ОПОРА проаналізувала публікації двох сотень пабліків і виявила ті, що діють синхронно. Деякі пари та групи — несподівані.

«Місце заражене». Саме уривок цієї цитати Олени Зеленської про будівлю Адміністрації Президента вирішили винести у заголовок дописів дві фейсбук-сторінки — «BBCсCNN - новини України сьогодні» та «Новости Украины и Мира», — пишучи про ймовірний переїзд Офісу Президента. Попри те, що в інтерв’ю дружини президента радше йшлося про її чоловіка, ніж про будівлю на Банковій. Однакові дописи з однаковими зображеннями вийшли на двох сторінках третього травня 2019 року з проміжком в одну хвилину. Збіг обставин? Навряд чи. Дослідження ОПОРИ виявило десятки й сотні «збігів» у дописах різних сторінок. Зокрема під час парламентської кампанії.

Аби виявити таємні зв’язки між сторінками, дослідники експортували з фейсбука два пакети даних. Один — перелік постів, що мають однакові зображення з іншими постами, з 1 травня по 1 серпня 2019 року. Вони зібрані з 215 фейсбук-сторінок, які, як ми вважаємо, публікували дописи про політику й вибори. Переформатувавши дані, ми отримали довжелезний перелік зв’язків між сторінками та інформацію про сили цих зв’язків, тобто кількість однакових зображень, які публікувала кожна пара сторінок:

Найбільше спільних картинок мають сторінки, що належать одному й тому ж медіа — наприклад, українськомовна і російськомовна сторінки «РБК-Україна» або різні сторінки Дмитра Гордона. Але є й загадковіші пари — наприклад, «BBCсCNN — новини України сьогодні» і «Новости Украины и мира», які мають дві тисячі однакових фото.

Щоб врахувати лише справді значущі зв’язки між сторінками, ми відкинули пари, які мають дванадцять і менше однакових зображень:

Деякі сторінки групуються, бо пов’язані з однією й тією ж партією («Батьківщина»), політиком (Анатолієм Гриценком), неурядовою організацією чи онлайн-виданням. Несподіваними є також пари «Антивсепропальщик» і «Еспресо», «ПАП — Порошенко, Аваков, Пашинський» і «Страна.UA — Новости Украины», а також ціле скупчення ресурсів: «Новини. Україна», «Київ сьогодні», «Реальна Україна» і Gazeta.ua. Найбільша мережа в моделі — два пов’язаних між собою скупчення сторінок клікбейтних медіа та новинних телеканалів.

Щоб виокремити картинки, які публікуються фактично одночасно, ми обчислили для кожного зображення середній час між публікацією «оригіналу» і «копії». Менше однієї години було потрібно сторінці «Київ сьогодні», щоб запостити таке ж зображення, яке перед тим опублікували «Новини. Україна»; «Це Україна» — скопіювати картинку «Ukraine.LIFE»; «Актуальній мережі новин» — «BBCcCNN — новини України сьогодні»; «Новини. Україна» — «Київ сьогодні». Схоже, що ці сторінки являють собою організовану мережу, адміністровану з одного місця.

«Антивсепропальщик» запозичив у «Еспресо» 19 зображень у середньому за більш ніж півтори доби. Значна частина — посилання на сайт «Еспресо» (як ось це), наприклад, на авторську колонку Віталія Портникова з критикою політичних опонентів Петра Порошенка. Під час президентської кампанії сторінка «Антивсепропальщик» активно агітувала за Порошенка й нещадно критикувала його конкурентів, особливо Володимира Зеленського.

Запозичень сторінкою «ПАП — Порошенко, Аваков, Пашинський» у «Страни.UA» ми нарахували тринадцять. У середньому це відбувалось за сім годин після публікації. Зі змісту сторінок за посиланням у постах (наприклад, цієї, цієї і цієї), які використовують однакові зображення, бачимо, що сторінка «ПАП» використовувала «Страну» для коментування політичних подій, зокрема для критики Порошенка і «Європейської солідарності», а також «Голосу», і позитивного зображення Володимира Зеленського».

Осердям мережі з чотирьох сторінок є «Новини. Україна». Ця сторінка найбільше запозичує у «Київ сьогодні» з понад 250 тисячами підписників (60 картинок, середній час запозичення — близько пів години), у Gazeta.ua з більш ніж мільйоном підписників (21 картинка впродовж у середньому дев’яти годин) і «Реальної України» з 300 тисячами підписників (18 зображень у межах півтори доби). Із цих трьох сторінок у «Новини. Україна» запозичувала зображення тільки сторінка «Київ сьогодні» (43 зображення в межах однієї години від часу публікації). Можна припустити, що принаймні ці дві сторінки мають спільних адміністраторів.

Активність найбільшої й найрозгалуженішої виявленої мережі, яка складається переважно з клікбейтних (себто таких, що маніпулюють увагою читачів за допомогою занадто крикливих, скандальних, часто оманливих заголовків) медіа, демонструє природу цих сторінок. У цій мережі є два скупчення у формі зірки, центрами яких є «BBCсCNN — новини України сьогодні» (2,3 мільйони підписників) і «Інформатор» (400 тисяч). Ці сторінки публікують по кілька десятків постів на день. Інші сторінки запозичують багато з них: «Ukraine.LIFE» запозичила в першої 681 зображення, «Новости Украины и мира» — 594, «Типова Україна» — 380, «Все буде Україна» — 370). Центральні сторінки й самі запозичують: сторінка «BBCсCNN — новини України сьогодні» опублікувала 1406 зображень, які раніше з’являлись на сторінці «Новости Украины и мира».

У схожий спосіб, хоч і в менших масштабах — але в нього й аудиторія менша — працює «Інформатор». Серед сторінок, які «обмінювались» контентом із «Інформатором», ми з подивом зустріли фейсбук-представництва 5 каналу, каналу «24» та Прямого. Втім у кожній парі за три місяці дослідження було не більше кількох десятків спільних картинок, а середній час запозичення коливається в межах двох-трьох тижнів. Тож про спільне адміністрування тут не йдеться — радше про використання картинок із тих самих джерел.

50 зображень, якими найчастіше ділилися сторінки

З-поміж майже 11 тисяч зображень ми обрали півсотні тих, якими сторінки ділились найчастіше. В середньому кожне з них розходилося різними сторінками не менше двадцяти разів. Попри значну кількість рецептів бабусиних огірків 36 із 50 — майже три чверті — найпопулярніших зображень певним чином стосувались політики.

Тут є свої тенденції. Наприклад, навіть серед найпопулярніших зображень сторінки, прихильні до певного політика, обирали фото,

де він вийшов найкраще. І навпаки — якщо сторінка неприхильна до політика, на її картинках він радше несимпатичний.

Наприклад, сторінка «Україна Online» традиційно прихильна до Володимира Зеленського:

А Прямий канал його не любить:

Так само різнились і зображення Петра Порошенка. Автори публікацій часто добирають картинки, щоб вплинути на сприйняття своєї публікації. Гримаса політика на фото може вплинути на розуміння навіть нейтрального тексту. Якщо таке трапляється регулярно, стилістика сторінки може вплинути на ставлення її постійних читачів до політиків.

Період дослідження — з 1 травня до 1 серпня — це час парламентської кампанії. Ми сподівалися, що найпопулярнішими картинками будуть логотипи партій. Проте картина виявилась дещо інакшою:

Тематика зображення

Наскільки часто трапляється

Володимир Зеленський

55,5%

Петро Порошенко

11%

Росія (в тому числі Володимир Путін)

8,3%

Віктор Медведчук

2,7%

Олег Ляшко

2,7%

Інше

19,4%

Президент Володимир Зеленський, який формально не є головою партії «Слуга народу», був найпопулярнішим героєм зображень. Другим за популярністю був його недавній конкурент на президентських виборах, а тепер лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко. Ця партія була єдиною, чия символіка таки з’явилась у топ-50 (її поширювала партійна сторінка та спільноти підтримки Порошенка). А ось Юлія Тимошенко навіть не потрапила у топ-50.

Фотографії, пов’язані з Росією, були популярними через бойові дії на Донеччині та Луганщині, заяви Зеленського про необхідність продовження перемовин у нормандському форматі, а також через рішення міжнародного трибуналу про негайне повернення Україні моряків, які з грудня 2018 року були в російському полоні. Інші популярні картинки — український герб та логотип урядового порталу — були здебільшого пов’язані з рішеннями влади, зокрема президентськими указами.

28% від загальної кількості найпопулярніших фото — неполітичні:

 

Значна їх частина стосується поліції. Однак найбільш показовим і символічним є це фото:

Це зодіакальне коло, попри всі старання політиків привернути вашу увагу, виявилось найпопулярнішим серед усіх зображень, які поширювались дослідженими ОПОРОЮ фейсбук-сторінками за три місяці.