Учасники майбутніх виборів почали рекламуватись у фейсбуку, а в телеграмі розганяли фейки та закликали вірити меру, а не міністерству. Огляд найпопулярніших ресурсів у соцмережах столиці у березні-квітні 2020 року. 

Місцеві вибори в Україні мають відбутись 25 жовтня 2020 року. Поки що невідомо, чи вплине на дату й формат проведення виборів пандемія коронавірусної хвороби. Втім пандемія точно вплинула на учасників майбутніх виборів. Багато хто з них уже в березні-квітні розпочав піар-кампанію та включився в боротьбу з потенційними конкурентами. Експерти ОПОРИ фіксували цей процес, досліджуючи найбільш популярні дописи в телеграм-каналах та рекламні повідомлення в Facebook із 1 березня до 9 травня. Ми вже публікували матеріали про Дніпро і Харків, на черзі — Київ.

Коли в Україні почалась епідемія коронавірусної хвороби, низка київських фейсбук-сторінок і телеграм-каналів, які зосередились на інформуванні про хворобу й карантин, стали дуже популярними. Згодом деякі з них почала поширювати клікбейт — матеріали, які маніпулюють увагою, змушуючи натискати на посилання, — та неправдиві новини, а деякими користуються політики, аби боротись за прихильність виборців. ОПОРА проаналізувала дописи фейсбук-сторінок та телеграм-каналів, присвячених Києву, за березень і квітень 2020 року, а також дослідила рекламу, яка поширювалась у Києві в цей період і містила ключові слова «карантин», «пандемія», «COVID-19», «маски» та «коронавірус».

Турбулентність у соцмережах

Політичні  дискусії в соцмережах під час карантину загострились: побільшало критики місцевої та центральної влади, закликів до «нового Майдану» тощо. Деякі провокаційні пости виникали одночасно на багатьох сторінках — наприклад, допис блогера Михайла Шнайдера, який дискредитує бізнесмена, телеведучого і ймовірного кандидата на пост київського міського голови Андрія Пальчевського, за три дні опублікували шістнадцять фейсбук-сторінок:

Часто згадували чинного мера столиці Віталія Кличка. Як у позитивному ключі —

Так і в негативному:

Деякі дописувачі намагались роздмухати паніку, повідомляючи про масові заворушення. Наприклад, допис «Начинается новый Майдан: Активисты предупредили власть, колонны готовы идти на Киев» за два дні був поширений на півсотні сторінок і спільнот, зокрема й у групі з промовистою назвою «Олег Винник».

Активізувалось на київських фейсбук-сторінках і давнє протистояння між прибічниками Петра Порошенка та Володимира Зеленського:

Передчасна політична реклама

Українське законодавство не вважає оплачені повідомлення в соціальних мережах політичною рекламою. Тож політики, які передчасно почали рекламну кампанію на зручному тлі коронавірусної пандеміїі, нічим не ризикують. Це нагода продемонструвати виборцям свою турботу про їхнє здоров’я та безпеку, якою скористались чимало майбутніх учасників місцевих виборів. За допомогою Бібліотеки реклами Facebook та інструменту Facebook Analyzer ми виявили три десятки сторінок політичного змісту, які поширювали інформацію про коронавірусну епідемію в Києві: 

Назва сторінки

Посада/партійна приналежність

Мінімальна вартість, у $ (дані Бібліотеки реклами)

Максимальна вартість, у $ (дані Бібліотеки реклами)

Кількість реклам

Віталій Нестор

ВО "Батьківщина"

3418

5182

18

Володимир Прокопів

Депутат Київради, БПП

29

2871

29

Єдиний Координаційний центр КМДА

-

16

1584

16

Андрій Странніков

Депутат Київради, БПП

16

1584

16

Батьківщина. Київ

“Батьківщина”

110

1090

10

Юрій Левченко

-

10

990

10

ВО "Свобода" Київ

ВО "Свобода"

8

792

8

Ганна Свириденко

Депутат Київради, "ВО Батьківщина"

1

792

8

Андрій Андрєєв

Депутат Київради, БПП

106

694

6

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

Громадський рух “Рідна Країна”

7

693

7

Віталій Кличко

"УДАР", міський голова Києва

105

595

5

Ольга Балицька

Депутатка Київради, "Київська команда"

3

297

3

Київська команда Демократичного Альянсу

Демократичний альянс

3

297

3

Тарас Тарасенко

Народний депутат, "Слуга народу"

3

297

3

Правий Сектор Троєщина

Правий сектор

3

297

3

Дідовець Юрій

Депутат Київради, ВО "Батьківщина"

2

198

2

ПРАВИЙ СЕКТОР / Київ

Правий сектор

2

198

2

Національно-консервативний Рух

Національно-консервативний Рух

2

198

2

Республіканська платформа

Республіканська платформа

1

99

1

Влада Києва використовувала фейсбук-рекламу передусім для інформування про карантинні заходи. Сторінка «Єдиний координаційний центр КМДА» поширювала корисні поради щодо життя й роботи в умовах карантину, а рна сторінці Віталія Кличка просували дописи, в яких він відповідав на запитання підписників:

Опозиційні політики найчастіше використовували фейсбук-рекламу для критики дій центральної влади, зокрема запровадження карантину. Особливо відзначився потенційний кандидат у мери Києва від «Батьківщини» Віталій Нестор. Він витратив на рекламу в фейсбуку найбільше — за 18 дописів заплатив понад 5 тисяч доларів:

Сторінки «Правого сектору» використовували тему карантину як для критики влади, так і для інформування читачів:

Сторінки київського осередку ВО «Свобода» та чинної депутатки Київради Ганни Свириденко розповідали про допомогу, надану киянам партією та міською владою:

Найбільше реклами в фейсбуку замовляли місцеві депутати від «Блоку Петра Порошенка» (зараз «Європейська солідарність») та «Батьківщини». Представники «Слуги народу» були значно менш активними, а «Опозиційна платформа — За життя» не замовляли реклами, яку виявило б наше дослідження, взагалі. Київський осередок партії «Голос» за березень і квітень запустив лише одне рекламне повідомлення, в якому коронавірус порівняли з вірусом незаконної забудови:

Народні депутати від «Слуги народу» Андрій Холодов і Тарас Тарасенко просували дописи на підтримку дій влади:

Телеграм — територія фейків

Два головні офіційні телеграм-канали, адресовані киянам, — Віталія Кличка та Київської міської державної адміністрації — мають порівняно небагато підписників. Втім популярні канали «Коронавірус-інфо КИЇВ», «Вырезка из новостей о коронавирусе в Киеве», «INFO Kiev 🇺🇦 | Коронавирус» та інші поширювали повідомлення з офіційних каналів або брифінгів мера.

Популярні канали працювали переважно на користь міської влади: закликали підіписників дотримуватись усіх правил карантину, засуджували дії порушників. Антигероєм телеграм-каналів став народний депутат від «Слуги народу» Микола Тищенко. Претензії до нього стосувались на лише роботи ресторану «Велюр» всупереч карантинним обмеженням, а й реклами під час карантину:

Найпопулярнішим у цей період став телеграм-допис із посиланням на сайт каналу «112» про те, як українці, які повернулися з-за кордону, порушили правила обсервації. Його переглянули понад 640 тисяч користувачів месенджера.

Поширюючи офіційну інформацію, популярні столичні телеграм-канали не цурались і фейків або штучних сенсацій. До прикладу, 23 березня сторінка «Коронавирус Киев» поширила новину:

Підтверджень цієї страшилки, звісно, так і не з’явилося, як і багатьох інших коронавірусних фейків. Канал «COVID-19 Київ» дезінформував читачів, розповівши про надзвичайну ефективність експрес-тестів на антитіла в крові («дозволяють визначити коронавірусну інфекцію у 95-97%% випадків»), а канал «Коронавирус Киев ⭕ COVID-19 Kiev» — про те, що «коти та собаки можуть врятувати не тільки від нудьги, а й від COVID-19» (начебто тварини мають антитіла від подібного вірусу). «Коронавирус Киев ⭕ COVID-19 Kiev» і «Вырезка из новостей о коронавирусе в Киеве» нарощували популярність за допомогою клікбейтних повідомлень, які стосувались пандемії та карантину:

Часто такі повідомлення не містять жодної справді цінної інформації, а лише маніпулюють увагою читачів, аби ті натиснули на посилання чи підписались на канал.

Помітною тенденцією в телеграм-каналах було намагання підірвати довіру до статистики захворюваності від Міністерства охорони здоров’я. Значно менше критикували та ставили під сумнів статистику, яку озвучував Віталій Кличко на щоденних брифінгах. Наприклад, канал «Коронавірус-інфо КИЇВ» майже щодня протиставляв цифри, які озвучував Кличко, статистиці міністерства:

Зауважимо, що Київ став одним із головних осередків поширення коронавірусної хвороби, проте тема гуманітарної допомоги та турботи політиків про громадян (тобто електорат) не стала тут настільки популярною в соцмережах, як у Дніпрі чи Харкові. Можливо, київські політтехнологи вирішили, що в комунікації зі столичними мешканцями вигідніше грати на тривозі та політичних суперечностях, ніж на патерналізмі.

Корисні посилання:

  • Дослідити політичну рекламу та візуалізувати результати можна за допомогою аналізатора – fb.oporaua.org
  • Як діяти, якщо помітили у своїй стрічці непозначене оголошення політичного змісту, розповідаємо у відео
  • Найсвіжіші матеріали та описи цікавих знахідок про політичну рекламу в Facebook та Instagram можна прочитати тут: t.me/s/danivyboriv
  • Наш фільм про використання соціальних мереж у виборчих кампаніях в Україні та світі