На одну із виборчих дільниць, розташовану у місті Суми, відмовлялись впускати спостерігача ОПОРИ. Ситуація вирішилась тільки після усної скарги до ТВК.

Члени дільничної виборчої комісії № 590993 (виборча дільниця розташована по вул. Ковпака, 57, на дільниці зареєстровано 2449 виборців) відмовлялись допускати спостерігача ОПОРИ до приміщення, де відбувається голосування. Відмову мотивували тим, що спостереження буцімто дозволене виключно для спостерігачів від кандидатів, але не громадських організацій.

Після дзвінка зі скаргою до Сумської міської територіальної виборчої комісії члени ДВК змінили свою позицію і спостерігача ОПОРИ допустили у приміщення, де відбувається голосування.

На виборчих дільницях № 590912 та № 591015 члени ДВК робили зауваження спостерігачам ОПОРИ щодо фото-та відеозйомки скриньок для голосування. На їх думку, це порушує таємницю голосування. 

Нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 58  Виборчого кодексу України, у виборчому процесі можуть брати участь офіційні спостерігачі від кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу, від громадських організацій, яким у порядку, встановленому цим Кодексом, надано дозвіл мати офіційних спостерігачів на відповідних виборах.

Частина 9 статті 60 цього ж кодексу встановлює, що офіційний спостерігач від громадської організації має право: 1) бути присутнім із дотриманням вимог цього Кодексу на засіданнях окружної, територіальної (територіальних), дільничних виборчих комісій відповідного територіального виборчого округу; … 3) перебувати на виборчих дільницях під час голосування, спостерігати з будь-якої відстані за діями членів виборчої комісії, у тому числі під час видачі виборчих бюлетенів виборцям і підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці та встановленні підсумків голосування, не заважаючи при цьому членам виборчої комісії фізично; 4) здійснювати фото-, відеозйомку та аудіозапис без порушення при цьому таємниці голосування виборців; 5) бути присутнім під час голосування виборців за місцем їх перебування; 6) звертатися у порядку, встановленому цим Кодексом, до виборчих комісій в межах відповідного територіального округу із заявою чи скаргою щодо усунення порушень цього Кодексу в разі їх виявлення тощо.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.