У місті Українка, що на Київщині, на виборчій дільниці №320767 у день повторного голосування спостерігачка ОПОРИ зафіксувала, як секретар комісії заповнювала протокол дільничної виборчої комісії.

Зранку, о 8:13, спостерігачка ОПОРИ в Українці стала свідком ситуації, коли секретар комісії №320767 за адресою Соснова, 2А почала заповнювати виборчі протоколи, не дочекавшись зачинення дільниці. На питання спостерігачки стосовно того, що саме робить секретар, вона відповіла, що заповнює чернетки протоколів. Після зауваження від ОПОРИ, щодо того, що секретар може заповнювати протокол виключно на засіданні комісії, вона припинила дочасне заповнення.

Нагадаємо, відповідно до частини 1 статті 251 Виборчого кодексу України дільнична виборча комісія на своєму засіданні складає протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з кожних місцевих виборів по кожному виборчому округу, в яких проводилося голосування на виборчій дільниці.

UPD 15:00: Як пізніше вдалося з'ясувати спостерігачці ОПОРИ, секретар ДВК заповнювала не протоколи про підрахунок голосів, а здійснювала дооформлення протоколу засідання ДВК, що передувало початку голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.