Соціальні мережі поступово стають одним з основних майданчиків для комунікації між політиками та суспільством. Однак, крім можливості поскаржитися на незадовільний стан доріг безпосередньо депутату у Facebook-месенджері, соцмережі також мають значний потенціал для прихованого інформаційного впливу на суспільну думку. Про два найпоширеніші інструменти такого впливу мережі сторінок та ботів  у цьому матеріалі.

Досліджуючи політичну рекламу у Facebook та Instagram, яка поширювалась під час парламентської кампанії у 2019 році, аналітики ОПОРИ помітили, що деякі сторінки в соцмережах схильні “запозичувати” матеріали одна в одної. Разом вони утворюють такі собі групи (або мережі), що часто діють синхронно та поширюють однаковий контент серед своїх підписників. Це явище стає все більш популярним в українському сегменті Facebook. На початку 2020 року ОПОРА помітила діяльність таких мереж на користь Віктора Медведчука, а на місцевих виборах їхніми послугами активно скористався Андрій Пальчевський один з кандидатів у мери Києва.

Однак із завершенням основних виборчих кампаній в Україні не лише не зникли старі  мережі сторінок (мережа, що підтримує Віктора Медведчука, і зараз успішно функціонує), а й почали з’являтися нові. Так, під час моніторингу політичної реклами ОПОРА помітила чотири сторінки, що вказали однаковий номер телефону рекламодавця: Старі Політики, Новини України, Ньюз Тайм та Про Україну. Лише сторінка Старі Політики довго існує у Facebook (вона була створена ще у вересні 2018 року). Три інші сторінки з’явилися у соцмережі лише у листопаді 2020 року: Новини України та Ньюз Тайм 26.11, а Про Україну 27.11. Схожим чином розподіляються й підписники: найбільше фоловерів має найстарша – Старі Політики (майже 8,5 тисяч), а на трьох інших сторінках кількість підписників не перевищує 260 на кожній.

Усі сторінки активно використовують інструмент політичної реклами. За період з 26 жовтня 2020 року до 23 січня 2021 року в сукупності всі чотири сторінки транслювали 175 рекламних дописів, витративши на них понад 14,3 тисячі доларів (близько 400 тисяч гривень). Витрати серед них розподілилися ось таким чином:

Сторінка

Витрати, $

Кількість рекламних дописів

Старі Політики

2468

16

Ньюз Тайм

3750

45

Новини України

3839

57

Про Україну

4288

57

Проаналізувавши усі чотири сторінки за допомогою аналітичного інструменту Crowdtangle, спеціалісти з моніторингу соціальних мереж ОПОРИ побачили, що, схоже, адміністратори усіх сторінок ведуть їх за однаковим графіком: стрибки активності усіх сторінок припадають на одні й ті ж самі дні, а “мовчать” вони також разом. На графіку можна побачити, у які дні та яку кількість дописів публікували усі чотири сторінки за останні три місяці:

Досить очікувано, аномальної популярності дописи усіх чотирьох сторінок набирають також одночасно. Наступний графік показує, у які проміжки часу користувачі найбільше реагували на публікації сторінок – ставили реакції, коментували та поширювали:

Крім того, ОПОРА помітила деяку відмінність цієї мережі. Якщо в кейсах мереж, що підтримували Андрія Пальчевського або Віктора Медведчука, сторінки рекламували переважно однакові дописи, ця мережа просувала декілька основних ідей (не обов’язково поширюючи ідентичний контент на всіх сторінках).

Значна частина контенту, який поширювався сторінками, стосувалась п'ятого Президента України Петра Порошенка. У більшості випадків рекламні дописи звинувачували політика у зв’язках із Російською Федерацією та політиком Віктором Медведчуком, а також наголошували на його причетності до корупції:

Інша частина дописів була присвячена чинному Президенту Володимиру Зеленському. У цих публікаціях політика багато хвалили, наголошуючи на його здатності об’єднати українське суспільство та успішному здійсненні запланованих реформ:

Менша частина дописів була присвячена міжнародним подіям. Усі чотири сторінки одноголосно висловлювали підтримку Сполученим Штатам  Америки та особисто новообраному президенту Джо Байдену, а також відверто негативно відгукувались про Російську Федерацію:

Диявол у дрібницях: чому деякі дописи популярніші за інші

Експерти ОПОРИ вирішили розібратися, що ж стало причиною того, що деякі дописи збирають у тисячі разів більше лайків та коментарів, ніж інші. Для дослідження обрали 20 найбільш популярних рекламних дописів зі сторінок Старі Політики, Новини України, Ньюз Тайм та Про Україну, що стали вірусними, і проаналізували понад 13,5 тисяч коментарів. Виявили досить велику та розгалужену мережу ботів, які створювали штучну активність. Так, серед 64 користувачів, що залишили під дописами понад 8 коментарів, щонайменше 38 ідентифікували як ботів.

Очікувалося, що основна частина коментарів ботів буде присвячена підтримці висловлених у дописах думок, однак більшість з них мала зовсім відмінний сенс. Дописи переважно агітували на підтримку Володимира Зеленського та дискредитували Петра Порошенка, порівнюючи його з Віктором Медведчуком. Водночас коментатори намагалися дискредитувати чинного президента Володимира Зеленського та переважно схвально відгукувались про Петра Порошенка (а деякі й про Віктора Медведчука).

До прикладу, найактивнішою “користувачкою”, що лишила 31 коментар під дописами всіх 4 сторінок, стала Ludmilla Ptakhova, яка переважно ось так реагувала на вміст дописів:

Варто відзначити, що сторінка Людмили не містила жодних фотографій, друзів або підписок.

А от користувачка під ніком Маргарет Тетчер, вочевидь, не дуже схвально ставиться до політики Володимира Зеленського. Вона залишила 5 коментарів на трьох різних сторінках, аби висловити свою незгоду:

Сама сторінка Тетчер має багато репостів відео з YouTube, де чинного президента звинувачують у різноманітних злочинах.

Схожим чином ОПОРА помітила й багато інших коментаторів, що також були мало схожі на звичайних користувачів Facebook: на їхніх сторінках відсутні або у малій кількості присутні фотографії справжніх людей, немає друзів або, навпаки, занадто велика їх кількість, не ведеться комунікація з фоловерами та велика кількість репостів з різних Facebook-груп. Зокрема, також експерти ідентифікували сторінки, які мають ознаки фейкових облікових записів: Влада Владовича (25 коментарів), Ніни Антонюк (19 коментарів), Тетяни Стрельцової (16 коментарів), Сергія Марчука (16 коментарів) або Петра Чербаджі (14 коментарів). Повний список виявлених ботів та проаналізованих коментарів можна переглянути за посиланням.

Варто відзначити, що боти переважно лишали коментарі не лише на якійсь одній зі сторінок, а переважно на усіх чотирьох. Крім політичних коментарів, боти часто поширювали під дописами різноманітні картинки, посилання або відео, як-от, наприклад, Влад Владович (він же Боб Бобович на скріншотах нижче) та Petro Oxrimenko:

Однак найбільшим “сюрпризом” стала сторінка Владимира Скобелева, якого попередньо ОПОРА ідентифікувала як бота під час одного з попередніх досліджень. Тоді він активно підтримував Віктора Медведчука, а зараз - намагався дискредитувати Петра Порошенка, активно розміщуючи картинки під дописами, де згадувався попередній президент:

Боти також підвищували активність під дописами, поширюючи собі на сторінку одні й ті ж дописи десятки разів. Так, найвідданішими шанувальниками трьох з чотирьох сторінок (окрім сторінки “Старі Політики”, яка існує найдовше) є Степан Яловега та Сергій Березний. Проаналізувавши дописи на усіх трьох сторінках, які мають більш як 100 поширень, експерти ОПОРИ побачили активність цих двох акаунтів майже під кожним з них. Наприклад, зі 347 поширень цього допису 103 зроблені цими двома фейковими акаунтами.

За аудиторією – в регіональні спільноти

Виходячи з того, що вже відомо про цю мережу сторінок, може скластися враження про незначущість таких явищ. Окрім сторінки “Старі Політики”, інші мають у сукупності трохи понад 600 підписників на трьох, що для Facebook є досить скромним масштабом, а висока активність під публікаціями імітується значною мірою фейковими сторінками. Так може з’явитися хибне враження низького впливу таких сторінок, адже значні витрати на рекламу у мережі не призводять до зростання кількості підписників. Втім, проаналізувавши вибірку дописів, які найактивніше поширювалися користувачами, ОПОРА виявила майже 500 поширень цих публікацій у різноманітні спільноти користувачів Facebook, створених для спілкування учасників та обговорення тем, котрі хвилюють. Серед усіх дописів для аналізу вибрали 50 публікацій, які поширювалися більш як 100 разів та виявили майже 500 поширень у такі спільноти, де кожен учасник може публікувати будь-яку інформацію на аудиторію цих спільнот. Так, ми зафіксували, що дописи цих сторінок найактивніше поширювалися у 107 регіональних спільнотах, створених для жителів окремих міст, районів, сіл та селищ тощо. Наприклад, у спільноту “Луцьк Європейський”, яка має 16,6 тисяч учасників, дописи цієї мережі сторінок було поширено 17 разів, а в спільноту “правда Онуфріївщини!!!” з 1,3 тисяч учасників, створену для жителів Онуфріївської ОТГ Кіровоградської області, – 9 разів.

Також ОПОРА виявила групу спільнот, створених на підтримку Президента Володимира Зеленського. У вибірці найбільш поширюваних дописів 107 репостів було зроблено у 40 спільнот користувачів, що підтримують чинного Президента. Наприклад, 16 поширень було зроблено у спільноту “Президент України” (46 тисяч учасників), що належить публічній сторінці “Зе Info”, по  7 поширень – у спільноти “6-й Президент України” (13,9 тисячі учасників) та “Команда “Зе” Змінимо Україну Разом!” (72,7 тисячі учасників).

Ймовірно, не всі коментарі та репости зі сторінок були зроблені фейковими обліковими записами та ботами, а частина з них була залишена звичайними користувачами, які щиро підтримували або заперечували правдивість інформації, наведеної в дописах.

Соціальна мережа Facebook не випадково зосереджує свою увагу на моніторингу та блокуванні скоординованої діяльності акаунтів, сторінок та груп з метою впливу на громадську думку. Така активність у соціальних мережах є особливо небезпечною, адже використання фейкових акаунтів є доволі ефективним інструментом для введення в оману користувачів та маніпулювання суспільною думкою для досягнення певної політичної мети. Особливу загрозу для інформаційної безпеки країни становить діяльність таких фейкових акаунтів, координованих іноземними державами. Тому для забезпечення інформаційної безпеки країни за допомогою освітніх програм необхідно підвищувати спроможність громадян самостійно розпізнавати та протидіяти дезінформації, а правоохоронним органам налагодити систему виявлення діяльності іноземних ботоферм.

Нагадаємо, що у грудні Facebook заблокував мережу з 27 облікових записів у Facebook, 37 сторінок, 21 групу та 13 облікових записів у Instagram.

 

 

Анастасія Романюк, Ольга Снопок – спеціалістки з моніторингу соціальних мереж

За коментарями звертайтеся: 
Роберт Лорян, аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА   
[email protected], 0955711066