На Черкащині спостерігачі ОПОРИ зафіксували друковану політичну рекламу кандидатів в народні депутати Ірини Ванникової, Олега Лисака та партії «Українська стратегія Гройсмана» без вихідних даних. Активісти звернулися із відповідними заявами в поліцію.

18 червня спостерігачі ОПОРИ виявили та зафіксували друковану політичну рекламу кандидата в народні депутати Олега Лисака без вихідних даних. Банер із зображенням Лисака розміщений на тимчасовій споруді в центрі міста. Активісти викликали поліцію та написали заяву, яка була передана в Черкаський відділ поліції. Зазначимо, що наступного дня після виклику поліції на банер доклеїли інформацію про вихідні дані.

На банері вказано, що Лисак підтримує «Зе!команду», а на рекламі використано відповідний логотип. При цьому 17 червня ЦВК зареєструвала його кандидатом по 194-му округу як самовисуванця. Окрім того, у своїй виборчій програмі він пише, що «не відстоює партійні інтереси».

19 червня, активісти ОПОРИ зафіксували друковану політичну рекламу кандидатки Ірини Ванникової без вихідних даних. Спостерігачі виявили три білборди з такими матеріалами в Городищі, що розташоване в межах 196-го одномандатного виборчого округу. Активісти викликали поліцію та звернулися із заявою в правоохоронні органі. Заява передана в Городищенський відділ поліції.

Ірина Ванникова – керівник соціальних програм ПАТ «Миронівський хлібопродукт», проживає в столиці. Ванникова зареєстрована кандидаткою в депутати по 196-му виборчому окрузі як самовисуванка 18 червня.

20 червня активісти ОПОРИ виявили у Черкасах щонайменше сім білбордів політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» без інформації про замовника, тираж та відповідальних за випуск осіб. 21 червня спостерігачі зафіксували два борди без вихідних даних цієї ж партії в Умані. Спостерігачі звернулися в правоохоронні органи із відповідними заявами, що передані в місцеві відділи поліції.

Політична партія «Українська стратегія Гройсмана» подала документи щодо реєстрації виборчого списку 18 червня, 21 червня зареєстровані кандидати. Першим кандидатом у списку є Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

«Згідно з частиною 1 статті 70 закону «Про вибори народних депутатів України», кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати, тобто з офіційною реєстрацією кандидатів офіційно розпочалась їхня агітація.

Згідно з частиною 7 статті 69 друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Згідно з частиною 23 статі 74, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Також, згідно з частиною 6 статті 68, передвиборна агітація повинна здійснюватися  за кошти з виборчих фондів. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Нагадаємо, раніше ОПОРА звернулася в поліцію щодо бордів Русаліної, Голуба і Полозова.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.