У Черкасах та в Чигирині в межах виборчого округу №195 спостерігачі ОПОРИ зафіксували друковану політичну рекламу кандидата в народні депутати від цього округу Євгенія Курбета без вихідних даних. Активісти звернулися із заявами у чигиринську та черкаську поліцію.

22 червня спостерігачі ОПОРИ зафіксували щонайменше чотири білборди у Черкасах та три борди у Чигирині із рекламою кандидата в народні депутати по 195-му виборчому округу Євгенія Курбета без інформації про замовника, тираж та відповідальних за випуск осіб.

Активісти викликали правоохоронців та звернулися із відповідними заявами в Чигиринський та в Черкаський відділки поліції.

«Білборди розміщені до старту виборчої кампанії, однак згідно з частиною 1 статті 70 закону «Про вибори народних депутатів України», кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.

А згідно з частиною 7 статті 69 друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Згідно з частиною 23 статі 74, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

24 червня спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Чигирині щонайменше три зіпсовані білборди із зображенням Євгенія Курбета та громадської ініціативи ЛАД, членом якої він себе позиціонує. ОПОРА звернулася за коментарем в прес-службу ЛАДу:

«Це - "творчість" місцевих рекламників. 20 червня, ми повідомили їх про необхідність демонтажу усіх постерів з прізвищем обо зображенням Євгенія Курбета на рекламних конструкціях. У районах, на скільки в мене є інформація, цю вимогу виконали. У даному випадку (на фото) обідрали верхній шар, а нижній чи то не змогли, чи то не встигали, тому не вигадали нічого кращого, ніж зафарбувати прізвище та зображення.

У Черкасах ситуація складніша. У рекламній агенції, з якою ГО «Громадська ініціатива «ЛАД» має договір на розміщення постерів, нам повідомили, що зараз «аншлаг» щодо монтажу й демонтажу реклами на конструкціях, а тому демонтаж зможуть здійснити лише 25-26 червня», - повідомив прес-секретар ГО "Громадська ініціатива ЛАД» Сергій Халупінський.

Зазначимо, що ЦВК зареєструвала Євгенія Курбета кандидатом в депутати 20 червня. 195-й виборчий округ охоплює частину Соснівського району Черкас, а також Драбівський, Чорнобаївський та Чигиринський райони.

Як повідомляла ОПОРА, до реєстрації кандидатом Курбет і громадська організація «ЛАД», представником якої він себе позиціонує, проявляли активності в населених пунктах, які охоплює цей виборчий округ. Серед таких: роздача окулярів, пакетів з насінням, надання медичних консультацій в різних лікарів, страхові поліси та екскурсії в зоопарк, - все безоплатно.

Нагадаємо, раніше ОПОРА звернулася в поліцію щодо політичної реклами кандидатів в депутати Владислава Голуба, Людмили Русаліної, Віктора Полозова, Ірини Ванникової, Олега Лисака та партії «Українська стратегія Гройсмана».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.