Спостерігачі ОПОРИ зафіксували бюлетені з літерними і цифровими позначками у клітинках навпроти прізвища кандидата на посаду Одеського міського голови.

На дільниці №511247 (вул. Сєрова, 29) спостерігачка ОПОРИ зафіксувала бюлетені з позначками «Л» та «4» в клітинках навпроти прізвища одного з кандидатів.  

На дільниці №511235 (вул. Болгарська, 31), розташованій неподалік від попередньої (обидві знаходяться в одному мікрорайоні), спостерігач ОПОРИ помітив бюлетені з позначками «Ж» та «1».

Станом на 17 годину явка по дільниці №511247 склала 17,3%, по дільниці 511235 20,3%.

«Виборчий бюлетень з будь-якою позначкою, яка дозволяє ідентифікувати волевиявлення виборця, і при цьому є єдиною позначкою у виборчому бюлетені, як правило, визначається комісією як дійсний, якщо в комісії не виникає сумнівів. Проте, оскільки на виборчих дільницях спостерігачі фіксують не одиничні випадки однакових і водночас непоширених позначок у виборчому бюлетені (замість «галочок» та «хрестиків» конкретні цифри або букви), це може свідчити про те, що за волевиявленням виборців здійснюється певний контроль, і, ймовірно, здійснюється стимулювання виборців до відвідування виборчої дільниці та голосування», пояснила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.