Черкаський міський виконавчий комітету своїм рішенням від 10 червня цього року затвердив місця для розміщення передвиборчої агітації у обласному центрі на позачергових парламентських виборах, що відбудуться 21 липня.

Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит спостерігача ОПОРИ, яку надали в міській раді.

Окрім затвердження переліку місць, своїм рішенням виконком також утворив робочу групу виконавчих органів влади з питань створення належних умов для підготовки та проведення виборів у Черкасах.

Загалом для розміщення агітаційних матеріалів визначено 66 місць у різних районах міста. У 63 випадках – це інформаційні стенди, також є дві дошки оголошень та одна тумба.

Активісти ОПОРИ перевірили більше десятка місць із переліку, наданому виконкомом. На відміну від президентської кампанії, коли ОПОРА фіксувала випадки відсутності інформаційних стендів із переліку, цього разу по всіх адресах стенди були виявлені. Проте, зазначимо, що наявні стенди здебільшого перебувають в занедбаному стані, і, окрім того, часто розміщені в малопомітних місцях у дворах багатоквартирних будинків.

Благовісна, 170

Смілянська, 75

Вернигори, 9

Хоменка, 6

30-річчя перемоги, 8

Шевченка, 474

Шевченка, 307

Зазначимо, що календарним планом передбачено «відведення місць у людних місцях для розміщення агітації» до 24 травня включно. Тобто відповідне рішення Черкаського виконавчого комітету було ухвалено із запізненням.

«Згідно з частиною 12 статті 107 Закону «Про вибори народних депутатів», місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніш як на наступний день після опублікування указу президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України або рішення Центральної виборчої комісії про призначення виборів відводять місця у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Нагадаємо, на Черкащині вибори народних депутатів відбудуться в семи одномандатних виборчих округах: 194-й (центр округу - Черкаси), 195 (центр - Черкаси), 196 (Корсунь-Шевченківський), 197 (Канів), 198 (Сміла), 199 (Жашків), 200 (Умань). Переглянути межі округів, поштові адреси та адреси дільниць можна ТУТ. Адреси та місцезнаходження окружних виборчих комісій можна подивитися ТУТ

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.