділення ще 3,7 мільйона фунтів стерлінгів на підтримку України, яка прагне домогтися справедливості для жертв російських звірств.

З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Генпрокуратура України зафіксувала понад 110 тисяч випадків воєнних злочинів. Перед обличчям російських звірств Велика Британія підтримала Україну та відіграла провідну роль у забезпеченні притягнення винних до відповідальності.

Завдяки попереднім зобов’язанням Великої Британії виділити 2,5 мільйона фунтів стерлінгів, українська влада вже досягла значного прогресу в притягненні до відповідальності осіб, відповідальних за звірства проти українського народу, успішно переслідуючи понад 50 росіян за воєнні злочини, скоєні в Україні.

Велика Британія виділила додаткові 3,7 мільйона фунтів стерлінгів на підтримку документування, розслідування та судового переслідування воєнних злочинів. Проєкти, що фінансуються Великою Британією, нададуть українській владі нові навички перевірки та використання розвідданих із відкритих джерел, у тому числі матеріалів, завантажених із мобільних телефонів у соціальні мережі, а також навчать прокурорів готувати переконливі та добре підтверджені судові справи.

Міністр закордонних справ, Співдружності та розвитку лорд Тарік Ахмад зазначив: «Мерзенні звірства, які ми бачили в Україні, вимагали від української влади пристосуватися до безпрецедентних викликів, викликаних незаконним вторгненням Росії в суверенну демократичну державу. Завдяки нашій фінансовій підтримці та юридичній експертизі Велика Британія продовжуватиме підтримувати Україну, коли вона притягне винних до відповідальності та забезпечуватиме правосуддя, орієнтоване на потерпілих. Наша підтримка наших українських союзників непохитна».

Окрім підтримки розслідування воєнних злочинів, уряд також виділив понад 200 тисяч фунтів стерлінгів на розширення Центру сприяння документуванню воєнниих злочинів ОПОРИ в Польщі, який документує свідчення українців, які були змушені тікати від війни. Це фінансування є ключовим компонентом нового Тристороннього партнерства з документування воєнних злочинів за участю Великої Британії, Польщі та України, яке прагне притягнути до відповідальності представників російської держави та військових за свої дії.

Це стало можливим після візиту Міністра безпеки Великої Британії Тома Тугендхата до Центру на початку 2023 року. Під час цього візиту Міністр зустрівся з Головою Правління ОПОРИ Ольгою Айвазовською і отримав інформацію про роботу Центру зі збору попередніх свідчень від українських біженців, які були свідками воєнних злочинів росіян в Україні.

Представники української громадської організації ОПОРА відкрили Центр у Варшаві, аби зміцнювати довіру та надавати професійні послуги українцям в Польщі, що відчутно постраждали від військового конфлікту. За минулий рік більше тисячі українців надали свої свідчення Центру.

Міністр безпеки Великобританії Том Тугендхат сказав: «Відвідавши Центр сприяння документуванню воєнних злочинів ОПОРИ, я з перших вуст почув про жахливі злочини, які вчиняють російські військові в Україні. Це привело мене до головної думки не лише про жахи цієї війни, але й про те, як важливо переконатися, що відповідальні за це повністю понесуть наслідки своїх дій, коли ця ганебна війна закінчиться. Забезпечивши належне документування воєнних злочинів, скоєних проти українського народу, ми можемо допомогти переконатися, що винних буде притягнуто до відповідальності за їхнє варварство, і цим почнемо пропонувати певне відшкодування жертвам».

Голова Правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська підкреслила: «Непокаране зло лише зростає, тому розслідування воєнних злочинів, вчинених Російською Федерацією в Україні, є невід’ємною складовою всеосяжної безпеки в Європі. За даними соціологічного дослідження ОПОРИ, проведеного в Україні, 16% громадян були свідками воєнних злочинів, а 51% вважають, що перемога і мир без справедливості неможливі. Тому наша робота разом із Великою Британією та правоохоронними органами Польщі й України допомагає свідкам, які перебувають у Польщі, добитися справедливості. Ми вважаємо, що кожна жертва, яка зараз у безпеці, має бути проінформована про те, що таке воєнні злочини та злочини проти людяності, які судові дії можливі в цій справі та яка роль свідка в процесі правосуддя. Ми максимально допомагаємо кожному отримати психологічну та юридичну допомогу. Ми вдячні за довіру Великої Британії та Міністру безпеки Тому Тугендхату, які запропонували свою допомогу, і ми всі віддані кінцевому результату заради справедливості».

Це оголошення про подальшу підтримку базується на низці чинних ініціатив, які підтримує Велика Британія, спрямованих на підтримку зусиль щодо підзвітності в Україні та посиленні національної реакції на сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК).

На сьогодні підтримка Великої Британії дозволила сотням поліцейських, слідчих, прокурорів і суддів більш впевнено й ефективно працювати над складними розслідуваннями та судово-медичними реакціями, покращуючи якість збору доказів і винесення рішень, а також зміцнюючи практики, орієнтовані на тих, хто пережив злочин.

Понад 200 представників громадянського суспільства також пройшли тренінги з психосоціальної та юридичної підтримки для постраждалих від СНПК, а офіцерам поліції було надано понад 30 000 наборів для судово-медичної експертизи у випадках СНПК. Важливий досвід експертів Ініціативної групи із запобігання сексуальному насильству під час конфлікту підтримав розробку українського національного плану дій щодо СНПК.

Окрім фінансування внутрішніх розслідувань в Україні, Велика Британія підтримує також і роботу Міжнародного кримінального суду (МКС) в Україні та в усьому світі. У тому числі було анонсоване додаткове фінансування у розмірі 2 мільйонів фунтів стерлінгів для підвищення потенціалу Суду та його спроможності проводити розслідування.

На запрошення України Велика Британія бере участь у Основній групі, яка формує думки про те, як забезпечити кримінальну відповідальність за агресію Росії проти України. Це включає вивчення варіантів заснування нового «інтернаціоналізованого» трибуналу – спеціалізованого суду, інтегрованого в національну систему правосуддя України з міжнародними елементами.

У листопаді Сполучене Королівство разом із США та ЄС заснували багатонаціональний фонд Консультативної групи з питань жорстоких злочинів (Atrocity Crimes Advisory Group – ACA). Цей фонд дозволить більшій кількості міжнародних партнерів забезпечувати фінансування внутрішніх заходів України щодо притягнення до відповідальності, посилюючи міжнародну підтримку розслідування та судового переслідування воєнних злочинів в Україні.

Додатково:

  • Більше інформації про ОПОРУ читайте на сайті ОПОРИ.
  • Велика Британія була членом-засновником Консультативної групи з питань жорстоких злочинів (ACA) у травні 2022 року, спільно з США та ЄС, і у липні 2022 року анонсувала виділення 2,5 мільйона фунтів стерлінгів на підтримку українських прокурорів та слідчих в координації з цією групою. Це теперішнє оголошення про 3,7 мільйона фунтів стерлінгів також буде узгоджено з ACA та його партнерами-виконавцями.

Фінансування Великобританії наразі дало можливість, щоб:

  • 153 судді та 36 прокурорів пройшли навчання щодо формування вироків у справах про воєнні злочини;
  • понад 150 регіональних прокурорів і слідчих пройшли навчання, аби гарантувати, що справи про воєнні злочини матимуть надійні коректно зафіксовані докази та зможуть бути передані до судів;
  • 78 співробітників Національної поліції України пройшли навчання з криміналістичного реагування;
  • розгорнути мобільні групи правосуддя 14 разів в місцях вчинення воєнних злочинів для допомоги в зборі доказів;
  • 227 представників організацій громадянського суспільства пройшли навчання з психосоціальної та правової підтримки жертв сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК)
  • поліцейські отримали 30 000 наборів для судово-медичної експертизи у випадках гендерного насильства та СНПК;
  • призначити та розгорнути роботу колишнього судді МКС сера Говарда Моррісона К.С. в якості незалежного радника Офісу Генерального прокурора України;
  • визначити представника для підтримки Генеральної прокуратури України у розробці стандартів і процедур розслідування та переслідування випадків СНПК в Україні з-поміж команду експертів Ініціативи із запобігання сексуальному насильству під час конфлікту;
  • продовжувати підтримку роботу МКС, його незалежне розслідування ситуації в Україні, а також координацію розслідувань, зокрема через відкриття польового офісу МКС у Києві у вересні.