Громадянська мережа ОПОРА проводить кампанію спостереження за повторним голосуванням на виборах міських голів у 11 містах: Бердянськ (Запорізька область), Дніпро, Дрогобич (Львівська область), Львів, Миколаїв, Нікополь (Дніпропетровська область), Полтава, Рівне, Слов'янськ (Донецька область), Ужгород, Черкаси. У день голосування, 22 листопада, на дільницях присутні майже 300 спостерігачів мережі. ОПОРА оперативно готує новини та висвітлює події дня голосування (Регіональні новини). Тут пропонуємо дайджест найцікавіших випадків станом на 18:00.

  • Фотографування виборчих бюлетенів

Спостерігачі ОПОРИ продовжують фіксувати випадки фотографування бюлетенів виборцями на дільниці. Здійснення фото- та відеофіксації під час заповнення виборчого бюлетеня заборонено Виборчим кодексом України. Окрім того, фотографування виборчих бюлетенів часто використовується як доказ підтвердження свого волевиявлення при застосуванні протиправних схем підкупу виборців, тому поліція реагує на відповідні дії з метою перевірки мети та мотивів такого фотографування. Про такі інциденти повідомили громадські спостерігачі з: Дніпра, Рівного, Нікополя, Слов’янська, Черкас, Полтави.

  • Реалізація виборчого права

У Миколаєві члени виборчої комісії не дозволили проголосувати виборчині з немовлям, аргументуючи свою відмову Порядком здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів, затвердженим урядом 14 вересня. Однак ненадання можливості виборчині з немовлям проголосувати може свідчити про порушення її прав. Постанова КМУ лише рекомендує батькам не заходити в приміщення для голосування з дітьми, і  в жодному разі не забороняє видавати таким батькам бюлетені.

  • Недотримання процедури голосування

Спостерігачі ОПОРИ в УжгородіСлов'янську та Полтаві зафіксували, що виборці намагалися проголосувати, показавши документи у додатку “Дія”. Однак згідно з Виборчим кодексом голосувати виборці можуть лише після пред’яви паспорта громадянина України. Однак на дільницях, де були присутні спостерігачі ОПОРИ, обладнання для сканування даних електронного паспорта в додатку «Дія» було відсутнє. 

У Нікополі, що на Дніпропетровщині, спостерігач ОПОРИ зафіксував, як чоловік та жінка знаходились одночасно в кабінці для голосування.

Один із виборців у Дрогобичі (Львівська область) демонстрував бюлетень із результатом свого волевиявлення у приміщенні виборчої дільниці. 

  • Робота виборчих комісій

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Львові, що члени кількох комісій завчасно почали заповнювати протокол про підрахунок голосів виборців. ОПОРА нагадує членам ДВК, що протокол починає заповнюватися і підписуватися (після його остаточного заповнення) вже на підсумковому засіданні.

На декількох дільницях у Львові та Слов’янську бюлетені виборцям видавав лише один член комісії.

У Дніпрі спостерігач ОПОРИ зафіксував, що не всі бюлетені були роздані членам комісії на ранковому засіданні. Частина бюлетенів знаходилась у коробці, яка стояла поруч з головою ДВК.

У Полтаві одна з комісій переносну скриньку для голосування опломбувала після відкриття дільниці

  • Інші інциденти 

У Дрогобичі на Львівщині зафіксовано автобуси із близько 100 молодиками. За інформацією поліції, у місті зафіксовано два автобуси з львівськими номерами. Правоохоронці поспілкувалися з молодиками, які розповіли, що вони планують охороняти виборчі дільниці і є журналістами. На підтвердження останнього факту показали посвідчення видання “Нова пора”.

ОПОРА відстежує також і політичну агітацію в соціальних мережах у день голосування. Оскільки, попри законодавчу заборону, трансляція оплачених постів, які можуть вплинути на вибір виборця, продовжується і в день голосування. Приклади такої агітації публікуємо в цьому матеріалі.

На зв'язку з експертами Центрального офісу спостерігачі зі Львівщини, де вибори відбуваються у двох містах - Львові та Дрогобичі,  а також Рівного і Черкас.

Це відео також доступно для перегляду в Facebook

За оцінкою спостерігачів ОПОРИ, ключовою проблемою процесу голосування з 12 до 16 години є фотографування виборцями своїх виборчих бюлетенів. 

Перші оцінки ОПОРИ щодо початку голосування та проведення підготовчого засідання можна прочитати тут.

Помітили порушення – дзвоніть 102. Або ж повідомляйте спостерігачам ОПОРИ