Громадянська мережа ОПОРА проводить кампанію спостереження за повторним голосуванням на виборах міських голів у 7 містах: Луцьк, Одеса, Суми, Херсон, Кам'янець-Подільський, Краматорськ, Українка*. У день голосування, 15 листопада, на дільницях присутні 179 спостерігачів мережі. ОПОРА оперативно готує новини та висвітлює події дня голосування (Регіональні новини). Тут пропонуємо дайджест найцікавіших випадків станом на 12:00.

  • Недопуск та перешкоджання роботі спостерігачів ОПОРИ

Такі випадки трапилася у Луцьку, Одесі, Сумах та Кам’янець-Подільському.

Спостерігачку ОПОРИ у Луцьку не допустили на ранкове засідання дільничної виборчої комісії, що розміщена у комунальному підприємстві «Волинський медичний центр терапії залежностей» Волинської обласної ради.  Спостерігачка надала комісії ксерокопію негативного тесту на коронавірус та мала з собою телефону електронну версію результатів, котрі надійшли із лабораторії, проте їй не дозволили пройти на засідання. У комісії вимагали саме паперовий оригінал із печаткою, тож порадили роздрукувати його у лабораторії та повернутися. Натомість комісія не надала спостерігачці документа, на основі якого вимагала довідку саме такого зразка.

В Одесі спостерігачку ОПОРИ  на засідання дільничної виборчої комісії не допускала співробітниця пологового будинку, де розташована виборча дільниця. У співробітниці був перелік членів комісії, за яким вона здійснювала допуск громадян на дільницю.

На одній із виборчих дільниць, розташованій у місті Суми, відмовлялись впускати спостерігача ОПОРИ. Відмову мотивували тим, що спостереження буцімто дозволене виключно для спостерігачів від кандидатів, але не громадських організацій. Ситуація вирішилась тільки після усної скарги до ТВК. Ще на кількох дільницях члени комісії робили зауваження спостерігачам ОПОРИ щодо фото-та відеозйомки скриньок для голосування. На їх думку, це порушує таємницю голосування. 

На одній з виборчих дільниць у Кам’янці-Подільському, що на Хмельниччині, спостерігачам забороняли ходити по залу, де розташована дільниця. Після зауважень спостерігачів порушення припинили.

  • Комісія завчасно розпочала роботу чи заповнення протоколу

На Київщині в місті Українка (дільниця № 320772) комісія завчасно розпочала перше засідання: о 07:05 члени комісії вже опечатували виборчі скриньки, сейф уже був відчиненим. 

Також в Українці спостерігачка ОПОРИ зафіксувала, як секретар комісії  №320767 почала заповнювати протокол про підрахунок голосів, не дочекавшись завершення голосування. На іншій дільниці в місті  (№320767 ) членкиня ДВК наперед заповнювала контрольні талони на виборчих бюлетенях.

На виборчій дільниці у Одесі (№511247, вул. Сєрова, 29) сейф з бюлетенями відкрили до початку ранкового засідання.

На іншій же дільниці в Одесі голосування почалося на годину пізніше. Така затримка трапилася через заміни у складі комісії, зокрема секретаря, які були проведені напередодні.

  • Порушення таємниці голосування

У Херсоні вдвох намагалися проголосувати в одній кабінці для таємного голосування. На зауваження членів комісії спочатку не реагували, але потім одна із жінок вийшла.

  • Неправомірна видача бюлетеня

На виборчій дільниці у Одесі (№511178, вул. Генерала Петрова, 34) спостерігач ОПОРИ зафіксував неправомірну видачу бюлетеня: виборцю видали бюлетень за закордонним паспортом та військовим квитком.

  • Агітація в соціальних мережах (активна політична реклама у Facebook)

Найбільш активна Facebook-агітація спостерігається в Одесі. В мережі присутня як агітація за кандидатів на посаду міських голів, так і проти.

На жителів Херсону таргетується реклама фейсбук-сторінки новинного ресурсу “НАШ Херсон” із закликами взяти участь у день виборів. Однак серед дописів, спрямованих на підтримку громадянської активності виборців, трапляються дописи із політичною рекламою  одного з кандидатів на посаду міського голови Херсона та критикою його конкурента. Детальніше про активну політичну рекламу в Facebook читайте в цьому матеріалі.

 

Це відео також доступно для перегляду в Facebook

На зв'язку з експертами Центрального офісу спостерігачі з Сум та Кам’янець-Подільського (Хмельницька область).

Спостерігачі ОПОРИ в цілому позитивно оцінюють перебіг підготовчих засідань і початок голосування, сигналізуючи про окремі процедурні проблеми і організаційні труднощі в роботі дільничних виборчих комісій.  Перші оцінки ОПОРИ щодо початку голосування та проведення підготовчого засідання можна прочитати тут.

Помітили порушення – дзвоніть 102. Або ж повідомляйте спостерігачам ОПОРИ

 

* Міські територіальні виборчі комісії прийняли  рішення про проведення повторного голосування 15 листопада у 6 містах з кількістю виборців 75 тис. і більше (Кам'янець-Подільський, Краматорськ, Луцьк, Одеса, Суми, Херсон). Цього ж дня повторне голосування відбудеться в місті Українка Київської області, де немає 75 тис. виборців, але в якому два кандидати у міські голови отримали однакову кількість голосів. За інформацією Центральної виборчої комісії, повторне голосування відбудеться на 932 виборчих дільницях. У ньому зможуть взяти участь орієнтовно понад 1 582 600 виборців.