Депутат Житомирської обласної ради Віталій Науменко має власний іменний благодійний фонд, який працює в Коростені з 2015 року.

Віталій Науменко – депутат Житомирської обласної ради, закріплений за містом Коростень.  Входить до фракції «Українське об’єднання патріотів «УКРОП», член постійної комісії з питань охорони здоров′я, соціального захисту населення та у справах ветеранів. Місце роботи – директор ПП «Фірма «Друк».

В електронній декларації Віталія Науменка за 2017 рік вказано, що він є в керівних органах Благодійної організації «Благодійний фонд Віталія Науменка». Заснований – 12 січня 2015 року. На сайті Опендатабот вказано, що станом на 11 лютого 2019 року власником і директором фонду є Віталій Науменко.

У коментарі ОПОРІ Віталій Науменко розповів, що спершу фонд займався допомогою учасникам АТО.

«Я сам є воїн АТО, доброволець батальйону «Донбас», я півроку був на фронті. І вже я там почав займатися, але не офіційно. Тут в Коростені на моєму офісі був пункт прийому допомоги, а потім я приїжджав раз в місяць, виривався звідти на пару днів, брав буси і так їздив. А потім, я вже вирішив для себе, що ефективнішим буду, якщо почну займатися волонтерською діяльністю. У мене десь близько 30 бойових поїздок у зону АТО. Це десь півтора роки я їздив. Потім переключився на наше цивільне населення, це малозабезпечені люди, люди з інвалідністю. У наш час, мабуть 95% це малозабезпечені, людина отримує зарплату 5 тисяч це вже малозабезпечена, особливо у нас тут по Коростеню, коли  в нас платіжки за тепло 5 тисяч гривень», – зазначив депутат.

Інформація про діяльність фонду розміщена на сайтах в мережі інтернет. Фонд і, відповідно, Віталій Науменко, є організатором різних заходів для дітей, новорічних свят, спортивних змагань, допомагає учасникам АТО, роздає подарунки дітям, виступає спонсором спортивних фестивалів.

 Наприклад, новина від  10 червня 2015 року під назвою «Благодійний фонд Віталія Науменка підтримує бійців АТО та малозабезпечені родини».

 «Мешканець Коростеня на Житомирщині Віталій Науменко заснував благодійний фонд, який у співпраці з іноземними організаціями, підтримує малозабезпечених, дітей, військових. «Допомогти співвітчизникам на фронті та в тилу», – така мета організації. Сергій приїхав на склад «Благодійного фонду Віталія Науменка», щоб отримати омріяний вертикалізатор для хворої на ДЦП дочки. Каже, що такі тренажери є тільки в поліклініках великих міст та санаторіях, а його дитину це пристосування може навчити стояти самостійно…», – йдеться у повідомленні.

Згадується фонд і на сайті партії УКРОП у новині від 28 грудня 2018 року під заголовком: «На Житомирщині УКРОП влаштував дітям новорічні вистави та подарував солодощі».

«Цього року цикл новорічних укропівських «ялинок» розпочався 19 грудня в Будинку науки та техніки, де маленькі коростенці із захватом спостерігали за пригодами казкових героїв. На кожного з них чекав пакунок із солодощами, іграшками, книжками, канцтоварами, предметами особистої гігієни та одягом від благодійного фонду Віталія Науменка…», – йдеться у публікації.

Віталій Науменко розповів ОПОРІ, що поки триває виборча кампанія, фонд не надає ніяку допомогу.

«Я в різних напрямках працюю. Влаштовуємо новорічні свята для дітей, продуктові набори роздаємо, дитячі подарунки, милиці, інвалідні коляски, ходунки. Був рік, коли я тільки роздавав коляски, милиці і ходунки. Колясок по місту роздав 100 і милиць 500 і ходунків десь біля 300. Дуже багато працюємо. Наразі, з весни знову почнемо. Просто зараз вибори і я не хочу цим займатися насправді. Зараз взагалі нічого не видаю до 31 березня. Після 31 березня чи з початку травня знову почнемо. Продуктові набори вже є. Люди з інвалідністю вже записуються і потім буду їм роздавати. У мене команда моїх помічників, «укропівці» нас називають, але тут не тільки «укропівці», є волонтери, всі зацікавлені в тому, щоб щось змінити, допомогти людям», – зауважив Віталій Науменко.

Про діяльність свого фонду депутат  звітує на особистій сторінці в Facebook.

«Сьогодні у Житомирському облмуздрамтеатрі відбувся 5-тий ювілейний Великий Бал Благодійників. Я мав велику честь бути запрошеним і відзначеним Подякою.
Меценати і волонтери, яких тут вітали, допомагають знедоленим дітям, людям з особливими потребами, воїнам АТО, людям похилого віку, а також багатодітним родинам.  Основною метою балу було подякувати усім благодійникам за те, що вони кожен день творять добрі справи! І я від усього серця закликаю усіх небайдужих долучатися до величезної справи ДОБРА!», – зазначено в одному з дописів на сторінці.

«В Будинку науки та техніки збираються діти з усіх мікрорайонів нашого міста для того, що подивитися святкову новорічно-різдвяну виставу за участі Діда Мороза, Снігуроньки та безлічі інших казкових героїв, котрі завітали до коростенської малечі в гості. По закінчення театрального дійства, всі діти, котрі мають спеціальне магічне запрошення, отримають цікаві подарунки від Благодійного фонду Віталія Науменка. Вміст новорічного пакунку традиційний та вже відомий діточкам Коростеня - там є і солодощі, іграшки, книжки, і навіть канцтовари та предмети особистої гігієни й одягу…», – йдеться в одному з дописів на сторінці депутата.

Віталій Науменко зауважив, що фонд не надає матеріальну допомогу.

«Фонд орієнтований на Коростень та Коростенський район. У мене фінансування прямого немає, навіть рахунку в банку немає, як в благодійного фонду. Я співпрацюю з закордонними благодійними організаціями, які мені поставляють наприклад тушковане м'ясо, крупи чи там одяг. За матеріальною допомогою звичайно звертаються. Люди думають, що якщо депутат, то в мене тут стоїть мішок грошей і я роздаю. Я звичайно допомагаю, у мене є депутатська субвенція, та що дає облрада, то я її по 500 грн по 1000 грн роздаю людям, це сугубо депутатська субвенція. Від самого фонду, то навіть рахунку немає. Якщо потрібно щось привезти, якісь транспортні послуги, то я сам це оплачую. З фінансами я не займаюсь, грошей не роздаю людям, як благодійний фонд», – розповів Віталій Науменко.

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області, зазначає: «У багатьох політиків області існують або власні або «близькі» громадські організації, які займаються благодійністю. З одного боку, це, звісно, позитивно, адже багато громадян у нашій країні перебувають у скруті та потребують підтримки – від фахової юридичної консультації до продуктів харчування чи медикаментів. Втім, важливо розділяти функції партійної чи депутатської  роботи та благодійність. Не рідко політики будують свої агітаційні кампанії опираючись не на якість своїх представницьких функцій у тій чи іншій раді, а на те, скільки дитячих майданчиків вони поставили чи «гречки» роздали. Це є підмінна понять та маніпуляція».

 Як повідомляла ОПОРА, депутат Житомирської обласної ради від партії «Українське об’єднання патріотів «УКРОП» Віталій Науменко 13 січня привітав подарунками дітей Недільної школи у м. Коростень.

Нагадаємо, народний депутат Павло Дзюблик має іменний благодійний фонд, однак на даний час активної діяльності організація не веде. Одним з «найстарших» благодійних фондів  народних депутатів з Житомирської області є фонд Володимира Литвина «Майбутнє Полісся». Фонд народного депутата Борислава Розенблата відрізняється від інших фондів нардепів тим, що є родинним і має відповідну назву: «Фонд родини Розенблат»,  Володимир Арешонков власного благодійного фонду немає, але веде активну діяльність в окрузі. У народного депутата Олександра Ревеги є зареєстрований іменний благодійний фонд, однак у відкритому доступі немає інформації про його діяльність за останні два роки. У Вадима Кривенка немає фонду, нардеп не є членом громадських організацій, а свою депутатську діяльність спрямовує на всю Житомирську область.   Народний депутат Юрій Павленко не має власного благодійний фонду, однак є членом громадської організації «Всеукраїнська служба захисту дітей». Депутат часто з візитами відвідує Житомирську область.  Про роботу Благодійного фонду нардепа Сергія Пашинського читайте тут.

Депутат Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська, яка є головою обласної організації партії ВО «Батьківщина» має власний благодійний фонд «ЛАВ», який активно працює у Житомирській області. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)