Розіграш смартфону Xiaomi Redmi Note 9S (вартість у магазинах електроніки — від 6 тис. грн) відбувся серед користувачів соціальних мереж, котрі завантажили стікери із зображенням особи схожої на Сергія Іващенка у Telegram чи Viber та надіслали будь-кому хоча б один стікер. Учасники також мали зробити скріншот цього повідомлення та опублікувати його у коментарях під постом з умовами розіграшу на фейсбук-сторінці, де йдеться про політичну діяльність потенційного кандидата у мери Полтави Сергія Івашенка.

Конкурс тривав з 5 по 19 вересня. Переможець, йдеться у публікації з підсумками розіграшу, зможе забрати смартфон 23 вересня (на День міста) у Корпусному парку (центр Полтави).

23 вересня, як свідчить анонс на сторінці «Полтаві – зміни», де йдеться про політичну діяльність Сергія Іващенка, відбудеться ще один конкурс. Полтавців закликають подивитися у небо, побачити там «незвичне явище», сфотографувати його та викласти світлину на власній сторінці у фейсбуці з хештегом #ЗапалюємоЗміни. Переможців обіцяють обрати 1 жовтня. Вони, йдеться у дописі, отримають електросамокат, гіроборд або пауербанк.

Також на сторінці «Полтаві – зміни» з'явилося повідомлення, що днями до Сергія Іващенка звернувся юний футболіст. Хлопець попросив у політика м’яч. Його малому невдовзі вручив гравець СК «Полтава», президентом якого є Іващенко.

Окрім того, як видно зі сторінки «Полтаві – зміни», під час зустрічей потенційного кандидата з полтавцями у дворах дітлахи тримають у руках брендовані повітряні кульки з написом «Слуга народу». Сергій Іващенко», а також для них влаштовують дитячі конкурси.  

Фото з фейсбук-сторінки «Полтаві – зміни»

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області зауважує: «Варто зауважити, що Сергій Іващенко на сьогоднішній день не зареєстрований кандидатом на посаду міського голови Полтави, отже формально він не порушує вимог виборчого законодавства. Такі дії можуть мати ознаки порушення міжнародних стандартів. Водночас благодійність фізичних осіб, які не є суб’єктами виборчого процесу, не заборонена. Проте, вже зареєстрованим кандидатам хочу нагадати, що ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу встановлює заборону надання виборцям будь-яких матеріальних чи нематеріальних активів, що супроводжується закликом голосувати чи не голосувати за певного кандидата, згадкою імені кандидата (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян).» 

 

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)