ЦВК утворила 22 територіальні комісії в Івано-Франківській області. ОПОРА дослідила партій склад керівництва утворених комісій. Найбільше представників серед керівного складу має партія «Голос» – 12.

10 серпня Центральна  виборча комісія утворила та сформувала обласні, районні та міські територіальні виборчі комісії . На Івано-Франківщині було утворено 22 ТВК: одна обласна, шість районних (Івано-Франківську, Коломийську, Калуську, Коломийську, Косівську, Надвірнянську) та 15 міських (Болехівську, Бурштинську, Галицьку, Городенківську, Коломийську, Долинську, Івано-Франківську, Калуську, Косівську, Надвірнянську, Рогатинську, Снятинську, Тисменицьку,  Тлумацьку та Яремчанську).

ОПОРА проаналізувала партійність керівного складу утворених комісій (посад голів,  заступників  та секретарів) найбільше представників мають політичні партії: «Голос» – 12, ВО «Батьківщина» – 11, «Слуга народу» – 11, «Європейська солідарність» – 8, «Опозиційна платформа – За життя» – 6, ВО «Свобода» – 5,  «УДАР» – 2 , «Солідарність жінок» – 2, « За Одещину» – 1 . Варто зазначити, у новостворених ОВК працюватиме 277 жінок та 111 чоловіків.  

Головою обласної ТВК став Анатолій Дронь Анатолій, від місцевої організації політичної партії ВО «Батьківщина». Його заступниця – Галина Синенько («Голос»), секретар комісії – Ірина Юркевич («За Майбутнє»).

В Івано-Франківській міській територіальній виборчій комісії працюватиме голова ТВК Віталій Книш Віталій, від місцевої організації політичної партії «Голос», заступник голови комісії – Владислав Куцик («За майбутнє») та секретар Тетяна Кучернюк-Сеньків Тетяна («Солідарність жінок України»).

Відповідно до частини 1 статті 203 Виборчого кодексу України склад територіальних виборчих комісій формується за поданнями зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій політичних партій у кількості не менше дев’яти і не більше вісімнадцяти осіб. Згідно з частинами 13 та 14 статті 203 Виборчого кодексу одночасно з формуванням складу територіальної виборчої комісії призначається голова, заступник голови, секретар виборчої комісії. Всі вони мають представляти різні політичні сили.

«Від оперативної злагодженої роботи та дотримання законодавчих процедур  територіальних комісій усіх рівнів залежить процес організації та проведення місцевих  виборів в Україні та на Прикарпатті», – каже координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.