Кандидат на посаду Полтавського міського голови Сергій Іващенко («Слуга народу») відзвітувався про 1,08 млн грн, витрачених на виборчу кампанію. З них найбільше — майже 510 тис. грн — пішло на розміщення у ЗМІ. ОПОРА проаналізувала фінансові звіти кандидатів на посаду міського голови, розміщені на сторінці Полтавської міської ТВК.

Згідно із розміщеними даними, кандидат на посаду Полтавського міського голови Сергій Іващенко («Слуга народу») вніс до виборчого фонду 1,05 млн грн власних коштів та 30 тис. грн від місцевої партійної організації. 

 

Фото зі сторінки «Полтаві — зміни»

Нагадаємо, кандидат під час своєї виборчої кампанії запускав у небо повітряну кулю, розігрував смартфон, вручив місцевій спортсменці велосипед, а його речницю Анну Морозову невідомі облили зеленою рідиною.

На другому місці серед кандидатів на посаду Полтавського міського голови — висуванка від «Опозиційної платформи – За життя» Оксана Деркач. Вона витратила на виборчу кампанію 603,8 тис. грн. До виборчого фонду політикиня внесла майже 605 тис. грн від місцевої партійної організації, не використавши власних коштів. Спостерігачі ОПОРИ повідомляли, що один з її білбордів невідомі пошкодили фарбою.

Фото зі сторінки kolo.news

На третьому місці, згідно із фінансовим звітом — висуванець від «Європейської Солідарності» Андрій Карпов. Він витратив на кампанію майже 564 тис. грн, а до виборчого фонду вніс 415,3 тис. грн власних коштів та 148,7 тис. добровільних внесків фізичних осіб. Кампанію кандидат проводив, в основному, у соцмережах, а найпомітнішим з офлайнових заходів за його участю став концерт «Дякую захисникам України», організований представниками «Європейської Солідарності».

Четверте місце за документами посів висуванець ВО «Батьківщина» Андрій Матковський, витративши на кампанію 477,8 тис. грн. Всі кошти, внесені до виборчого фонду, були власними заощадженнями кандидата. Що ж до передвиборчих перегонів, Андрій Матковський запам’ятався організацією масових свят, де виступали музичні колективи, а всім бажаючим роздавали кашу, чай, солодку вату та соломку.

На п’ятому місці — лідер виборчих симпатій полтавців, міський голова 2010-2018 років Олександр Мамай («За майбутнє»). Він відзвітувався про витрачені на передвиборчу кампанію 321,9 тис. грн.  Виборчий фонд кандидата наповнився за власні кошти політика. Серед помітних епізодів його кампанії — роздача наборів першокласника, проведення вечорів розваг для містян, а напередодні повторного голосування — вручення цукерок та медичних масок літнім полтавцям.

Замкнув перелік кандидатів на посаду Полтавського міського голови (з-поміж тих, чиї звіти з’явилися на сторінці ТВК) висуванець Партії простих людей Сергія Капліна — Сергій Каплін. Він звітує про витрачені на кампанію 159,04 тис. грн і вказує, що всі ці кошти — його власні. Скромний, на фоні суперників, бюджет не завадив політику відзначитися під час виборчих перегонів. Наприклад, роздачею брендованих кришок для консервації.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області пояснює: «Згідно з пунктом 4 частини 5 статті 12 Виборчого кодексу. рівність прав і можливостей кандидатів, партій (організацій партій) — суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі відповідних виборів забезпечується забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчого фонду партії (кандидата, організації партії)».

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.