У серпні Центральна виборча комісія (ЦВК) затвердила перші зміни у складі територіальних виборчих комісій (ТВК) в Івано-Франківській області. Ротації відбулись як серед керівного складу, так і серед членів ТВК.

Як раніше повідомляла ОПОРА, 14 серпня на Прикарпатті партії «За майбутнє» та «Зелений тризуб» замінили своїх представників в чотирьох ТВК. З 18 по 28 серпня ЦВК затвердила й інші ротації.

В Івано-Франківській обласній виборчій комісії змінила свого представника «Інтернет партія України». У Івано-Франківській районній ТВК змінились представники партій «Наша Земля» та «Сила і честь», а у Івано-Франківській міській комісії ротації провели «Партія Українського народу» та «Нова Політика».

Партія «Сила і честь» зробила чи не найбільше ротацій. Їхні представники змінилися у Верховинській, Косівській та Калуській територіальних виборчих комісіях. А також у Бурштинській, Болехівській,  Калуській та Коломийській міських ТВК.

Окрім представників партії «Сила і честь» у Верховинській районній ТВК змінилися представники від «Європейської солідарності» та політсили «За Одещину». У Коломийській районній ТВК замінили представників «Свободи», «Батьківщини», а також двох представників «Слуги Народу». У Надвірнянській районній комісії змінився представник партії «Нова політика».

Що стосується міських ТВК, то у Бурштинській комісії замінила своїх представників «Європейська солідарність», «За Майбутнє» і, вже згадана «Сила і честь». У Рогатинській міській комісії представника замінила партія «Громада і Закон», у Надвірнянській – партія «Порядок», у Косівській – «За майбутнє», а у Тисменицькій – «Голос».

У Болехівській та Калуській міських ТВК змінили виключно представників партії «Сила і честь», а от у Коломийській комісії, окрім цієї політсили, замінили ще представника «Слуги народу». Змінився представник від «Слуги народу» і у Тлумацькій міській територіально виборчій комісії.

У Яремчанській та Снятинській міських ТВК замінили представників партії «Перемога Пальчевського».

Щодо керівного складу, то ВО «Свобода» замінила секретаря Бурштинської міської ТВК. Замість Оксани Солудчик секретарем стала Ірина Смолій. У Снятинській міській ТВК замість голови Василя Дмитрука ЦВК головою комісії затвердили Петра Яроша.

Партія «Голос» змінила свого представника – голову Надвірнянської міської ТВК – Мар’яну Кузюк на Ярослава Лесюка. Також «Голос» замінив заступника голови Рогатинської міської виборчої комісії Богдану Кушнір на Оксану Грицко.

Нагадаємо, що відповідно до частини 14 статті 203 Виборчого кодексу України голова, заступник голови та секретар територіальної виборчої комісії призначаються від різних суб’єктів подань.

«Керівництво комісій відіграє важливу роль у організації роботи комісій та виконання покладених на них функцій. Тому дуже важлива стала робота голови, заступника та секретаря ТВК», – наголошує координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Відповідно до пункту 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України однією з причин дострокового припинення повноважень члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії є внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

Раніше ОПОРА повідомляла, що на Прикарпатті створили одну обласну, шість районних та 15 міських ТВК. Відповідно до норм виборчого законодавства на другий день після їх утворення, ТВК провели перші засідання. Щоправда, деякі члени ТВК на них не прийшли. Також ОПОРА повідомляла, що у серпні голови та члени територіальних виборчих комісій в Івано-Франківській області працюватимуть на громадських засадах, допоки офіційно не розпочнеться виборчий процес. 14 серпня на Прикарпатті партії «За майбутнє» та «Зелений тризуб» замінили своїх представників в чотирьох ТВК. Також ОПОРА повідомляла, що станом на 20 серпня на Прикарпатті майже 200 виборців змінили виборчу адресу. З 21 по 25 серпня, у визначений Виборчим кодексом термін, на Прикарпатті районні виборчі комісій формували сільські та селищні територіальні виборчі комісії. Загалом сформовано 47 ТВК.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)