25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори. Втім, аби взяти в них участь, кандидати в депутати чи на голову громади, повинні заплатити грошову заставу. Громадянська мережа ОПОРА дізналася, скільки грошей доведеться витратити прикарпатцям, які захочуть взяти учать у передвиборчих перегонах.

Сума виборчої застави різниться залежно від кількості виборців у селі, селищі, місті, районі та області. Найбільше доведеться заплатити партіям за список до обласної ради – понад 230 тис. грн, а кандидат на посаду очільника Івано-Франківська повинен орієнтовно заплатити понад 45 тис грн. Схема розрахунків залежить від мінімальної заробітної плати в Україні, яка тепер становить 5 тис. грн.

Відповідно до частини 2 статті 255 Виборчого Кодексу України для розрахунку грошової застави враховується кількість виборців на території відповідної ради та розмір мінімальної заробітної плати станом на початок виборчого процесу.

Наприклад, у громадах з кількістю до 10 тисяч виборців, грошова застава сплачується в розрахунку на кожного окремого кандидата в депутати. В Івано-Франківській області є 32 такі громади і в кожній з них розмір виборчої застави має становити 20% від мінімальної заробітної плати для кандидатів у депутати – 1 тис. грн.

У 30 громадах Прикарпаття, де є понад 10 тисяч виборців, та на виборах до шести районних та обласної ради – грошову заставу платитимуть за єдиний виборчий список партії, незалежно від того, скільки кандидатів до нього буде включено. Це пов’язано з тим, що при системі пропорційного представництва висувати кандидатів може тільки партія.

Розмір грошової застави визначається за такою формулою: чотири мінімальні заробітні плати множимо на кожні 90 тисяч виборців. Наприклад, у Івано-Франківській громаді 201 797 виборців, тож застава за виборчий список орієнтовно буде 44 843 грн.

За такою ж формою визначатиметься розмір грошової застави для кандидатів на посаду міського голови, де кількість виборців складає більше 75 тисяч. Тобто кандидат на голову Івано-Франківської громади заплатить приблизно 44 843 грн застави.

П’ять тисяч гривень доведеться заплатити кандидатам на посаду голови села, селища чи міста з кількістю виборців до 75 тисяч.

Стаття 225 Виборчого кодексу визначає, що грошова застава вноситься після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації.

«У липні 2020 року Верховна Рада України значно зменшила розмір грошової застави, який був прописаний раніше. Це дозволить уникнути дискримінаційного підходу до потенційних кандидатів на місцевих виборах», – вважає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області.

Дані про кількість виборців взято із сайту ЦВК.

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла, що на Прикарпатті створили одну обласну, шість районних та 15 міських ТВК. Відповідно до норм виборчого законодавства на другий день після їх утворення, ТВК провели перші засідання. Щоправда, деякі члени ТВК на них не прийшли. Також ОПОРА повідомляла, що у серпні голови та члени територіальних виборчих комісій в Івано-Франківській області працюватимуть на громадських засадах, допоки офіційно не розпочнеться виборчий процес. 14 серпня на Прикарпатті партії «За майбутнє» та «Зелений тризуб» замінили своїх представників в чотирьох ТВК. Також ОПОРА повідомляла, що станом на 20 серпня на Прикарпатті майже 200 виборців змінили виборчу адресу. З 21 по 25 серпня, у визначений Виборчим кодексом термін, на Прикарпатті районні виборчі комісії формували сільські та селищні територіальні виборчі комісії. Загалом сформовано 47 ТВК.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)