Львівські політики критикують центральну владу і мера, а мер розповідає, як допомагає місту боротися з коронавірусною епідемією. Огляд контенту львівських фейсбук-груп у березні-квітні 2020 року. 

Місцеві вибори в Україні мають відбутись 25 жовтня 2020 року. Поки що невідомо, чи вплине на дату й формат проведення виборів пандемія коронавірусної хвороби. Втім пандемія точно вплинула на учасників майбутніх виборів. Багато хто з них уже в березні-квітні розпочав піар-кампанію та включився в боротьбу з потенційними конкурентами. Експерти ОПОРИ фіксували цей процес, досліджуючи найбільш популярні дописи в телеграм-каналах та рекламні повідомлення в Facebook із початку березня до початку. Ми вже публікували матеріали про Дніпро, Харків і Київ, на черзі — Львів.

Ще у березні ми писали про те, як на тлі карантину та коронавірусних загроз у Львові почалася фактична боротьба за крісло міського голови та місця в міськраді. Ми проаналізували дописи в фейсбук-групах Львова і області, щоб з’ясувати, як тема пандемії коронавірусної хвороби використовується для піару чиновників та потенційних кандидатів у місцеві органи самоврядування, а також для дезінформації.

Дописи шукали за ключовими словами «карантин, коронавірус, пандемія, Covid_19, Львів, маски, Задвір’я, Давидів, заробітчани, ФОП, бізнес, Садовий». Задві’я і Давидів — села на Львівщині, яким медіа приділяли багато уваги через спалахи коронавірусу. Ключові слова «ФОП» і «бізнес» допомагали знайти дописи про підтримку підприємців під час карантину, а «заробітчани» — про проблеми сезонних трудових мігрантів, які через пандемію не змогли виїхати з країни. Мер Львова Андрій Садовий фігурує в багатьох дописах, присвячених боротьбі з коронавірусною епідемією та карантину.

Два рівні боротьби

Дослідження не охопило й не могло охопити всіх дописів, у яких ішлося про пандемію та карантин, але його результати свідчать про ключові тенденції. Ми побачили політичне протистояння на двох рівнях:  всеукраїнському і локальному.

На всеукраїнському рівні місцеві політичні еліти критикують центральну владу — президента Зеленського та уряд — використовуючи для цього дражливу тему коронавірусної епідемії. На початку карантину в фейсбук-групах з’явилось багато дописів про те, як важко купити маски і як дорого вони коштують. Коли обмеження стали жорсткішими, в соцмережі заговорили про порушення права на вільне пересування та драконівські штрафи за відсутність маски. Нарешті, в останні дні перед послабленням карантину в фейсбук-групах завзято обговорювали літак із масками, який зустрічав Володимир Зеленський, а згодом з’ясувалося, що це товар для гіпермаркетів «Епіцентр». А також скандал із рестораном нардепа Миколи Тищенка «Велюр», що працював під час карантину.

На локальному рівні політики, змагаючись за прихильність виборців, використовують тему коронвірусу, щоб актуалізувати місцеві проблеми чи звинуватити конкурентів у паразитуванні на проблемі пандемії. Наприклад, заклики до окремої утилізації медичних відходів, які можуть бути зараженими, нагадали про нерозв’язану проблему спорудження сміттєпереробного заводу у Львові.

Близько половини виявлених нашим дослідженням дописів, у яких львівські політики критикують центральну владу, створені проєктами телеканалу НТА (належить місцевим політикам Андрію Мисику і Андрію Кісері) «Говорить Великий Львів» та «Народне Толк-Шоу». У соцмережі поширюють повні записи чи уривки ефірів. Постійними учасниками шоу є представники партій «Європейська солідарність» та ВО «Свобода», рідше – «УКРОП» та «Народний контроль». Ток-шоу «Говорить Великий Львів» також виходить на телеканалі «Еспресо», власниками якого є син бізнесмена Костянтина Жевага та дружина народного депутата від «Європейської солідарності» Миколи Княжицького.

Ось приклади окремих дописів:  

 Допис/Відео, що поширювався у групах соцмережі Facebook

Кількість груп або сторінок, де було поширено допис

Кількість переглядів

Маски по 20-60 гривень! Кого покарають?

«Кожна проблема має прізвище та ім'я Українська влада у час пандемії - вони пробували нажитися на вірусі!» — Любомир Мельничук, керівник Львівської міської організації ВО «Свобода»

15

2,3 тисячі

ВІД ПАЦІЄНТІВ ВИМАГАЛИ ГРОШІ! ЕКСКЛЮЗИВНА РОЗПОВІДЬ ЧОЛОВІКА, ЯКИЙ ОДУЖУЄ ВІД КОРОНАВІРУСУ!

20

12 тисяч

«ЦЕ УЗУРПАЦІЯ ВЛАДИ! НІХТО НЕ МОЖЕ ОБМЕЖУВАТИ НАШІ ПРАВА ТА СВОБОДИ!» — емоційний виступ народного депутата України VII скликання Руслана Кошулинського

15

10 тисяч

Рік президентства, який поділив країну на «до» та «після»! Обіцянки покінчити із епохою бідності привели до нової реальності — початку епохи виживання!

32

204 тисячі

«А ТЕПЕР ВЖЕ ШВЛ — ПО 900 ТИСЯЧ! Бо немає кому контролювати і хто має карати!?» — Руслан Кошулинський, народний депутат України VII скликання.

16

9,5 тисяч

«ДО КРИЗИ ПРИВЕДЕ НЕ КОРОНАВІРУС, А НИНІШНЯ НЕКОМПЕТЕНТНА ВЛАДА!» — Міністр соціальної політики України (2016—2019 роки) Андрій Рева розповів, як центральна влада перекладає відповідальність за боротьбу із пандемією та подолання економічної кризи на органи місцевого самоврядування

17

16 тисяч

«ВЛАДА НЕ ПОСПІШАЄ ІЗ ТЕСТУВАННЯМ ЛЮДЕЙ, ЩОБ НЕ ДЕМОНСТРУВАТИ СПРАВЖНІ МАСШТАБИ ЕПІДЕМІЇ!» — цікаве припущення народного депутата України від «ЄС»  Олега Синютки

8

3 тисячі

«МИ САМІ СЕБЕ ДУРИМО, БО КАРАНТИН НЕ ПРАЦЮЄ! ГАНЬБА УСІЙ НАШІЙ ВЕРТИКАЛІ ВЛАДИ!» — народний депутат України Тарас Батенко про неефективність карантинних заходів. А ви погоджуєтеся із нардепом?

9

3 тисячі

ПІВ МІЛЬЙОНА УКРАЇНЦІВ — БЕЗРОБІТНІ! Народний депутат України Тарас Батенко поділився страшною статистикою наслідків пандемії коронавірусу! Усі подробиці — у нашому відео!

8

1,8 тисяч

Закони — не для «слуг»?! Зелена команда щораз гучніше встряє у політичні скандали!

53

152 тисячі

Більшість цих дописів — емоційні, з негативними оцінками дій центральної влади. Вони доводять неефективність уряду та президента в боротьбі з коронавірусною епідемією.

На локальному ж рівні більшість маніпулятивних дописів у березні-квітні була спрямована проти міського голови Львова. Ми дослідили 504 дописи, в яких ішлося про Садового й коронавірус. 403 з них — контент каналу НТА. Найбільше (297) поширила сторінка «Народного Толк-Шоу». Ось приклади:

Допис/Відео

Кількість груп або сторінок, де було поширено допис

Кількість переглядів

«Чому зник мер Львова Андрій Садовий напередодні терміново організованої сесії міської ради? 🚩Коронавірус і хвороба чи бажання уникнути незручних питань на засіданні депутатів? 🚩Чому обранці не голосували за скандальні рішення про кредити, звільнення чиновників та створення медичної ради?»

59

Понад 130 тисяч

«Коли Львівщина сягне піку захворюваності на коронавірус? Оптимістичний та песимістичний сценарії розвитку пандемії. Кому криза, а кому — "мама рідна". Чому міський голова Львова Садовий та його заступники продовжують отримувати космічні премії у час, коли лікарі не мають елементарного?».

20

Понад 140 тисяч

Як під час пандемії ділять львівський бюджет: «Є такі дивні витрати, як тістечка, гроші на ЛКП, яке зараз не працює. Треба зробити ревізію», — Андрій Рікота, депутат Львівської міської ради, ВО «Свобода»

4

3,2 тисячі

«Замість того, щоби відмовитися від захмарних премій топчиновникам міськради, Андрій Садовий звільняє рядових працівників!» Депутат Львівської міської ради від ВО «Свобода» Андріян Гутник про скорочення штату робітників Ратуші та дерибан бюджету під час пандемії.

3

4,8 тисячі

«САДОВИЙ ВКОТРЕ ХОТІВ ПРОВЕРНУТИ АФЕРУ, ЗНАЮЧИ, ЩО НЕ БУДЕ СПРОТИВУ!» Депутат Львівської міської ради від ВО «Свобода» Андріян Гутник розповів, як Андрій Садовий використовує карантинні обмеження у своїх цілях.

2

18 тисяч

ДИВЕРСІЯ У СТІНАХ РАТУШІ! Андрій Садовий відмовився протестувати депутатів та працівників міськради на коронавірус!

3

3,5 тисячі

Найбільше поширювали відеозапис ефіру 28 квітня 2020 року під заголовком «Чому зник мер Львова Андрій Садовий напередодні терміново організованої сесії міської ради?» У програмі брали участь депутати Львівської міськради Андріян Гутник («Свобода»), Валерій Веремчук («Народний контроль»), Сергій Івах («Блок Петра Порошенка») та політичний коментатор Юрій Ситник. Вони робили припущення про те, чому міського голови немає на сесії ради, й обговорювали міські проблеми, закидаючи Садовому неефективність. Один із гостей припустив, що сесію організували, аби депутати захворіли на коронавірусну хворобу й рада не могла працювати далі. Анонс цього ефіру поширювався на сторінках Говорить Великий ЛЬВІВ, Сайт міста Тернополя - 0352.ua, Соломія Українець, Рідна Україна та Вголос, пізніше вони ж опублікували запис ефіру. Також відео запостили в 49 публічних і закритих групах, його переглянуло більше 130 тисяч користувачів.

Два десятки сторінок і груп поширили запис ефіру «Народного Толк-Шоу» від 14 квітня з анотацією: «Коли Львівщина сягне піку захворюваності на коронавірус? Оптимістичний та песимістичний сценарії розвитку пандемії. Кому криза, а кому — "мама рідна". Чому міський голова Львова Садовий та його заступники продовжують отримувати космічні премії у час, коли лікарі не мають елементарного?» В ефірі взяли участь депутати Львівської міськради Андрій Рікота («Свобода»), Петро Адамик («Блок Петра Порошенка»), Роман Федишин («Самопоміч») та економіст Віктор Гальчинський. Говорили про премії, які отримують посадовці міської влади. Запис шоу переглянули понад 140 тисяч людей.

Ми зафіксували 98 груп, які писали про Садового в поєднанні з коронавірусом. Найбільше в таких:

Назва групи

Кількість поширень

Телеканал НТА

34

Адекватний Львів

34

Говорить Великий ЛЬВІВ

33

Великий Львів

26

«ЛЬВІВ-ІНФО»

23

Варта Львова Varta Lviv

21

Закарпаття

20

Новини Львова

19

Новини Кропивницький

17

Міського голову критикують політики, які прямо чи опосередковано заявили, що боротимуться за посаду міського голови. Один із них — член партії «Свобода» Руслан Кошулинський. Наприклад, його допис «Кожного дня Львів продукує 600 тон сміття. У час епідемії коронавірусу – 600 тон ПОТЕНЦІЙНО ЗАРАЖЕНОГО СМІТТЯ» був поширений у 16 групах.

Критикує чинного мера і його колишній перший заступник, а також колишній голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, обраний торік до Верховної Ради за списком «Європейської солідарності». Інтерв’ю Синютки Прямому каналу було розміщене на сторінці шоу «Говорить великий Львів» і поширено у 18 групах під заголовком «Команда Зеленського реанімує Садового як політика!» Його переглянули 22 тисяч користувачів.

Мер як головний борець із вірусом

Сам Садовий використовує свою сторінку в фейсбуку, щоб інформувати про ситуацію з коронавірусною епідемією у Львові. На його дописи та відеозаписи посилаються медіа, їх поширюють у соцмережах. Частина з них виглядають як піар, покликаний змалювати мера головним борцем із коронавірусною епідемією у місті:

Приклади

 «У Львові 27 медичних працівників захворіли на коронавірус. Сьогодні підписав розпорядження, щоб кожен з них отримав по 20 тисяч гривень. Це найменше, що ми можемо зробити для людей, які рятують наше життя. #ДякуюЛікарю»

Щойно домовились з Uklon та Bolt про те, що сервіси возитимуть лікарів до праці безкоштовно.

Ubet також нам підтвердив інформацію, яку щойно оприлюднило МОЗ — вони в грі.

У Львові до акції приєднується NextBike (оренда велосипедів).

По кожному сервісу своя логістика. Зараз розішлемо інструкції лікарям.

«Сьогодні підписую розпорядження, яке перерозподіляє фінансування зарплат в органах влади:

🔸виплачуємо додатково по 10 000 грн усім лікарям та медсестрам, які будуть працювати з пацієнтами хворими на COVID-19. Доплату робимо незалежно від того чи то лікарня міського підпорядкування чи обласного. Головні лікарні повинні подати списки.

🔸збільшимо преміювання тим працівникам комунальних служб, які забезпечуватимуть життєдіяльність міста в умовах карантину (штаб, двірники, працівники служби ритуальних послуг, водії громадського транспорту, соціальні працівники, які зараз носять продукти старшим людям, аварійні служби). Для всіх інших працівників премії скасовуються. Багато службовців вже перебувають у відпустках за свій рахунок, або ж працюють з дому.

🔸своїм розпорядженням також відмовляюсь від будь-яких преміювань на весь час каранину.

Будьте здорові, бережіть себе та рідних!»

«Хороші новини для комунальних працівників та підприємців:

Виконавчий комітет прийняв рішення виділити по 5 тисяч гривень для 1777 працівників(в більшості це двірники). Це ті люди, які кожного дня, попри карантин, слідкують за чистотою в нашому місті. До кінця тижня гроші будуть на рахунках працівників.

Також сьогодні проголосували за звільнення від єдиного податку ФОПів 1 та 2 груп. Усі хто через карантин не працюють, мають до 30 червня звернутись з відповідною заявою до податкової інспекції»

Продовжуємо перевіряти комунальних працівників на COVID-19. Всі, хто протягом дня перетинається з великою кількістю людей, ризикують захворіти. Вони забезпечують безперервну роботу міста і для нас їхня безпека є надважливою.

З понеділка перевірили вже 991 людину, Сьогодні — 280, з них експрес-тест показав 4 позитивні результати, ці люди вже здали матеріал на ПЛР-аналіз.

Таке масове тестування можливе завдяки доброчинцям, які закуповують ці тести.

Дякуємо всім за допомогу! Разом здолаємо все!

Бережіть себе та рідних!)

Ми не побачили на сторінці Садового відверто маніпулятивних дописів чи повідомлень із критикою дій центральної влади чи обласної державної адміністрації.

Дезінформація

Деякі повідомлення, пов’язані з коронавірусом, містять дезінформацію та можуть спричинити паніку чи тривогу у читачів. Частина такого контенту створюється на сайті «Цинічний Львів». Тривогу провокують сенсаційні заголовки:

Допис/Відео

Кількість груп або сторінок, де було поширено допис

«Важко переносила той коронавірус»: італійським медикам не вдалося врятувати жінку родом з Львівщини

14

 

«Дає реальний результат!»: у США знайшли ефективні нові ліки проти COVID-19

3

В Івано-Франківську у вагітних жінок виявили коронавірус, одна породілля раптово померла

18

Вже більше 9 тисяч: в Україні стрімко зростає кількість захворюваних на коронавірус людей

2

Замість туалетів — відра у палатах: хворих на коронавірус лікують в жахливих умовах (ВІДЕО)

2

Коронавірус на Жовківщині: інфекцію виявили у медсестри, від хвороби помер жовківчанин

6

Коронавірус набирає обертів: на Львівщині різко зросла кількість інфікованих

16

Коронавірус підозрюють ще у 86 людей: селище біля Львова перекрили через спалах інфекції

11

Майже 2 тисяч інфікованих: в Україні за добу на коронавірус захворіла рекордна кількість людей

5

Мешканці окупованого Донецька в паніці через коронавірус: «Ніхто нас не врятує. До зустрічі на тому світі»

3

На Львівщині стрімко зросла кількість хворих на коронавірус осіб, багато з одного району

19

Ніхто не застрахований: на Львівщині краща сімейна лікарка 2019 року захворіла на коронавірус

9

У ЗСУ зафіксували першу смерть від Covid-19

4

У селищі біля Львова у лікарки виявили коронавірус: амбулаторію закрили на карантин

6

У селі біля Львова виявили спалах коронавірусу, понад 20 людей вже інфіковані

23

Власник «Епіцентру» продає маски і засоби захисту з гуманітарного рейсу «Мрії», який так гучно зустрічав Зеленський

17

Найчастіше дописи з сайту «Цинічний Львів» поширювалися у таких групах:

Назва групи

Кількість поширених дописів

Кількість учасників групи

Адекватний Львів

23

37,3 тисяч

Цинічний Львів

16

15,5 тисяч

Диванна сотня

13

100 тисяч

Новини Львова

11

26 тисяч

Львів і Львівщина

10

7 тисяч

Підслухано в Стрию —  Офіційна Група

9

44 тисячі

Миколаїв-Львів. Правдиві новини!

9

9 тисяч

Новини Львівщини

9

14 тисяч

Волинь

8

93 тисячі

Коронавірус в Україні (оперативна інформація)

7

210

Ми Українці

7

54 тисячі

Вороги народу

6

256 тисяч

Турківські новини №1

6

21 тисяча

Ми не виявили політичних маніпуляцій в обговоренні проблем заробітчан, які не можуть виїхати на сезонні роботи. Повідомлення про способи перетину кордону та перевезення пасажирів через кордон з’являються переважно у тематичних групах про життя трудових мігрантів і роботу за кордоном. Тут часто скаржаться на те, що коронавірус спровокував «грошовірус» — на тлі пандемії вартість перевезення пасажирів дуже зросла.

 

Дані для цього матеріалу ми збирали, шукаючи по ключових словах у Facebook. На основі збережених даних ми досліджуємо виявлені тенденції та їх масштаб. Ми допускаємо, що наші результати не включили усіх результатів та проблем, які виникали у Львівській області, проте вважаємо за необхідне поінформувати про знахідки.

Корисні посилання:

  • Дослідити політичну рекламу та візуалізувати результати можна за допомогою аналізатора – fb.oporaua.org
  • Як діяти, якщо помітили у своїй стрічці непозначене оголошення політичного змісту, розповідаємо у відео
  • Найсвіжіші матеріали та описи цікавих знахідок про політичну рекламу в Facebook та Instagram можна прочитати тут: t.me/s/danivyboriv
  • Наш фільм про використання соціальних мереж у виборчих кампаніях в Україні та світі