У одномандатному виборчому окрузі №64 (м. Коростень), по вулицях та поштових скриньках населених пунктів розповсюджували листівки та газети з ознаками «чорного піару» проти кандидата в народні депутати Сергія Пашинського, який є народним депутатом України та балотується шляхом самовисування від ВО №64. 

Інформація про це розміщена на сторінці під назвою «Наш депутат Сергій Пашинський» в мережі Facebook.

«Все почалося зі спроби зареєструвати кандидатами двох моїх двійників, -це в них не вийшло. Справу продовжує розслідувати Національна поліція. Наступний крок - псування моїх біл-бордів. Далі – ціла кампанія з дискредитації в соцмережах та ЗМІ, потім залучення фейкової антикорупційної організації «Стоп корупція». Все це не спрацювало. Тому сьогодні вночі реалізували наступний крок – практично весь округ закидали псевдогазетою з цинічною брехнею про мене. Втім, я впевнений, і це їм не допоможе. «Чорний» піар ще нікому ніколи не допомагав», – йдеться у дописі. 

На першій сторінці листівки – фото Сергія Пашинського і напис: «Йду в депутати, щоб не сісти за грати». На 2, 3 та 4  сторінках матеріал під назвою: «Наші діти гідні жити без таких, як Пашинський».

Спостерігач ОПОРИ у ВО №64 Костянтин Тарасенко зазначає, що  окрім листівок в поштові скриньки розносили газету «Патріот», в якій надруковані матеріали  з ознаками «чорного піару».

«За словами очевидців,  вночі 8 та 9 липня у Коростені по вулицях  розкидали листівки про Сергія Пашинського, а газету «Патріот» розносили по поштових скриньках житлових будинків», – розповів спостерігач ОПОРИ.

На 1 та 2  сторінках газети розміщений матеріал під назвою «Пашинский должен сидеть, но не в кресле депутата». Кандидату присвячена новина і на 3 сторінці під заголовком: «Откуда деньжата, Сережа? Найдена связь между Пашинским і подозреваемой в краже $20  млн «Ощадбанка».

Газета «Патріот плюс» є офіційно зареєстрованим виданням, головний редактор – Андрій Лактіонов. 

У коментарі ОПОРІ довірена особа кандидата в нардепи Наталія Васьківська 11 липня розповіла, що листівки поширювали у всіх районах округу. 

«Така ситуація була по всіх районах округу. У Лугинах ввечері одразу було звернення до поліції, внесено в реєстр, у нас є повідомлення. Потім в Олевську зверталися і в Коростені. Зараз поліція проводить перевірки. Також по Коростеню були пошкоджені всі білборди кандидата, ми теж зверталися до поліції. І було ще звернення до поліції з приводу розповсюдження газети «Патріот». Там навіть автори підписуються, висловлюють свою думку, хоча в рамках закону це заборонено, як  і заклики голосувати «за» або «проти» кандидата, якщо це не оплачено з виборчого фонду. Там одразу 3 чи 4 статті в одній газеті, теж було звернення до органів поліції», – зазначила Наталія Васьківська.

У поліції Житомирщини ОПОРІ повідомили, що заяви зареєстровані і  за вказаними фактами ведуться перевірки.

Відповідно до  частини 10 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.10. Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

У частині 7 статті 69 Закону зазначено: друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. У той же час, виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, заборонено прямою вказівкою частини 23 статті 74 згаданого закону.

Як повідомляла ОПОРА, У Житомирській області в ОВО №64 (м. Коростень) невідомі розкидали по вулицях газети з ознаками «чорного піару» проти кандидата в народні депутати Володимира Арешонкова, який є нардепом від цього округу і знову балотується шляхом самовисування. 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)