У Черкасах спостерігачі ОПОРИ звернулися в поліцію через роздачу газети «Слово Ляшка» без вихідних даних та агітаційні плакати кандидата в депутати Дмитра Кухарчука на електроопорах.

У Черкасах в центрі міста біля приміщення Центру дитячої та юнацької творчості роздавали агітаційні інформаційні бюлетені «Слово Ляшка» без вихідних даних. Роздачу здійснювали агітатори із намету «Радикальної партії Олега Ляшка». На першій сторінці бюлетеня заголовок «Ляшко захистить Україну від реваншу Кремля», далі всі матеріали присвячені діяльності Олега Ляшка. 26 червня спостерігачі ОПОРИ звернулись до поліції з відповідною заявою.

Зазначимо, що виборчий список «Радикальної партії Олега Ляшка» зареєстрований 19 червня. Першим номером цього списку є Олег Ляшко. По «мажоритарному» 194 виборчому округу, що знаходиться в Черкасах, від «Радикальної партії» до парламенту балотується Анна Ніколаєва.

26 червня спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні плакати кандидата в народні депутати Дмитра Кухарчука, що були масово розклеєні на електроопорах вздовж вулиці Чорновола у Черкасах. Кухарчук балотується до парламенту як самовисуванець по округу №194 у Черкасах.

Друкована реклама містить вихідні дані, проте ймовірно у цьому випадку має місце недотримання правил розміщення агітації та порушення норм благоустрою. У липні 2018 року набули чинності зміни до закону «Про рекламу». Зокрема, статтю 8 закону доповнено пунктом, згідно з яким забороняється розміщення реклами або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні, у тому числі опорах зовнішнього освітлення.

Спостерігачі ОПОРИ звернулися із відповідною заявою в черкаську поліцію.

«Згідно з частиною 7 статті 69 закону «Про вибори народних депутатів», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Так само, згідно з частиною 12 статті 107 того ж таки закону, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніш як на наступний день після опублікування указу президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України або рішення Центральної виборчої комісії про призначення виборів відводять місця у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації. У Черкасах такі місця відведені, і ми надавали їх перелік», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Додамо, як повідомили ОПОРІ в секторі комунікацій Головного управління Нацполіції в Черкаській області, загалом із початку виборчого процесу до черкаської поліції надійшло 36 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. Відомості щодо одного з них внесено в ЄРДР.

Нагадаємо, раніше ОПОРА звернулася в поліцію щодо політичної реклами кандидатів в депутати Євгенія КурбетаВладислава Голуба, Людмили Русаліної, Віктора ПолозоваІрини Ванникової, Олега Лисака та партії «Українська стратегія Гройсмана».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.