В Івано-Франківській області обласна, районні та міські територіально виборчі комісії провели перші засідання. Щоправда, деякі члени ТВК на них не прийшли. ОПОРА з’ясувала, представники яких політичних сил проігнорували засідання.

Представники ОПОРИ 12 серпня відвідали перші засідання Івано-Франківської обласної ТВК. Побували на засіданнях Івано-Франківської, Коломийської, Надвірнянської та Калуської районних виборчих комісій. Та були присутні на міських ТВК в Івано-Франківську Калуші, Коломиї та Надвірній.

Всі територіальні виборчі  комісії в Івано-Франківській області розпочали роботу вчасно. Звісно, на деякі засідання прийшли не всі члени ТВК. Наприклад, на засіданні обласної виборчої комісії були відсутні 7 членів із 18. Зокрема, це представники таких політичних сил, як Інтернет партія, «Опозиційна платформа – За життя», «УДАР», «Антикорупційний рух», «Солідарність жінок України», «Зелений Тризуб», «Партія Захисників України».

В Івано-Франківській районній територіальній комісії не було 7 членів із 18 членів. Пропустили засідання представники «Європейської Солідарності», «Нашої Землі», ВО «Батьківщина», «За майбутнє», Селянської партії, Партії пенсіонерів, «Опозиційної платформи – За життя та «Всеукраїнського народного союзу».

В Івано-Франківській міській ТВК на перше засідання не прийшло 6 членів з 18. Це представники таких політичних партій: «Партія Українського народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська Солідарність», «Зелений тризуб», «Нова політика». 

На перші засідання у Коломийській, Надвірнянській, Калуській районних комісіях, а також у Коломийській, Калуській, Надвірнянській міських ТВК не прийшли представники таких політичних партій: «Всеукраїнський народний союз», «Сила і честь», «Нова політика», ВО «Свобода», Селянська партія, «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина», «За майбутнє», «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга народу», «Нова політика», «Об’єднання «Самопоміч», «Європейська партія України», «Порядок», «Перемога Пальчевського», ВО «Платформа громад».

У частині 4 статті 36 Виборчого Кодексу зазначено: «Засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини її складу». Також на засіданні член ТВК повинен ознайомитися із своїми правами та обов’язками, та в обов’язковому порядку прийняти присягу члена ТВК.

«У більшості випадків, на засіданнях було більше половини членів, як того вимагає закон, і всі присутні прийняли присягу, – повідомив координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області. – Втім, участь у засіданнях є одним із обов’язків члена комісії. Тільки присутність та злагоджена робота усіх членів виборчих комісій дозволить належним чином організувати та провести місцеві вибори».

Як відомо, днями Центральна виборча комісія вже утворила територіальні виборчі комісії. Саме вони відповідатимуть за підрахунок голосів на місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня.

Раніше ОПОРА повідомляла, що на Прикарпатті створили одну обласну, шість районних та 15 міських ТВК. Відповідно до норм виборчого законодавства, перше засідання в цих комісіях мали провести на другий день після її утворення.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.