10 червня голова Черкаського обласного військового комісаріату Євгеній Курбет офіційно повідомив, що балотуватиметься до парламенту по округу №195. Ще задовго до офіційної заяви Курбет і громадська організація «ЛАД», представником якої він себе позиціонує, проявляли активності в населених пунктах, які охоплює цей виборчий округ. Серед таких: роздача окулярів, пакетів з насінням, надання медичних консультацій в різних лікарів, страхові поліси та екскурсії в зоопарк, - все безоплатно. Станом на 14 червня Курбет ще не зареєстрований в ЦВК як кандидат в депутати.

Зазначимо, що одномандатний виборчий округ №195 охоплює частину Черкас (Соснівський район), а також Драбівський, Чорнобаївський та Чигиринський райони. ОПОРА аналізує діяльність Євгенія Курбета та «ЛАДу» на окрузі №195.

Ще з періоду президентської кампанії в обласному центрі та в селах в межах цього округу розпочалися прояви активності від очільника обласного військкомату Євгенія Курбета та громадської організації «ЛАД». Зокрема, в Черкасах в районі залізничного вокзалу був розміщений сітілайт із символікою організації та іменем Курбета.

На сторінці ЛАДу у «Фейсбуці» зазначається, що організація створена 14 жовтня 2018 року. Там же вказано, що Курбет є «ідейним натхненником створення організації».  Сама сторінка створена 30 грудня минулого року. Того ж дня там почала з’являтися інформація про різні активності організації. Йдеться про «консультативну медичну допомогу», зустрічі з бібліотекарями, допомогу в іпотерапії, кардіологічне обстеження, прийоми у різних лікарів, привітання зі святами тощо. Найбільше постів присвячено офтальмологічній діагностиці, підбору окулярів з подальшим «забезпеченням» окулярами жителів. У дописах акцентується увага на тому, що наданням допомоги «опікується» Курбет. Окрім того, є пости, присвячені заходам, де Курбет фігурує як посадова особа - військовий комісар області.

Локація заходів – здебільшого села Чорнобаївського, Драбівського та Чигиринського районів, зрідка – безпосередньо Черкаси, тобто в цілому населені пункти в межах 195-го округу.

26 лютого на сторінці організації вперше з’явилася інформація надання полісу добровільного страхування від нещасних випадків. Зазначається, що школярів можна безоплатно застрахувати. У кінці травня було повідомлено, що такі страхові поліси Євгеній Курбет вручив, зокрема, у Привітному та Нехайківському НВК (Драбівський район).

Фото зі сторінки ЛАДу у «Фейсбуці»

У кінці квітня у організації повідомили про акцію «Великодню паску в кожен дім». Згідно з інформацією із сторінки організації у «Фейсбуці», паски у пакетах із символікою ЛАДу, зокрема, отримали у Чорнобаївському територіальному центрі соцзахисту, у селах Білоусівка, Михайлівка, Новомиколаївка Драбівського району.

Фото зі сторінки ЛАДу у «Фейсбуці»

У травні у селах Чорнобаївського району та в місті Чигирин роздавали пакети із посадковим насінням та інформаційним бюлетенем від громадської ініціативи «ЛАД». Назви пакетів з насінням: «Чоловіча сила», «Черкаський ковбой», «Пахучий лідер» тощо. На пакеті, що роздають селянам, вказане Євгенія Курбета. В інформаційному бюлетені ідеться про соціальні ініціативи Курбета, а також ЛАДу.

У червні з’явилася інформація про організацію безкоштовних екскурсій до Черкаського зоопарку від Курбета та «ЛАДу». Екскурсії були організовані для школярів із Драбівського та Чигиринського районів. Учні Безпальчівської ЗОШ на відео подякували Курбету «за поїздку у Черкаси».

Окрім всього вище зазначеного, у «Фейсбуці» також з’являлася інформація про різного роду активності від Курбета та «ЛАДу»: у селі Головківка (Чигиринський район) вручив пневматичну гвинтівку, у Трушківському НВК організував свято для дітей.

На сьогодні спостерігачі ОПОРИ фіксують у Черкасах сітілайти та білборди із зображенням Євгенія Курбета.

Варто зазначити, що ГО «Громадська ініціатива «ЛАД» вперше з’явилася в декларації Курбета за 2018 рік. Як юридична особа організація зареєстрована у грудні 2018 року. На сьогодні в числі засновників цієї організації його немає. Власниками цієї громадської організації значаться колишні або чинні працівники і посадовці Чорнобаївського районного військкомату. 6 травня організація переїхала із селища Чорнобай у приміщення в центрі Черкас по вулиці Хрещатик. Того ж дня змінився і керівник ГО. Замість колишнього військового комісара Чорнобаївського району Миколи Радченка її очолив Олексій Заволокін, який раніше двічі подавав декларацію на начальника рибного агентства області.

Контактним телефоном юридичної особи досі значиться мобільний телефон її колишнього керівника Миколи Радченка. Він повідомив ОПОРІ, що більше немає зв’язку із цією організацією.

«Оскільки Євгеній Курбет ще не зареєстрований ЦВК як кандидат і не є суб’єктом виборчого процесу, то наразі не йдеться про порушення ним Закону «Про вибори народних депутатів України». Скоріше, на цих прикладах він порушує хіба принцип рівності в ході виборчого процесу. Більше того, активності де-юре провадяться від громадської організації, хоча за всіх інших обставин, частина з них має потенційні ознаки непрямого підкупу виборців», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Нагадаємо, чинним депутатом, обраним по окрузі №195 на сьогодні є Володимир Зубик. Інформація про те, чи буде він повторно балотуватися до парламенту по цьому ж округу наразі відсутня.

У вересні 2014 року ОПОРА інформувала, що кандидат в народні депутати Володимир Зубик на цьому окрузі заохочує виборців безкоштовними екскурсіями до монастирів. У 2012 році активісти від імені Зубика роздавали страхові сертифікати.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.