Дану ситуацію дуже просто пояснив Олег Соломченко у виступі на позачерговій сесії районної ради (25 листопада ц. р. ). «Ті, кого «відірвали від годівниці», не на жарт «образилися» і почали чинити шалений спротив» - заявив він. В принципі цілком типова  ситуація, втрачати навіть невеличку владу не хоче ніхто, а тут цілий район. Усе зрозуміло, але мабуть хотілося б довідатись про причину усунення від влади Руслана Присяжного, а таких є більш ніж достатньо. За період головування Р. Присяжного, фактично основними стали два питання – ліквідація Національного природного парку «Гуцульщина», щоб не заважав окремим особам розпоряджатися лісовими площами, та безглузде конкурування з Маєтком Святого Миколая. Проблеми району на фоні цього відходили на задній план. Усе докотилося навіть до того, що райрада  похапцем створила комунальне підприємство з однойменною назвою і почала висувати претензії Національному парку щодо авторського права на ідею, але Антимонопольний комітет розставив всі крапки й визнав авторське право за «Гуцульщиною». На додачу до цього, відбувся поділ депутатів на своїх та чужих, де чужим було зась до копій документів Косівської районної ради. Дійшло навіть до того, депутат Дмитро Бойчук був змушений  звертатись до суду, щоб отримати протоколи сесій та рішення ради. Якщо інформація була недоступною, до депутатів, то що вже говорити про виборця?

Крім того, депутати стверджують, що переднє керівництво ради не позбавляло себе задоволення зловживати надбавками до заробітної плати, а у жовтні цього року премії і надбавки нараховувались тим, яких на робочому місці і видно не було. Та найбільшим «досягненням» екс-голови є навіть не  це, а призначення особи, що не може бути виконувачем обов’язків голови. Мова йде про Святослава Перцовича, позбавленого  рішенням сесії повноважень заступника. «З таким самим успіхом він міг поставити виконання обов`язків на будь-якого депутата, а може навіть на людину з вулиці» –  коментує ситуацію О. Соломченко. Але судячи з отриманої інформації, це ніяким чином не перешкоджає Перцовичу підписувати службові документи і завіряти їх гербовою печаткою ради. Щодо печатки, то він до неї так звик, що ніяк не може розлучитись й передати заступнику та жодні аргументи на це не впливають. Дмитро Никифорак стверджує, що  С. Перцович не лише не передає печатки, але й ігнорує депутатів. «Ігнорує і думку депутатів, і рішення ради і всі закони, які є» – прокоментував він.

Винуватцем проблеми «двоголової» Косівської районної ради і плутанини, що виникла довкола цього, депутат Дмитро Бойчук схильний вважати екс-голову Р. Присяжного: «Все ж таки винен сам Присяжний, який не хоче підкоритися букві закону. Депутати проголосували за дострокове складення повноважень, а він тікає у відпустки» – заявив він.

Коротше кажучи, двоє панів з приставкою «екс», тобто Присяжний і Перцович змусили  депутатів добряче замислитись над виходом з даної халепи. Один, після позбавлення  повноважень вже встиг повидавати службові документи зі своїм підписом, та ще й не передає печатку, а інший будучи у відпустці не складає повноважень, що не дає можливості працювати новообраному голові.

З безвиході теж є вихід, але цей вихід депутати шукали майже цілий день, бо ситуація така, що як кажуть без сторонньої допомоги не розберешся. Проблему Перцовича запланували спочатку вирішувати через звернення до установ, підприємств і організацій не брати до уваги документи, завірені його підписом й видані після 11 вересня 2008 року (день позбавлення Перцовича повноважень заступника голови). Можна було б скасувати ці розпорядження, але закон говорить, це можливо зробити лише за рішенням суду. До речі, з приводу цих перипетій в раді, від імені депутатів планують подати позов до суду, про що й було прийнято рішення дев’ятнадцятою сесією Косівської райради. Щоб не бігати за Перцовичем і за гербовою печаткою ради, депутати голосуванням вирішили в одному із пунктів позовної заяви звернутись до суду, щоб той дав дозвіл на виготовленням нової печатки.

Проблему виконання обов’язків голови Дмитром Никифораком вирішили успішніше, оскільки вона потребувала менших зусиль ніж перша. Вирішуючи її, обійшлися лише рішенням ради і без допомоги суду. Сесією не просто визнано повноваження Никифорака, а і зобов’язано негайно приступити до виконання обов’язків голови Косівської районної ради. Також 51 голосом «ЗА» із 51-го, шляхом таємного голосування, Дмитра Томича обрано на посаду заступника голови райради.

Щоб в майбутньому не виникало проблем зловживання надбавками до зарплати, з легкої руки прийняли рішення про скасування всіх надбавок для голови і заступників. Не відомо як керівникам району, але виборці району будуть точно в захопленні. Якщо депутати Верховної Ради не позбавили себе пільг, то добре, хоч районі до цього додумались. Майже як в одному анекдоті «Це всього дрібниця, але так приємно».

Судячи із намагань екс-голови та екс-заступника утриматись  при владі, можна зробити висновок, що залежність у людини викликають не лише алкоголь і наркотики, але й чиновницьке крісло.