У одномандатному виборчому окрузі №197 спостерігачі ОПОРИ виявили білборди кандидатів в народні депутати Владислава Голуба, Людмили Русаліної та Віктора Полозова без вихідних даних. Активісти звернулися із відповідними заявами в поліцію.

19 травня, в територіальних межах 197-го округу спостерігачі ОПОРИ виявили низку білбордів без інформації про замовника, тираж та відповідальних за випуск осіб. Зафіксовано щонайменше десять білбордів Владислава Голуба (у місті Черкаси, Черкаському районі та місті Канів); щонайменше 12 білбордів Людмили Русаліної (у містах Черкаси, Золотоноша та Канів) та щонайменше сім білбордів Віктора Полозова (у Черкасах, Золотоніському районі та Каневі).

Щодо цих об’єктів із агітацією спостерігачі ОПОРИ звернулися із заявами у Канівський, Золотоніський та Черкаський відділи Національної поліції.

«Білборди розміщені до старту виборчої кампанії, однак згідно з частиною 1 статті 70 закону «Про вибори народних депутатів України», кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати, тобто з офіційною реєстрацією кандидатів офіційно розпочалась їхня агітація.

А згідно з частиною 7 статті 69 друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Згідно з частиною 23 статі 74, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Також, згідно з частиною 6 статті 68, передвиборна агітація повинна здійснюватися  за кошти з виборчих фондів. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Зазначимо, що одномандатний виборчий округ №197 охоплює територію міст Золотоноша та Канів, а також Золотоніський, Канівський та частину Черкаського районів. Його центр – місто Канів.

Станом на 20 червня, офіційно зареєстрованими кандидатами в народні депутати на позачергових парламентських виборах по 197-му округу є самовисуванці Владислав Голуб (зареєстрований 13 червня) та Людмила Русаліна (17 червня), а також Віктор Полозов (15 червня) від «Аграрної партії України» та Вадим Стоянов (18 червня) від ВО «Свобода».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.