На виборчій дільниці №141190 спостерігач ОПОРИ зафіксував факт фотографування у кабінці для голосування та одразу звернув  увагу  чергових представників правоохоронних органів щодо ймовірного порушення. Чоловік за вимогою представників поліції та у присутності голови комісії пред'явив телефон, продемонстрував, що фотографував тільки себе та на місці видалив фото. 

Нагадаємо, що здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб під час заповнення виборчого бюлетеня заборонено, що регламентується ч. 5 статті 248 Виборчого кодексу України. 

Частина 1 статті 16 Виборчого кодексу України вказує, що голосування на виборах в Україні є таємним. Контроль за змістом волевиявлення виборців, встановлення або розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця будь-яким чином забороняється. Фотографування бюлетенів не становить окремого складу адміністративного або кримінального правопорушення. Однак фотографування виборчих бюлетенів часто використовується як доказ підтвердження свого волевиявлення при застосуванні протиправних схем підкупу виборців, тому поліція реагує на відповідні дії з метою перевірки мети та мотивів такого фотографування.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА