Спостерігачі ОПОРИ звернулися до поліції із заявою про ймовірне порушення ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України під час свята, проведеного командою кандидата на посаду Полтавського міського голови Андрія Матковського. У неділю, 11 жовтня, на святі «Полтава — моя Батьківщина», що відбулося у мікрорайоні Огнівка, присутнім роздавали кашу, чай, соломку та солодку вату.

Свято, організоване командою Полтавського міського голови 2006-2010 років Андрія Матковського, який нині балотується на посаду очільника міста від ВО «Батьківщина», пройшло за вже звичним для полтавців сценарієм. Захід анонсували на сторінці «Команда Матковського – Батьківщина» у Facebook, а також шляхом СМС-розсилки.

У мікрорайоні Огнівка розставили намети з написами «Єдиний надійний вибір. Команда Батьківщини. Андрій Матковський». Позаду сцени, де виступали місцеві музиканти, висів банер з написом «Полтава — моя Батьківщина».

Протягом заходу діти могли пострибати на батутах, а всім бажаючим з наметів безкоштовно роздавали солодку вату, кашу, хрустку соломку та гарячі напої у паперових стаканчиках, брендованих у стилістиці ВО «Батьківщина». Можна було отримати і повітряні кульки з написом «Я люблю Батьківщину». Був на заході і сам кандидат на посаду Полтавського міського голови Андрій Матковський, який спілкувався з присутніми.

Представники ОПОРИ, зафіксувавши акцію на фото та відео, звернулися із заявою до поліції щодо дій, які, ймовірно, мають ознаки порушення ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області говорить: «Хочу нагадати, що ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу встановлює заборону надання виборцям будь-яких матеріальних чи нематеріальних активів, що супроводжується закликом голосувати чи не голосувати за певного кандидата, згадкою імені кандидата (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, вартість яких не перевищує 6% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян)».

Начальник відділу комунікацій Головного управління Національної поліції у Полтавській області Юрій Сулаєв говорить, що заяву представників ОПОРИ зареєстрували, адже такі дії можуть мати ознаки непрямого підкупу виборців. «Згідно з ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України, надання виборцям… неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років. Примітка у цій же статті роз’яснює, що під неправомірною вигодою слід розуміти товари (крім матеріалів агітації, визначених законом), послуги, інші матеріальні та нематеріальні активи, вартість яких перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян», — пояснив речник поліції.

Законодавчі неузгодженості в питаннях вартості агітаційних матеріалів дещо заплутують суб'єктів виборчого процесу. Тож експерти Громадянської мережі ОПОРА підготували детальний текстовий експлейнер по всіх дотичних нормах законодавства, аби детально розібратися, що таке підкуп виборців та які дії в разі його виявлення.

 

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.