Телеграм-канали поширюють і спростовують фейки, а фейсбук повниться передчасною і не завжди позначеною політрекламою. Огляд найпопулярніших ресурсів у соцмережах Дніпра 1 березня — 9 травня.

Місцеві вибори в Україні мають відбутись 25 жовтня 2020 року. Поки що невідомо, чи вплине на дату й формат проведення виборів пандемія коронавірусної хвороби. Втім пандемія точно вплинула на учасників майбутніх виборів. Багато хто з них уже в березні-квітні розпочав піар-кампанію та включився в боротьбу з потенційними конкурентами. Експерти ОПОРИ фіксували цей процес, досліджуючи найбільш популярні дописи в телеграм-каналах та рекламні повідомлення в Facebook із 1 березня до 9 травня. Перший огляд — про Дніпро.

Телеграм: поширюємо фейки — розвінчуємо фейки

Увага українців цієї весни була прикута перш за все до статистики коронавірусної пандемії та офіційних повідомлень про карантин. Популярними були й фейки про коронавірус — від народних методів лікування до теорій змов.

Для популярних у Дніпрі телеграм-каналів «Информатор Днепр», «Хуевый Днепр», «Типичный Днепр», «Днепр Сейчас» регулярна публікація коронавірусного контенту стала нагодою намацати суспільний нерв та збільшити аудиторію. Здебільшого ці канали утримувались від поширення неправдивих повідомлень, а якщо й поширювали їх, то згодом спростовували. Так сталось, до прикладу, з повідомленням про «повний літак хворих на коронавірус» від блогера Антона Гури, яке 12 березня поширив «Хуевый Днепр»:

За п’ять годин канал оприлюднив спростування Міністерства охорони здоров’я: «Коронавируса у пассажиров после быстрых тестов не обнаружено. Следим за ситуацией». Спростовували тут також інші фейки — про велику кількість хворих на коронавірусну хворобу в Дніпрі, «заборону школярам виходити з дому» та «обробку міст проти коронавірусу з гелікоптерів».

«Типичный Днепр» за час, коли проводилось дослідження, поширив відверто неправдиві повідомлення тричі:

Цей канал орієнтований на клікбейт — сенсаційні заголовки, які змушують читача натиснути на посилання. Втім і «Типичный Днепр» спростовував фейки та кілька разів скеровував читачів на офіційний телеграм-канал Дніпропетровської обласної ради.

Канал «Днепр Сейчас» розвінчав фейк про ліки проти коронавірусної хвороби:

Фейсбук: сезон політреклами почався

Зазирнувши в Аналізатор фейсбук-реклами на сайті ОПОРИ, бачимо, що Дніпропетровська область — у трійці лідерів за кількістю оплачених фейсбук-дописів. Мешканці Дніпра та області чи не найчастіше в Україні бачили повідомлення, таргетовані саме на них.

Більшість таких повідомлень — 671 за два місяці — замовила сторінка “49000.com.ua”, й 369 із них містили слово «коронавірус». Утім, витрати цієї сторінки за останній рік скромні — лише трохи понад тисячу доларів. Більшість оплачених повідомлень — звичайні нейтральні новини, хоча трапляються дещо провокативні:

А також ті, що виглядають як реклама міської влади загалом та мера Бориса Філатова зокрема:

Борис Філатов ще 16 березня просив мешканців міста поставитись до запровадження карантинних обмежень «із розумінням». Та вже в наступні тижні в його офіційному телеграм-каналі побільшало критики влади, зокрема й карантинних обмежень.

Сам дніпровський мер — один із найпопулярніших українських фейсбук-користувачів: за його приватною сторінкою стежить понад чверть мільйона користувачів. Попри таку популярність Філатов не цурається підтримки інших ресурсів та оплачених повідомлень. Окрім офіційного каналу, прихильними до Філатова були кілька місцевих популярних каналів та сторінок. Нібито нейтральний інформаційний «Карантин Днепр», крім правил гігієни та новин про карантинні обмеження в місті, розповідав про підвищення зарплатні медикам Дніпра «міською владою».  Рекламу на двох прихильних до мера фейсбук-сторінках — «Битва за Украину» і «Городок» — оплачує Марія Москальова, на фейсбуку якої можна побачити прояви прихильності до партії УКРОП і Геннадія Корбана — соратника і друга Філатова.  У березні-квітні 2020 року Марія Москальова витратила на рекламу, тарґетовану на 85% саме на мешканців Дніпра та області, від 3 до 4,5 тисяч доларів, оплативши 19 рекламних дописів на цих двох сторінках. Також один з адміністраторів обох сторінок живе в Росії.

Рекламу інших сторінок із профілатовського пулу оплачують люди, яких фейсбук позначає як «ФОП Романова Христина Андріївна» та «ФОП Семенова Юлія Олександрівна». Пані Романова заплатила до 27 тисяч доларів за майже три сотні рекламних повідомлень на сторінках «Горсовет», «Днепр оперативный»,  «Я — Днепр», «Кирова — Поля, Титова Днепр», «Реальная Чечеловка Днепр», «Живи здорово. Днепр», «Гагарина Днепр». Пані Семенова оплачувала політичну рекламу сторінок «Файне місто Дніпро», «Реальный Днепр», «Дніпро TV» і ZonaZe.

Ці сторінки публікували як корисну інформацію про карантинні обмеження та боротьбу з коронавірусною хворобою, так і відверту політичну рекламу міської влади, мера Бориса Філатова та керівника штабу боротьби з коронавірусом у Дніпрі Геннадія Корбана.  А також критику на адресу Володимира Зеленського, уряду та партії «Слуга народу». Ось кілька прикладів оплачених повідомлень цих сторінок:

Мер і його команда — не єдині, хто використовує коронавірусну пандемію і кризу як привід для піару. Дії влади в боротьбі з коронавірусом критикує й місцевий осередок Партії Шарія, і Андрій Портнов, і місцевий політик-націоналіст та колишній народний депутат Андрій Денисенко, і дніпровський бізнесмен і політик Загід Краснов та його партія «Громадська сила», і Геннадій Гуфман та місцевий осередок «Опозиційної платформи — За життя», і навіть Фонд «Будущее Никопольщины» Руслана Олійника. Краснов і Гуфман замовляли фейсбук-рекламу, аби розповісти більшій аудиторії про те, як допомагають місту й області боротись із коронавірусом, а принагідно покритикувати владу — місцеву та центральну.

Про Гуфмана-доброчинця багато розповідає канал «Информатор Днепр». Як представник ОПЗЖ, яка послідовно критикує медичну реформу, Гуфман приділяє чимало уваги цій темі, стверджуючи, що реформована сфера охорони здоров’я безсила перед коронавірусною епідемією.

Дніпровський осередок ОПЗЖ замовив рекламу повідомлення про підготовку російськомовного перекладу урядових пам’яток про правила безпеки та боротьби з коронавірусом, «чого не зробила влада». Цю тему з подачі ОПЗЖ загалом і голови її політради Віктора Медведчука зокрема маніпулятивно висвітлювали російські медіа, звинувачуючи владу в русофобії та дискримінації російськомовних громадян. 

Загід Краснов оплачував у фейсбуку повідомлення з критикою влади, не позначаючи їх як політичну рекламу:

Єдиним голосом у соцмережах Дніпра, що схвалював і захищав дії уряду та президента, була сторінка місцевого осередку «команди Зеленського»:

Коронавірусна пандемія — зручне тло для передвиборної боротьби, адже кандидати мають нагоду використовувати для піару та взаємної критики головну тему, яка турбує всіх без винятку виборців. Невідомо, чи залишиться коронавірус настільки ж актуальною та гострою темою за кілька місяців, коли стартує офіційна виборча кампанія. Та у Дніпрі боротьба за лаври рятівників міста вже у розпалі, й ті, хто набере у ній найбільше очок, матимуть вигідні позиції ближче до виборів.

 

Корисні посилання:

  • Дослідити політичну рекламу та візуалізувати результати можна за допомогою аналізатора – fb.oporaua.org
  • Як діяти, якщо помітили у своїй стрічці непозначене оголошення політичного змісту, розповідаємо у відео
  • Найсвіжіші матеріали та описи цікавих знахідок про політичну рекламу в Facebook та Instagram можна прочитати тут: t.me/s/danivyboriv
  • Наш фільм про використання соціальних мереж у виборчих кампаніях в Україні та світі