У партії «Слуга народу» повідомляють про кандидатів, які не є висуванцями партії, однак у своїй агітації використовують кольори та партійну символіку. Інформацію про таких кандидатів висвітлюють на спеціально створеному сайті «ЗЕопарк». У цьому списку вже 3 кандидати-самовисуванці з Житомирської області: Олег Грамотенко та  Борис Ткаченко ВО №62 (м. Житомир) і Віталій Науменко ВО №64 (м. Коростень).

Інформація про це розміщена і на  сторінці партії у Facebook.

«Ласкаво просимо до ZeOpark! Вхід тут 👉 https://zeopark.com/. В ньому зібрані екземпляри кандидатів у депутати, яким не вистачило грошей на дизайнера та рідкісні кандидати з «червоної книги креативу»! Якщо бачите цікавих представників політичної фауни — надсилайте їх до Telegram-бота: https://t.me/ZeoparkBot Заходьте, шерте, показуйте друзям! Такий зеопарк можна зустріти лише раз на рік і відвідати його має кожен, щоб побачити хамелеоноподібні пародії на справжніх кандидатів у депутати!», – йдеться у повідомленні.

На думку засновників «ЗЕопарку», використовує партійну символіку кандидат-самовисуванець Віталій Науменко, балотується у одномандатному ВО №64 (м. Коростень). На сайті ЦВК зазначено, що він є  членом партій «Українське об’єднання патріотів – УКРОП».

 Агітаційні матеріали Науменка надруковані на зеленому фоні з жовтими та синіми кольорами та містять логотип схожий на логотип агітаційних матеріалів кандидатів від партії «Слуга народу».

У коментарі ОПОРІ, 5 липня Віталій Науменко розповів:

 «По кольорах одразу скажу, що мені колір зелений по душі, тому що «УКРОП» зелений один в один. Далі жовто-сині там колір – це національні наші кольори я маю право використовувати. У мене і на моєму благодійному фонді жовто-сині і тут жовто-сині. Слово «За», «За Науменка» – це моя передвиборча агітація, щоб за мене голосували «За». Все,  я не знаю з чим мене порівнювати. Нічого я не використовую, хоча можливо мав би моральне право використати щось, тому що я був керівником штабу Зеленського на другому турі в своєму окрузі. Я  являюсь на сьогоднішній день членом громадської організації «ЗЕ». Я є член партії «УКРОП». 

На сторінці Віталія Науменка в мережі Facebook на фото обкладинки напис: «ЗА! Науменка Віталія. Зробимо їх ще раз».

На сайті партії «Слуга народу» зазначено, що кандидатом від округу №63 є Вячеслав Сігачов. 

Потрапили у «ЗЕопарк» і двоє  кандидатів-самовисуванців від округу №62 (Житомир).  Один з них – Олег Грамотенко.  В інформації на сайті ЦВК зазначено, що кандидат безпартійний. Його агітаційні матеріали містять зелені та жовті кольори, без логотипу «ЗЕ!».

Ще один кандидат від Житомира Борис Ткаченко. Безпартійний, балотується шляхом самовисування. На агітації напис на зеленому фоні: «Зробимо краще разом! Ваш Борис Ткаченко».

Кандидатом від партії «Слуга народу» по ВО №62 є Ігор Герасименко.  У своїй агітаційній продукції кандидати  використовують напис: «Зе! Депутат слуга народу». 

5 липня к коментарі ОПОРІ довірена особа кандидата Ігоря Герасименка та координатор «ЗЕ! Команди» в області Євген Яремчук розповів, що «ЗЕопарк» має на меті доносити до виборців інформацію про так званих «рейкових партійних кандидатів».

«Це один із способів донести інформацію до людей, щоб вони відрізняли справжній і несправжніх  політиків. Ми просто розповідаємо про них, що вони в проекті «ЗЕ фейк» і «ЗЕопарк». У нас буде окрема заява в поліцію по 64 округу, там зареєстрований  співробітник ПП «Слуга народа» Арешков Анатолій. А про цих ми просто інформуємо, заяв у поліцію не подаватимемо», – зазначив Євген Яремчук. 

Відповідно до ч.1 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

У ч. 3 ст. 68 Закону зазначено: «Політична реклама - це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою».

Як повідомляла ОПОРА, на Житомирщині представник «Слуги народу» звинувачував екс-нардепа в присвоєнні партійної приналежності.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)