Агітаційна кампанія в семи містах (чотирьох обласних центрах – Луцьку, Одесі, Сумах та Херсоні, та в Краматорську, Кам’янці-Подільському та Українці), де повторне голосування відбувається 15 листопада, проходила у доволі стислі терміни. Тому напередодні “другого туру” домінуючою та найбільш помітною формою активності кандидатів була агітація в мережі “Інтернет” та соціальних мережах

Виборче законодавство в Україні вимагає припинення передвиборчої агітації, а відповідно і трансляції  політичної реклами соціальних мережах, яка агітує за чи проти кандидатів, в день голосування та напередодні нього.  Згідно зі статтею 52 Виборчого кодексу, передвиборча агітація завершується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Окрім того, Виборчий кодекс (стаття 50) забороняє поширення соціологічних  рейтингів та інших результатів опитування громадської думки, які стосуються осіб, що кандидують на цих виборах, протягом останніх двох днів перед днем голосування. Існує не лише заборона, передбачена також і відповідальність (стаття 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення). За агітацію в день голосування, в тому числі за оприлюднення в мережі Інтернет різного роду опитувань громадської думки, на порушників може бути накладений штраф: на громадян — від 1700 до 3400 грн і на посадових осіб — від 3400 до 5100 грн.

ОПОРА відстежує політичну рекламу кандидатів на виборах 15 листопада в день голосування та день тиші. Приклади такої публікуємо в цьому матеріалі. Якщо ви помітите у своїх соцмережах рекламні дописи від будь-якої політичної сили або кандидата, повідомте ОПОРУ через цю форму.

Оновлення станом на 18:00

Протягом дня ОПОРА здійснювала моніторинг політичної реклами у Facebook. Найбільш активними залишилися сторінки, що агітували або дискредитували кандидатів на посаду міського голови Одеси. Крім того, протягом дня було зафіксовано агітацію на користь кандидатів у інших містах – Українка, Київська область (Олександр Туренко), Луцьк (Ігор Поліщук), Суми (Олександр Лисенко). Варто зазначити, що переважна більшість рекламних дописів публікується з анонімних сторінок, а кандидати переважно дотримуються дня тиші (крім Миколи Скорика – кандидата на посаду міського голови Одеси). Крім того, ОПОРА виявила використання для агітації спонсорських постів, що не відстежуються Бібліотекою реклами Facebook, та дописів у місцевих спільнотах цієї соцмережі.

Фейсбук-сторінка новинного ресурсу “Столичный экспресс” транслює рекламний допис із дискредитаційним підтекстом щодо кандидата на посаду міського голови Українки (Київська область) Олександра Туренка. На рекламу було витрачено менше ста доларів, а переглянули її майже 25 тисяч користувачів.

Facebook-сторінка інформаційного ресурсу “RegionNews.ua” транслює рекламний допис із критикою кандидата на посаду Луцького міського голови Ігоря Поліщука. Його переглянули понад 15 тисяч користувачів.

Сторінка “Демократ”, про яку ОПОРА згадувала раніше, продовжує рекламувати допис з відео, де розповідається про кандидата на посаду міського голови Одеси Геннадія Труханова. Рекламний допис коштував менше 100 доларів, його вже переглянули майже 26 тисяч користувачів.

Сторінка Sumy 24 наразі транслює 3 рекламні дописи, що, з першого погляду, мало нагадують звичну політичну Facebook-агітацію. Однак усі три реклами містять у собі дискредитацію одного з кандидатів на посаду міського голови  міста Суми – чинного мера Олександра Лисенка. Рекламні дописи були запущені ще до дня голосування: 6, 9 і 12 листопада. Два з трьох дописів коштували рекламодавцю менше 100 доларів, а третій – у проміжку від 100 до 199 доларів. Станом на 18:00 в сукупності ці дописи переглянули понад 285 тисяч користувачів.

До дискредитації чинного мера Одеси – Геннадія Труханова долучилась і сторінка ПОЦ: вона транслює один рекламний допис вартістю менше 100 доларів. Транслювати його сторінка почала ще 9 листопада, і станом на 18:00 15 листопада його переглянули вже понад 21,6 тисяч осіб:

Станом на 18:00 сторінка “Наш Херсон”, про яку ми вже згадували у ранковому моніторингу, опублікувала попередні рейтинги кандидатів у Херсоні за даними неофіційних екзит-полів. Крім того, ОПОРА знову зафіксувала публікацію неофіційних екзит-полів у Telegram-каналах (зокрема, канал Sonya Koshkina (official).  ОПОРА наголошує, що публікація результатів екзит-полів до закінчення голосування є порушенням виборчого законодавства та має ознаки прихованої агітації. Закликаємо усіх громадян та, зокрема, журналістів до утримання від публікації результатів екзит-полів до завершення голосування о 20:00.

опубліковані дані рейтингів на скріншоті було видалено ОПОРОЮ 

Завдяки одному з повідомлень через форму, де ОПОРА оголошувала збір інформації про активну політичну рекламу в день голосування, спеціалісти з моніторингу соціальних мереж помітили, що агітація за деяких кандидатів здійснюється не лише шляхом політичної реклами, але й у дописах на місцевих Facebook-сторінках. Так, у групі Кам'янець-Подільський info було зафіксовано допис користувача Володимира Ткаченка, що порушував правила агітації в день голосування та закликав голосувати за Володимира Мельниченка:

Новим способом агітації, якій почали використовувати кандидати на цьогорічних місцевих виборах, стали спонсорські пости. Особливість цих дописів у тому, що вони не потрапляють до Бібліотеки реклами Facebook (оскільки це окрема рекламна функція Facebook, яка залежить від взаємодії користувача зі сторінкою), а, отже їхня вартість та охоплення залишаються у “сірій зоні”. Користувачі Facebook надіслали нам приклад такого спонсорського допису, який використав у своїй агітації кандидат на посаду Сумського міського голови – Вадим Акпєров (оплатив допис депутат Сумської міської ради Дмитро Лантушенко):

 
Станом на 12:00

Найбільш активна Facebook-агітація спостерігається за кандидата на посаду міського голови Одеси від партії “Опозиційна платформа – За життя” – Миколу Скорика. ОПОРА виявила 4 сторінки, які продовжували поширювати 49 рекламних дописів як у день тиші 14 листопада, так і у день виборів 15 листопада. 

На сторінці “Наш мэр – Николай Скорик” зафіксовано 38 активних рекламних дописів, у яких Скорик транслює свої передвиборчі лозунги та агітує голосувати за себе. Більшість цих дописів коштували кандидату менше ста доларів, однак на 10 з них він витратив сумарно від 2400 до 3590 $. Кожен з цих дописів встиг зібрати від 4 до 12 тисяч переглядів. Більшість з них почали транслюватися напередодні – 13 листопада, 3 – у день тиші, 14 листопада.

Продовжує транслюватись реклама і з окремої сторінки Миколи Скорика. На ній ОПОРА зафіксувала два рекламні дописи, які були запущені до трансляції ще 11 жовтня. Вартість обох оголошень була меншою за 100 доларів, однак, за даними Бібліотеки реклами Facebook, наразі користувачі їх переглянули вже понад 4200 разів.

Дві інші сторінки – Новости Одессы и области та Одесса за Николая Скорика транслюють рекламні дописи, що можуть бути як агітацією самого кандидата, так і замовними дописами, що транслюються для його дискредитації.

Наприклад, сторінка Новости Одессы и области була створена лише напередодні другого туру – 12 листопада. На цій сторінці ми виявили три рекламні дописи, усі вартістю менше 100 доларів, які були запущені до трансляції 13 листопада. Станом на 11:00 15 листопада ці дописи переглянули вже майже 40 тисяч користувачів. Інформації про рекламодавця, крім імені (Олена Щетініна), у Бібліотеці реклами немає. Основна тематика дописів – схвалення діяльності Миколи Скорика та його ймовірних зв’язків із Російською Федерацією:

Ще одна сторінка, що транслює рекламу, яка стосується Миколи Скорика – це Одесса за Николая Скорика. Доволі показовим є опис сторінки: “Николай Скорик – будет русский мэр, будет русский мир. Поддержи кандидата 15 ноября, поддержи Одесскую народную республику”. Загалом, реклама сторінки відповідає її опису: ОПОРА зафіксувала оголошення із закликами до сепаратизму (створення Одеської народної республіки):

А також дописи із забороненою з 2017 року в Україні георгіївською стрічкою:

Інформації про те, хто саме оплатив рекламу, крім імені (Сергій Шкуренко), у Бібліотеці реклами так само немає. Сама сторінка також була створена 12 листопада, і станом на 11:00 15 листопада має 6 активних рекламних дописів. Усі вони коштували менше 100 доларів, а переглянули їх майже 23,3 тисячі користувачів. 

Ще одна сторінка, яка прагне дискредитувати Миколу Скорика – Времена. У день виборів вона транслює два рекламні дописи, що були запущені до трансляції 8 і 12 листопада. Станом на 11:00 їх переглянули вже понад 66 тисяч користувачів, а вартість обох дописів менша за 100 доларів.

Сторінка новинного ресурсу “Правда за Одесу” у день тиші напередодні виборів почала транслювати рекламний допис із дискредитацією кандидата на посаду та чинного міського голову Одеси Генадія Труханова. Кожен з цих рекламних дописів коштував менше ста доларів, а переглянули їх понад 10 тисяч користувачів кожен. 

Сторінка новинного ресурсу “НАШ Херсон” має активну рекламу із закликами взяти участь у день виборів. Однак серед дописів, спрямованих на підтримку громадянської активності виборців, трапляються дописи із політичною рекламою кандидата на посаду міського голови Херсона Ігоря Колихаєва, а ще більше дописів, а саме 5, містять активну критику його конкурента на сьогоднішніх виборах Володимира Сальдо. Кожна реклама коштувала ресурсу менше ста доларів, а на одну з них було витрачено від 200 до 299 доларів. Допис, у якому висловлювалась підтримка Ігорю Колихаєву побачили близько 50 тисяч користувачів, а дописи із критикою його конкурента Володимира Сальдо – від 190 до 13 тисяч переглядів.

Сторінка “Економічні Новини” транслює рекламний допис із критикою одного з кандидатів на посаду міського голови Херсона Ігоря Колихаєва. Допис почав транслюватися у день тиші 14 листопада, і за нього було сплачено менше ста доларів. Рекламу вже побачили понад 2 тисячі користувачів.

Сторінка новинного ресурсу “Дюк в профіль” транслює три рекламні дописи, у яких наголошує на низьких шансах кандидата на посаду міського голови Одеси Геннадія Труханова перемогти на виборах та з повідомленням, що партія “Слуга народу” буцімто відмовилася співпрацювати з Трухановим, бо це “злочин проти Одеси”.  На кожне рекламне оголошення було витрачено менше ста доларів, і кожне з них переглянули понад 10 тисяч користувачів.

Новинний ресурс “113 Ukraine” транслює 12 рекламних дописів з активною критикою кандидата на посаду міського голови Херсона Володимира Сальдо. Більшість рекламних дописів коштували менше ста доларів, окрім двох, на які було витрачено від 100 до 199 доларів. Кожен з цих дописів побачили від 22 до 66 тисяч користувачів.

 

За коментарями звертайтеся:  

Роберт Лорян, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА   
 [email protected], 0955711066