День міста, що у Полтаві відзначають 23 вересня, політики використали для власної промоції. Заручившись підтримкою місцевих зірок, роздаючи подарунки та вражаючи містян звуковими та світловими ефектами. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Ще напередодні Дня міста організували свято представники кандидата на посаду міського голови Андрія Матковського. У неділю, 20 вересня, у мікрорайоні Левада були розставлені намети з написами «Єдиний надійний вибір. Команда Батьківщини. Андрій Матковський». А позаду сцени, де виступали місцеві зірки, висів великий банер із написом «Полтава — моя Батьківщина».

Протягом дійства діти мали змогу пострибати на батутах та надувних гірках, отримати безкоштовно солодку вату, воду та повітряні кульки з написом «Я люблю Батьківщину». Також всім бажаючим роздавали кашу та гарячі напої в стаканчиках із написом у фірмовому стилі ВО «Батьківщина». 

Кандидат на посаду міського голови Андрій Матковський активно спілкувався з присутніми на заході містянами. На святі до нього приєдналася і полтавська Інстаграм-блогерка Анна Корнієнко, яка у соцмережах заявила, що балотуватиметься у депутатки від команди ВО «Батьківщина».  

Тим часом кандидат на посаду міського голови Полтави забудовник Сергій Іващенко (планує висуватися від «Слуги народу») 23 вересня організував масовий захід у Корпусному парку (центр міста). Тут показали відразу дві лялькові вистави: аполітичну — для дітлахів, та політично-сатиричну — для дорослих.

Крім того, на заході виступав місцевий поп-гурт, а наприкінці дійства організатори «запалили зміни»: з даху Полтавської обласної бібліотеки у небо зеленим світлом світили потужні прожектори. Сам Сергій Іващенко встиг подарувати смартфон переможниці нещодавнього конкурсу від його команди, а також вручив велосипед місцевій спортсменці. Разом із потенційним висуванцем на посаду міського голови на святі були і кандидати до місцевих рад.

Полтавська міськрада, у свою чергу, теж організувала кілька видовищних заходів. На будівлі ради пройшло світлове шоу, а вулицями Полтави курсувала вантажівка, в кузові якої виступали місцеві музиканти та світила святкова підсвітка. Секретар Полтавської міськради та в.о. міського голови Олександр Шамота, який планує балотуватись на посаду міського голови від Соціал-демократичної партії, взяв активну участь в останньому заході. Він проїхався на згаданому авто, вітаючи містян зі святом. Про деталі святкування Олександр Шамота звітував на власній сторінці у Фейсбуку. 

Масовий захід на Театральній площі Полтави влаштувала і команда кандидата на посаду міського голови Полтави (обіймав цю посаду у 2010-2018 роках) Олександра Мамая. Гуляння мали й елемент благодійності: під час заходу збирали кошти на лікування 10-річного полтавця Максима Лазебного, який нині намагається подолати гострий лімфобластний лейкоз. Біля сцени стояла скринька, куди охочі могли кинути кошти.

Крім того, на заході виступали творчі колективи, присутнім роздавали кульки з написом «Олександр Мамай. За майбутнє» (від цієї партії балотується політик), а також показали ролик, в якому знялися кандидати від політсили до міської ради.

Представники «Європейської солідарності», у свою чергу, організували форум «Полтава. Європейський шлях», куди завітали народні депутати Ірина Геращенко, Яна Зінкевич, Микола Княжицький. Захід відбувся біля місцевого стадіону «Ворскла» (центр міста). Був присутнім і блогер Андрій Карпов (псевдонім Андрій Полтава), який балотуватиметься від політичної сили у міські голови. Після презентації команди, що йтиме на місцеві вибори, та обговорення реформ у країні для присутніх виступила співачка Марія Бурмака. Раніше цього ж дня полтавцям показали документальний фільм «Імені Виговського».

Нестандартно до привітань полтавців із Днем міста підійшов і кандидат на посаду міського голови Сергій Каплін («Партія простих людей»). Він записав і виклав у Фейсбук пісенне привітання.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області говорить: «Хочу нагадати, що ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу встановлює заборону надання виборцям будь-яких матеріальних чи нематеріальних активів, що супроводжується закликом голосувати чи не голосувати за певного кандидата, згадкою імені кандидата (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, вартість яких не перевищує 6% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян). Крім того, Національне агентство з питань запобігання корупції надало роз’яснення про те, що політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність. А благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців та передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України)».

За коментарями звертайтеся:

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.