Представники колишнього Полтавського міського голови, а нині — потенційного кандидата на цю посаду Олександра Мамая розпочали роздачу наборів першокласника. Вона проходить у центрі міста — у місцевому офісі партії «За майбутнє».

О 10-й ранку, коли починається роздача наборів першокласника, у партійному офісі Олександра Мамая малолюдно. Поодинокі батьки разом із дітьми заходять до приміщення, аби отримати по два пакети на дитину.

У наборі першокласника — різноманітне канцелярське приладдя: олівці, ручки, зошити, обкладинки, кольоровий папір. Також є м’яка іграшка.

Зрозуміти, від кого подарунок — не складно. Навіть якщо хтось із батьків не був присутній на роздачі, про те, що набір саме від Олександра Мамая та партії «За майбутнє», нагадує напис на брендованому пакеті.

Представники офісу політсили — неговіркі. Знімати у приміщенні не дозволяють, розповідати, що відбувається, не хочуть. Повідомлення про те, де і коли батьки майбутніх першокласників можуть отримати подарункові набори, публікуються на офіційній сторінці Олександра Мамая у Фейсбуці, а також розповсюджуються через батьківські чати у Вайбері. Для того представники Олександра Мамая контактують з кимось із батьків. 

Отримати подарунок можна без документів, що посвідчують особу дитини чи батька, адже в офісі, де відбувається роздача наборів першокласника, є списки дітлахів, котрі підуть до школи з нового навчального року. Ті, хто не може прийти у день роздачі, мають змогу забрати подарунки пізніше.

Звідки у представників потенційного кандидата списки майбутніх першокласників, дізнатися складно. Прес-секретар Полтавської міськради Віталій Улибін виключає можливість того, що прізвища дітей передають фахівці міського управління освіти. «Напевно, представники політсили мають «інсайдера» у кожному конкретному навчальному закладі», — говорить посадовець.

До слова, роздавати набори для школярів для Олександра Мамая — не вперше. Подібні заходи він організовував під час першої та другої каденцій на посаді Полтавського міського голови. Крім роздачі наборів першокласника, представники колишнього Полтавського міського голови влаштовують дитячі свята у мікрорайонах Полтави та приміських селах, а також кінопосиденьки та концерти місцевих артистів для людей старшого віку. Подібні акції мають ознаки порушення міжнародних стандартів виборчого процесу.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області відзначає: «Така активність має ознаки дочасної агітації. Крім того, ст. 57 Виборчого кодексу встановлює заборону надання виборцям будь-яких матеріальних чи нематеріальних активів, що супроводжується закликом голосувати голосувати чи не голосувати за певного кандидата, згадкою імені кандидата (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян)».

Нагадаємо, згідно із календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року. Тобто, за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.