Найбільше дезінформації розповсюджують анонімні телеграм-канали, тоді як у рекламних фейсбук-постах переважають меседжі з явними ознаками піару, зокрема й «чорного». Огляд одеських фейсбук-сторінок та телеграм-каналів у березні-квітні 2020 року.

Місцеві вибори в Україні мають відбутись 25 жовтня 2020 року. Поки що невідомо, чи вплине на дату й формат проведення виборів пандемія коронавірусної хвороби. Втім пандемія точно вплинула на учасників майбутніх виборів. Багато хто з них уже в березні-квітні розпочав піар-кампанію та включився в боротьбу з потенційними конкурентами. Експерти ОПОРИ фіксували цей процес, досліджуючи найбільш популярні дописи в телеграм-каналах та рекламні повідомлення в Facebook із початку березня до початку травня. Ми вже публікували матеріали про Дніпро, Харків і Київ, Львів,  на черзі — Одеса.

Нові спеціальні та анонімні телеграм-канали: хто і що розповідає про коронавірус

Нарахували принаймні десять каналів, які пишуть  про місцеву політику (не від місцевих ЗМІ) або про пандемію. Вони набирають популярність, але це супроводжується водночас і поширенням фейкових новин. Деякі з них, особливо з відеоконтентом, стають «вірусними». Також розповсюджується особиста інформація про людей, що може викликати серйозні негаразди з безпекою містян. Поширюються так звані «конспірологічні теорії» та «вкиди».

Серед народних депутатів Telegram-канали створювали щонайменше троє – Олександр Горенюк, Ігор Васильковський і Олексій Гончаренко. Перші двоє давно припинили їх вести, тоді як на каналі Олексія Гончаренко аудиторія проєкту зростає (наразі майже 17 тис  підписників). У каналі депутат пише про свою діяльність, оперативно інформує про рішення Кабміну одразу із засідання урядовців, про рішення парламенту,  тощо.

З початком пандемії окремий канал «Коронавирус. Штаб Одессы» створив заступник Одеського міського голови Павло Вугельман.  Тут він розміщує свої звернення до одеситів з роз’ясненнями про рішення комісії з питань ТЕБ і НС, про різноманітні обмеження через карантин та про ситуацію з розповсюдженням захворюваності загалом. При цьому офіційних каналів від імені міськради або міського голови у телеграмі немає. Також окремий канал створила Одеська облдержадміністрація – «Одещина Коронавірус Офіційно», який здебільшого дублює інформацію зі сторінок ОДА та голови адміністрації Максима Куцого у фейсбук.

Досить активно постить новини (переважно репости текстів з інших ресурсів) новий канал «Коронавирус Одесса COVID-19». Він має небагато підписників (менше 700), але виставляє 10 і більше текстів на добу. Популярності набирає канал «Одесса INFO Коронавирус Одесса» (понад 71 тис. підписників). Він досить активно інформує про перебіг пандемії, але також постить кримінальні новини, різноманітні відео й фото, які ніяк не стосуються коронавірусу та часто дублюють інші, більш популярні канали. При цьому саме цей канал став джерелом першого й найпотужнішого фейку в Одеському регіоні, розпомістивши відео чоловіка, який заявляв, що у нього коронавірус, однак у міській інфекційній лікарні йому начебто відмовляються ставити цей діагноз. Коли ці здогадки пацієнта не підтвердилися офіційно, він залишив лікарню та зник з інформаційного простору, а медики спростували всі його заяви. 

Натомість канали з більш довгою історією, зокрема «Подслушано Одесса» (понад 41 тис. підписників) і «Х…я Одесса» (понад 137 тис.) також активно долучаються до висвітлення теми пандемії. Їхній контент -  не тільки репости інформації зі ЗМІ, а й різна інформація від підписників, фото та відео, зокрема й стосовно пацієнтів. Так, канал «Х…я Одесса» розміщував документи з прізвищами та адресами людей, у яких, можливо, міг бути коронавірус.  Пізніше у документах закрили ці дані.

Увагу користувачів привертають анонімні канали, які створили за останні 2-3 місяці. Наприклад, «Ревизор», «Профессор Мориарти», «Одесский Городовой», «Трухановск». Вони розміщують інсайди з мерії, інформацію про кадрові призначення, політичну розстановку сил напередодні місцевих виборів, а також дані про витрати бюджетних коштів, зокрема й на боротьбу з коронавірусом. Один з цих каналів розмістив чи не найпершим інформацію про придбання міськрадою за бюджетні кошти апаратів ШВЛ російського походження тощо.

Самопіар та дезінформація: рекламні фейсбук-пости одеських політиків

У період з березня до кінця квітня, відповідно до даних Бібліотеки реклами Facebook, на Одеську область таргетували понад 11 тисяч рекламних постів – політичного або соціального характеру. Переважна частина з них так чи інакше була пов’язана з темою медицини, соціального забезпечення, карантинних заходів абощо.

Серед народних депутатів, які представляють Одещину,  досить активно користувалися рекламою  Олександр Горенюк (виборчий округ №136, м. Одеса), Артем Дмитрук (округ №133, м. Одеса) та Олексій Леонов (округ № 135, м. Одеса), а також Олексій Гончаренко (округ №137, центр – м. Подільськ).

Так, Олександр Горенюк оплатив рекламу повідомлень про матеріальну допомогу в період карантину, наприклад, доставку продуктових наборів разом зі спортсменкою Даяною Ястремською.

Артем Дмитрук рекламував пости про соціальну допомогу уряду в період карантину.

Крім того, сторінка «Жизнь – всеукраинский новостной портал» розміщувала рекламний пост про Артема  Дмитрука стосовно його заяви про неприпустимість піару під час пандемії.

Ця ж сторінка розміщувала рекламу з інформаційним матеріалом про те, що народний депутат Олексій Леонов виступив за термінове навчання медичного персоналу.

На сторінці Олексія Гончаренка рекламних постів не було, однак  на сторінці «Європейська Солідарність – Одеська область» (депутат є членом фракції однойменної партії у Верховній Радіє)  досить активно розміщується реклама постів про благодійну допомогу громадянам під час пандемії від корпорації «Рошен» та про роль у її роздачі народного обранця. Також є реклама постів із виступами депутата Одеської обласної ради від фракції «БПП «Солідарність» Юрія Басюка стосовно подій 2 травня 2014 року в Одесі.

Крім депутатів Верховної Ради послугами реклами у фейсбук  послуговуються й обранці місцевих рад. Активно працюють депутати обласної ради Віктор Андреєнков і Роман Сеник. Віктор Андреєнков рекламує свою благодійницьку діяльність, голосування в облраді за доплату медикам та забезпечення лікарень засобами захисту.

Роман Сеник активно використовує можливість платної реклами: у березні-квітні він розмістив щонайменше 16 платних постів зі своєї сторінки. Також низку рекламних постів про його заяви та діяльність розміщували на своїх сторінках регіональні ЗМІ, наприклад, телеканал «Южная волна». У рекламних постах йдеться про різні політичні заяви депутата, його ставлення, наприклад, до політичної фігури Міхеїла Саакашвілі або про посуху на півдні Одещини. Серед них є й пости про нестачу медичних масок, про неготовність Одеської області до боротьби з пандемією та про небезпеку карантинних обмежень для малозабезпечених громадян.

Активно рекламує пости депутат Одеської міськради Василь Ієремія, який впродовж березня-квітня розмістив щонайменше 17 таких публікацій. Здебільшого вони стосувалися необхідності дотримуватися гігієнічних заходів, допомоги депутата виборцям у сфері соціальних послуг та один пост містив відеозвернення парамедика з Австралії, який представився другом депутата.

За цей період у фейсбук рекламувалися і негативні за змістом  рекламні пости  про депутатів Одеської міськради. Наприклад, місцевий політик, представник партії «Національний Корпус» Сергій Варламов оплатив пост про те, що депутат міськради, бізнесмен Андрій Кисловський «заробляє» на пандемії. Оскільки його підприємство – приватний біопарк – просило на своїй сторінці у Facebook допомогти на харчування тваринам на період карантину.

Крім депутатів з Одеської міської та обласної рад, рекламують свої пости й інші політики. Наприклад, депутат Чорноморської міськради Іван Сміренський та сторінка «Рідне місто – це ТИ» розміщували рекламні пости про допомогу медикам та відповідні звернення до міської влади.

Є в одеському політичному сегменті фейсбук й рекламні пости колишніх народних депутатів – Дмитра Голубова та Геннадія Чекіти, які програли минулорічні вибори в одеських мажоритарних округах, але продовжують свою політичну активність. Дмитро Голубов розмістив один рекламний пост, хоча за останній рік витратив на рекламу у соцмережі майже 9000 доларів. Він стосується інформації про стан промисловості через кризу.

Геннадій Чекіта розмістив за останні два місяці 5 рекламних постів – здебільшого це відеозвернення громадян з подяками політику за передані їм маски та інші засоби захисту.

Крім того, рекламні пости час від часу розміщує екскандидат у народні депутати у 142 виборчому округу Руслан Плохой. Один з них стосувався вітання з релігійним святом та деякою мірою – карантинних обмежень.

Досить активно оплачує рекламу місцевий бізнесмен, колишній депутат обласної ради Петро Обухов. Впродовж березня-квітня він розмістив три рекламні пости – про роботу приватного таксі у період карантину та про створений ним і політичними соратниками по «Європейській солідарності» сайт взаємодопомоги під час карантину.

Ще один з активних користувачів платного рекламного сервісу – бізнесмен Андрій Ставніцер, який донедавна очолював неофіційний антикризовий штаб Одеської області. Він оплатив один пост - про неготовність медзакладів до боротьби з пандемією.

А у фейсбук-групах публікувалися також пости які містили дезінформацію. Наприклад, як мінімум у двох групах – «ОДЕССА РЕГИОН Одесса и Одесская область.....Свежие новости твоего района» та «Одесса, поселок Котовского» - зафіксовано пост про те, що карантин начебто незаконний. Його поширили щонайменше 313 разів у різні місцеві групи, та він отримав 630 тис переглядів.

Відзначився публікацією відео, на якому невідомі начебто «несуть тіло померлого від коронавірусу» колишній депутат Одеської міськради Василь Поліщук.