Одномандатний виборчий округ №64 з центром у місті Коростень – у народі – «бурштинова республіка». Багатий не лише корисними копалинами та лісами, а й активною боротьбою кандидатів за місце у Верховній Раді. 

Коростень – місто обласного значення, третє за розмірами в області,  розташоване на півночі Житомирської області, за 87 км на північ від Житомира, в 60 км від кордону з республікою Білорусь і в 150 км від Києва. Місто – великий залізничний вузол, місце перетину шістьох автомобільних шляхів.

За інформацією Коростенської міської ради,  в міста вдале географічне розташування, розгалуженість автомобільних та залізничних шляхів сприяють розвитку економіки і туризму. Сьогодні Коростень – один з найпотужніших індустріальних центрів Житомирщини. На його території сконцентровано більше ста промислових підприємств, кількість яких щороку якісно поповнюється. Для покращення інвестиційної привабливості в Коростені створено та функціонує індустріальний парк.

Своєрідною візитівкою міста є Міжнародний фестиваль дерунів, який вже набув надзвичайно широкої популярності в Україні й далеко за її межами. Населення –  63199 осіб.

До округу входять місто Коростень, Коростенський, Лугинський, Овруцький та Олевський райони. За даними Центральної виборчої комісії, в окрузі працює 299 дільниць. Орієнтовна кількість виборців – 158 262 осіб.

За даними сайту Децентралізація gov.ua,  у цих районах вже є  7 об'єднаних територіальних громад. У Овруцькому,  Олевському та Коростенському  районах по 2 ОТГ, у Лугинському районі 1.

«Багатства» округу

Мінерально-сировинним потенціалом Коростеня та району є: бурштин, мармур, сировина для металургії та будівництва, вапняк, буре вугілля, цегельна сировина, торф, родовища титану. Значна частина облицювальних матеріалів (лабрадориту, граніту, габро близько 90%) знаходиться в  Коростенському масиві. Область багата лісовими ресурсами: хвойні дерева (60%), листяні (дуб, береза, вільха, осика). Район має сільськогосподарські угіддя для вирощування олійних культур (льон, коноплі).

У Коростені працює 17 великих промислових  підприємств та 260 малих, серед яких ПрАТ «Коростенський завод МДФ», ВАТ «Коростенський завод хімічного машинобудування», ПАТ «Коростенський  машинобудівний завод», ПрАТ фірма «Арсанія», ПрАТ «Коростенський завод  залізобетонних шпал», ПП фармацевтична фабрика НВО «Ельфа», ПАТ «Коростенський кар’єр», УВП УТОС, ПАТ «Коростенський хлібозавод», ПАТ «Коростенський завод «Янтар», ПрАТ «ТЗ «Трубосталь», ПрАТ «Інтертайл». 30% продукції експортується. Митниця, що надає всі процедури розмитнення / замитнення, розташована безпосередньо в місті.

Овруцький район багатий на корисні копалини, що є вагомим стимулом для залучення інвестицій, як внутрішніх, так і зовнішніх. У районі знаходиться єдине на Україні родовище пірофілітових сланців – Кур'янівське родовище, с. Збраньки Овруцького району. Запаси пірофіліту  складають 396,3 тис. тонн. Район має великі запаси  кварцитів та каменю гранітного, а також бурштину. У Лугинському районі На території району геологами виявлено поклади бурштину, алмазів, золотоносних пісків. Олевський район має значний природно-ресурсний потенціал. Тут залягають значні поклади торфу, гранітів, габро-діоритів, пісковику, кварцитоподібного пісковику, будівельного піску, мігматитів. Також в регіоні є поклади берилію, титану та молібдену. Промисловими підприємствами району є Добувна промисловість - ДП «Олевськторф» - реалізація торфу та ОКП «Білокоровицький гранкар`єр» – сланцю, каменю.

Директор Агенції регіонального розвитку Житомирської області Артем Сачук у коментарі ОПОРІ розповів, чим Коростень є привабливий для інвесторів. 

«У Коростені практично немає  підприємств з іноземним капіталом. Тут в основному свої  підприємства: «Льонок», «Коростенський м'ясокомбінат», «Турбосталь»,   «Залізбетон» , завод МДФ – це все підприємства місцеві. Економічна привабливість в тому, що вони знаходяться на міжнародній трасі, ближче до кордону, потужна вузлова залізнодорожна станція. Багато покладів природних копалин, лісові запаси дуже сильні.  У Коростеня набагато більше природних ресурсів, це і пояснює, чому там місцевий бізнес цим займається. Під сонце надали в оренду більше 200 гектарів землі. По Коростеню є перевага –  це діючий індустріальний парк, якщо по Житомиру він не діючий,  створений на папері», – розповів Артем Сачук. 

Місцева влада

Коростенський міський голова – Володимир Москаленко, на посаді з 1998 року. У жовтні 2015 року вп'яте був обраний мером Коростеня. 

У депутатському корпусі Коростенської міської ради – 34 депутати, які представляють інтереси 7 партій. Найбільше в раді представників партії «Наш край» – 6 депутатів та  «Українське об'єднання патріотів «УКРОП» – 6, по 5 депутатів від партій «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Опозиційний блок» та ВО «Батьківщина», по 4 народних обранці від партій «Нова держава» та Радикальної партії Олега Ляшка. У раді працює 10 депутатських факцій та груп. Окрім партійних фракцій є міжфракційна депутатська група «Рівні можливості» та депутатська група «Опозиційна платформа – за життя», до складу яких входять по 5 депутатів. Також в міській раді працює 5 постійних комісій:  з питань бюджету, економіки та комунальної власності, з питань земельних ресурсів, будівництва та архітектури, з питань законності, правопорядку, прав людини, розвитку громади, депутатської діяльності та етики,  з питань гуманітарної політики, засобів масової інформації, з питань соціального захисту, охорони здоров’я та екології. 

До виконавчого комітету міської ради входять 17 членів, серед яких військові, інженер залізниці, приватні підприємці, представники громадських організацій, директори місцевих заводів.  

«У Коростенському окрузі на Парламентських виборах завжди напружена боротьба між кандидатами та активна агітаційна кампанія. Округ має вигідне географічне положення та багатий на цінні корисні копалини і є дуже інвестиційно привабливим. Є що розвивати і на чому заробляти. Тому кандидати мають підвищений інтерес саме до цього округу, – розповіла ОПОРІ Житомирська журналістка Марина Чорноштан.

Інтереси округу в Раді

Народними депутатом від 64-го округу у Верховній Раді є Володимир Арешонков. На позачергових виборах у 2014 році він отримав 41 % голосів, «за» проголосували 32 805 виборців. Балотувався від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». На другому місці Володимир Пехов з результатом 17.53% (14 015 голосів). У трійці лідерів Тетяна Тимочко – 10.42 % (8 335 голосів). Всього від округу балотувалися 14 кандидатів: 8 шляхом самовисування і 6 від партій.  Явка виборців становила 52.27 %

До обрання народним депутатом Володимир Арешонков працював першим заступником голови Житомирської обласної ради. Як повідомляла ОПОРА,  у народного депутата Володимира Арешонкова немає власного благодійного фонду, однак він є керівником громадського об’єднання «Чорнобильська асоціація народних депутатів України» (ЧАНДУ) та здійснює активну благодійну діяльність в окрузі від свого імені.

Нині ж Володимир Арешонков знову балотується до Верховної Ради від округу як смовисуванець. 16 червня ЦВК зареєструвала його кандидатом в народні депутати. З травня нардеп активізував свою роботу в окрузі. 

На Президенських виборах 2019 року в окрузі переміг Володимир Зеленський з результатом 77.87 %, за нього проголосували 72 735 виборців.  Петро Порошенко отримав 20.25 % (18 918 голосів).

Конфліктна боротьба за місце в Раді

За депутатське крісло у Верховній Раді в окрузі змагаються 8 кандидатів 6 з яких самовисуванці і 2 від політичних партій. Ще 2 скасували свою реєстрацію. 25 червня знявся з перегонів Анатолій Лазаренко, член Радикальної партії Олега Ляшка, а 10 липня Тетяна Баранівська, балотувалася від партії «Опозиційний блок».

Від партії ВО «Батьківщина» кандидатом є житомирянин, член партії  Ігор Рибинський, працює генеральним  директором, Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства  «Житомироблагроліс».  Від партії «Слуга народу» балотується  вчитель Вячеслав Сігачов. 

Серед самовисуванців – два народних депутати Володимир Арешонков та Сергій Пашинський, які розгорнули активну агітаційну кампанію в окрузі та є фігурантами конфліктних ситуацій.  Як повідомляла ОПОРА, в Ушомирській ОТГ під час святкування Дня села стався конфлікт між представниками Благодійного фонду Сергія Пашинського,  та організаторами свята, яке проходило за підтримки чинного нардепа та кандидата Володимира Арешонкова.  У Коростені на територію паливно-мастильної бази невідомі кинули невстановлений вибуховий виріб. Власник підприємства Володимир Петренко пов’язував  цей інцидент з виборами та кандидатом у народні депутати Сергієм Пашинським. Також за період виборчої кампанії спостергіачі ОПОРИ фіксували «чорний піар» проти цих кандидатів. По вулицях округу невідомі розкидали газети з ознаками «чорного піару» проти кандидата в народні депутати Володимира Арешонкова, а проти кандидата Сергія Пашинського розповсюджували листівки та газети.

Серед самовисуванців кандидат  Анатолій Арешков, поліція Житомирщини відкрила кримінальне провадження за фактом реєстрації так званого «двійника» кандидата в народні депутати, оскільки по округу балотуються два кандидати зі схожими прізвищами Арешонков та Арешков. 

Балотується до Ради член партії «Українське об'єднання патріотів «УКРОП», депутат Житомирської обласної ради Віталій Науменко. Як повідомляла ОПОРА, Науменко  має власний іменний благодійний фонд, який працює в Коростені з 2015 року. Ще одним самовисуванцем є помічник-консультант народного депутата України Оксани Білозір киянин Віктор Симоненко. Балотується до Ради директор, ТОВ «ВКП «Інтертрансстрой», коростенець Олександр Шуляренко.  

Довготерміновий спостерігач ОПОРИ у ВО №64 зазначає:

«Виборча кампанія в окрузі зосереджена на конкуренції 2 кандидатів-мажоритарників Пашинського та Арешонкова, місцями з використанням брудних технологій «чорного піару». Кандидати агітують через зовнішню рекламу, з подарунками відвідують різні заходи, зустрічаються з трудовими колективами, встановлюють дитячі майданчики від імені   благодійних фондів».

Серед всіх округів Житомирщини в коростенському  окрузі, попри невелику кількість зареєстрованих кандидатів, боротьба за депутатський мандат дуже напружена.  Округ привабливий не лише своїм зручним географічним розташуванням, транспортною розв'язкою та сусідством з кордонами, а і відомими на всю країну і далеко за її межами запасами бурштину. В останній тиждень виборчої кампанії активності кандидатів набирають обертів.

Чим багаті та цікаві  виборчі округи №63 та № 62 читайте в матеріалах ОПОРИ. 

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)