Від традиційних автопробігів чи акції «Живий тризуб» до запуску повітряної кулі та світлового шоу: представники політсил та потенційні кандидати до органів місцевого самоврядування активно приваблювали увагу громадян як безпосередньо на День Незалежності, так і впродовж святкових вихідних. 

Спорт та співи у суботу

У суботу, 22 серпня відбувся етап Кубка простих людей з футболу. Організований «Партією простих людей», в якій головує колишній народний депутат, потенційний кандидат на посаду Полтавського міського голови Сергій Каплін. Турнір проводився на чотирьох майданчиках Полтави, участь брали аматорські футбольні команди. На майданчиках були розміщені банери «Партії простих людей» із портретами Капліна. Поруч із локаціями спостерігач ОПОРИ помітив осіб, які безкоштовно роздавали квас учасникам турніру. Фінал першості має відбутися у жовтні. Крім того, представники «Партії простих людей» анонсували й «Дитячий кубок простих людей».

Цього ж дня чергові активності проводив колишній очільник Полтави, потенційний кандидат у міські голови Олександр Мамай. У приміському селі Абазівка, на місцевому стадіоні, відбувся показ мультфільмів та концерт заслуженої артистки України Наталії Май та її доньок. Гостям заходу представили Лілію Бережну — членкиню команди Олександра Мамая. Слово мав і сам потенційний кандидат. Під час заходу дітей пригощали морозивом та квасом.

Джерело фото: сторінка Олександра Мамая у фейсбук

Так само 22 серпня, на запрошення голови Подільської районної ради Полтави Євгена Нагорного відбулося караоке у полтавських мікрорайонах Левада (входить до Подільського району міста) та Браїлки (Київський район). Призи учасникам надав Євген Ніколаєнко — член команди «Рідне місто», який під час місцевих виборів-2015 головував у Полтавській міській виборчій комісії.

Джерело фото: особиста сторінка Євгена Ніколаєнка у фейсбук

День прапора — з прапорами та малюнками

23 серпня до активностей вдалися, зокрема, і представники ВО «Свобода». Вони організували у парку Придніпровський, що у Кременчуці, захід з приводу Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України. Під час події встановили намети з символікою партії, біля яких розмістили малюнки різної тематики. Також протягом заходу місцевий художник Сергій Брильов створював графіті у реальному часі. 

У центральній частині Полтави, біля пам'ятника Тарасу Шевченку, зібралася колона авто, прикрашених державними, червоно-чорними та партійними прапорами ВО «Свобода». Подію присвятили до Дня Державного Прапора. Такий захід проводиться щороку. Цьогоріч був присутній народний депутат VIII скликання Юрій Бублик, його брат, голова Ковалівської сільської ради Олександр, депутати міської та обласної рад від політсили. Колона проїхала центральними вулицями Полтави.

Цього ж дня о 13:00 на площі біля Полтавської ОДА акцію до Дня прапора проводили представники ГО «Справа громад». На події використовували партійну символіку «Європейської Cолідарності».

У Миргороді відбулася Творча благодійна майстерня. На заході збирали кошти для юної містянки, котра нині лікується від онкозахворювання. Допомогли в організації акції депутати Миргородської міськради від партії «Рідне місто».

Джерело фото: сторінка "Рідне місто Миргород" у фейсбук

23 серпня на тій таки площі перед Полтавською ОДА розпочалася й акція від потенційного кандидата у Полтавські міські голови від політичної партії «Слуга народу» Сергія Іващенка. На заході був присутній сам Іващенко та окремі члени його команди. Присутнім роздавали партійні газети, людям також пропонували заповнити так звану «Карту змін», де необхідно було вказати особисті дані.

У суботу та неділю відбувалися й заходи, організовані Полтавською міською радою. Зокрема, на будівлі органу самоврядування 23 та 24 серпня відбувалося світлове шоу, під час якого стіни набували кольорів то українського прапора, то опозиційного білоруського стягу. Про це у власному блозі на сторінках місцевого інтернет-видання розповів секретар Полтавської міськради, потенційний кандидат в очільники міста Олександр Шамота. Анонсували захід і на сторінках офіційного сайту Полтавської міськради.

День Незалежності: акції, помітні здалеку

Найбільш масштабні акції у Полтаві відбулися на День Незалежності. Зокрема, вдень на площі перед Полтавською ОДА пройшов захід за підтримки ВО «Свобода». Присутніми на ньому були депутат міської ради від ВО «Свобода» Юліан Матвійчук, а також брати Юрій (колишній нардеп) та Олександр (Ковалівський сільський голова) Бублики. Юрій Бублик відзвітував про акцію у власному блозі.

На заході створили фотозони у стилістиці ВО «Свобода», був стенд із фотографіями «живих» тризубів минулих років, а на столах розклали партійні газети. Після утворення тризубу учасників акції попросили залишити письмові привітання на паперовому прапорі Україні. Діти у цей час малювали малюнки, які мають передати воїнам у зону ООС.

В цей час у Кременчуці, у сквері ім. Олега Бабаєва, відбулась акція «З Днем народження, Україно!». Її організували представники благодійного фонду «Серце до серця». На заході була розважальна програма для дітей, фотозона з жовто-блакитними кульками без зображень. Проте на акції спостерігачі ОПОРИ помітили й аніматорів від очільника Кременчуцького міського осередку «Опозиційної платформи – За життя» Геннадія Іваняна, які роздавали дітям брендовані кульки.

У Гадячі Миргородського району на День Незалежності відбувся автомотопробіг до річниці Незалежності України. Організували захід місцеві представники ВО «Свобода». Колона стартувала з центральної (Соборної) площі міста. Очолювали її байкери, далі їхали автомобілі з символікою ВО «Свобода» та прапорами України. Супроводжували захід представники поліції. Участь у пробігу взяли близько 20 одиниць техніки. Захід анонсували у мережі Facebook. 

Надвечір 24 серпня у Полтаві відбувся анонсований командою потенційного кандидата у міські голови від «Слуги народу» Сергія Іващенка запуск повітряної кулі. Її підіймали на висоту у кількадесят метрів, не від’єднуючи страхувальні стропи. Можливість піднятися на борту отримали кілька десятків присутніх. Право покататися на повітряній кулі розігрували неподалік. Крім того, дітлахам роздавали повітряні кульки у кольорах партії «Слуга народу», а бажаючі могли сфотографуватися на фоні брендованого стенду.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області відзначає: «Вся подібна активність має можливі ознаки дочасної агітації. Хочу нагадати, що стаття 57 Виборчого кодексу встановлює заборону надання виборцям будь-яких матеріальних чи нематеріальних активів, що супроводжується закликом голосувати чи не голосувати за певного кандидата, згадкою імені кандидата (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян)». 

Нагадаємо, згідно із календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК № 163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року. Тобто за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1 та 5 ст. 195 Виборчого кодексу України.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Cайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)