Громадянська мережа ОПОРА проводить кампанію спостереження за повторним голосуванням на виборах міських голів у 7 містах: Луцьк, Одеса, Суми, Херсон, Кам'янець-Подільський, Краматорськ, Українка*. У день голосування, 15 листопада, на дільницях присутні 179 спостерігачів мережі. ОПОРА оперативно готує новини та висвітлює події дня голосування (Регіональні новини). Тут пропонуємо дайджест найцікавіших випадків станом на 18:00 та розповіді обласних координаторів Громадянської мережі ОПОРА зі спостереження за виборами.

  • Недотримання процедури голосування

У Сумах на одній з виборчих дільниць виборці масово не дотримуються вимоги закону щодо голосування в кабінці для голосування. Спостерігачі ОПОРИ фіксують, як виборці або взагалі не заходять до виборчої кабінки, або заходять до неї лише частково.

На дільниці у селі Сапогове (Луцька міська громада) виборчиня проголосувала за межами кабінки - жінка  після отримання бюлетеня підійшла до скриньок та, поклавши бюлетень на одну з них, поставила позначку та кинула бюлетень у скриньку.

В Одесі на одній з виборчих дільниць (№511308, вул. Маршала Говорова, 8-А) спостерігач ОПОРИ зафіксував голосування поза межами виборчої кабінки: виборчиня проголосувала за столом у членів ДВК.

  • Неправомірна видача бюлетеня

У Кам’янці-Подільському виборчиня прийшла на дільницю ймовірно із закордонним паспортом, а відтак взяла участь в голосуванні. Члени ДВК при видачі бюлетеня не ознайомилися з документом, щоб встановити особу жінки.

  • Фотографування виборчого бюлетеня

На виборчій дільниці в Українці, що в Київській області, виборець спершу сфотографував виборчий бюлетень, а потім порвав його на шматки й намагався кинути в скриньку.

В Одесі спостерігач ОПОРИ зафіксував два випадки фотографування виборцями бюлетенів у кабінках для голосування (виборча дільниця №511188, вул. Лип Івана та Юрія, 14-А). В обох випадках черговий співробітник поліції, якого покликав спостерігач ОПОРИ, не встиг затримати цих виборців.

  • Підозра на вкидання виборчих бюлетенів

Спостерігачам ОПОРИ стало відомо, що на дільниці в селі Княгинині, де обирають міського голову Кам’янець-Подільської міської громади, один із членів ДВК вкинув у скриньку для голосування одразу кілька бюлетенів. Спостерігачі прибули на дільницю, де зафіксували в скриньці кілька складених разом бюлетенів.

  • Позначки на бюлетенях

В Одесі спостерігачі ОПОРИ зафіксували бюлетені з літерними і цифровими позначками («Л», «4», «Ж» та «1») у клітинках навпроти прізвища кандидата на посаду Одеського міського голови.

  • Процедурні порушення в організації голосування

Часто ОПОРА фіксує на виборчих дільницях  випадки, коли виборчі бюлетені, всупереч нормі законодавства, видає один член комісії замість двох. Такі випадки зафіксовані у КраматорськуКам’янці-Подільському, Луцьку, Одесі, Сумах, Українці (Київська область).

  • Агітація в день голосування

Біля кількох виборчих дільниць у Херсоні спостерігачі ОПОРИ зафіксували осіб, які проводять опитування. Назва організації, що зазначена на бейджах інтерв’юерів, співзвучна з назвою політичної сили, від якої балотується один із кандидатів на посаду Херсонського міського голови.

Незважаючи на те, що виборче законодавство прямо забороняє агітацію в день голосування, в соціальних мережах, зокрема Facebook, і далі транслюються пости політичної реклами, які агітують за чи проти кандидатів. Окрім того, представники ОПОРИ фіксують нові способи агітації так звані спонсорські пости (ці дописи не потрапляють до Бібліотеки реклами Facebook, а, отже їхня вартість та охоплення залишаються у “сірій зоні”). Детальніше про активну політичну рекламу та агітаційні пости у Facebook читайте в цьому матеріалі.

  • Інші інциденти

В смт Ясногірка, яке входить до Краматорської міської громади Донецької області, на шкільному подвір'ї, де розташовані дві виборчі дільниці, невідомий обстріляв пейнтбольними кулями з жовтою фарбою автомобіль “Газель”.  На цій  автівці розвозили членів ДВК до дільниць, де вони зможуть проголосувати за місцем своєї реєстрації. На той момент в автомобілі знаходився тільки водій.

В Одесі невідомий повідомив про «замінування» міської ТВК.

  • Протиепідемічні заходи під час організації та проведення виборів

У Сумах дільнична виборча комісія періодично перериває роботу для дезінфекції. Всі члени ДВК та спостерігачі періодично залишають приміщення для голосування для проведення дезінфекції.

У Краматорську спостерігачі ОПОРИ протягом дня голосування проводять моніторинг виборчих дільниць щодо дотримання карантинних норм.

Це відео також доступно для перегляду в Facebook

На зв'язку з експертами Центрального офісу спостерігачі з Одеси та Луцька.

Про типові порушення процесу голосування 15 листопада, які зафіксували спостерігачі ОПРОРИ станом на 16:00,  читайте тут. Помітили порушення – дзвоніть 102. Або ж повідомляйте спостерігачам ОПОРИ.

* Міські територіальні виборчі комісії прийняли  рішення про проведення повторного голосування 15 листопада у 6 містах з кількістю виборців 75 тис. і більше (Кам'янець-Подільський, Краматорськ, Луцьк, Одеса, Суми, Херсон). Цього ж дня повторне голосування відбудеться в місті Українка Київської області, де немає 75 тис. виборців, але в якому два кандидати у міські голови отримали однакову кількість голосів. За інформацією Центральної виборчої комісії, повторне голосування відбудеться на 932 виборчих дільницях. У ньому зможуть взяти участь орієнтовно понад 1 582 600 виборців.