Кіно, морозиво, дитячі атракціони. Полтавський міський голова у 2010-2018 рр., а нині потенційний кандидат на цю посаду Олександр Мамай проводить дитячі свята та кіновечори для дорослих у Полтаві та прилеглих селах. На кількох заходах побували спостерігачі ОПОРИ.

Надвечір 20 серпня у дворі, біля будинку по вул. Київське Шосе, 82, розташували сцену. Тут відбувся розважальний вечір для маленьких жителів полтавського мікрорайону Алмазний, організований колишнім міським головою Олександром Мамаєм та його командою. Зокрема Оленою Андросовою, чиє фото розміщене на афішах свята поруч з Олександром Мамаєм.

Зі сцени ведуча заохочувала дітей танцювати та після кожної пісні нагадувала, що саме завдяки вищезгаданим особам розваги, морозиво та повітряні кульки для гостей свята є безкоштовними. Попри епідемію коронавірусу батьки та діти перебували у тисняві, а засобами індивідуального захисту користувалися одиниці.

Через 20 хвилин після початку свята прибув Олександр Мамай. Перед виступом на сцені він фотографувався з усіма бажаючими.

Також на захід були привезені надувні гірки, декілька батутів, ігри з лазерними пістолетами, дітям робили водні розмальовки на обличчі та кожен міг безкоштовно попити води з кулера.

Виступ Олександра Мамая був коротким, після чого він ще недовго по фотографувався з людьми, спостерігав за роздачею морозива та повітряних кульок та поїхав. Дорослим у цей час роздавали двосторонні візитівки, на одному боці яких вказано номер мобільного телефону із зазначенням прізвища Мамая, а на іншому — номер, підписаний Оленою Андросовою.

За схожим принципом відбувався і захід неподалік 18 школи у Полтаві. 20 серпня, починаючи з 18:00, на великому екрані показували радянські мультики. Через дві години Олександр Мамай презентував «свою людину» — Івана Діденка, який теж зображений поруч з колишнім міським головою на афішах, розклеєних у районі. Потому розпочався концерт тріо заслуженої артистки України Наталії Май та її доньок. Під час заходу дітей пригощали квасом і морозивом. На події був присутній і голова ГО «Підприємці Полтавщини», соратник Мамая Євген Дикань.

ОПОРА вже писала про те, як колишній Полтавський міський голова роздає місцевим дітлахам набори першокласників. Дізнатися, де і коли відбудеться той чи інший захід за участю потенційного кандидата та його команди, можна з його офіційної сторінки у фейсбуці та телеграм-каналу.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області відзначає: «Така активність має можливі ознаки дочасної агітації. Крім того, ст. 57 Виборчого кодексу встановлює заборону надання виборцям будь-яких матеріальних чи нематеріальних активів, що супроводжується закликом голосувати чи не голосувати за певного кандидата, згадкою імені кандидата (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян)». 

Нагадаємо, згідно із календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК № 163 від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року. Тобто, за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1 та 5 ст. 195 Виборчого кодексу України.

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)