Другий апеляційний адмінсуд Харкова частково задовольнив апеляційну скаргу кандидата у депутати Полтавської міськради Віталія Сьоміка («Слуга народу»). Раніше Полтавський окружний адмінсуд відмовив у задоволенні позову кандидата, де той вимагав визнати дії членів Шевченківської районної та Полтавської міської ТВК протиправними та здійснити повторний підрахунок голосів по виборчій дільниці № 531236. За нинішнім рішенням апеляційного суду, районна ТВК має вчергове провести повторний підрахунок голосів по дільниці, врахувавши і бюлетені, що випадково були доправлені непорахованими до приміщення міської комісії.

Нагадаємо, на початку листопада до Шевченківської районної у м. Полтава ТВК з письмовими скаргами звернулися кандидати у депутати Полтавської міської ради Віталій Сьомік, Оксана Ясько («Слуга народу»), а також представник політичної сили у згаданій ТВК Олександр Скрипай. Вони вимагали визнати факт порушення: врахування значно меншої кількості голосів, ніж реально були віддані на ВД № 531236.

Члени Шевченківської районної ТВК відмовили у розгляді скарг по суті. Тоді кандидат у депутати Полтавської міськради Віталій Сьомік звернувся до Полтавського окружного адмінсуду з позовом до Шевченківської районної  та Полтавської міської ТВК, вимагаючи здійснити повторний підрахунок голосів на згаданій дільниці.

Згодом суд відмовив у задоволенні позову на підставі того, що сторона позивача не надала істотних доказів вчинення членами комісій правопорушень при врахуванні голосів по ВД № 531236.

 Тоді Віталій Сьомік подав апеляційну скаргу на рішення Полтавського окружного адмінсуду. 8 листопада судді Другого апеляційного адміністративного суду Харкова постановили задовольнити скаргу частково, скасувавши рішення Шевченківської районної у м. Полтава ТВК щодо визначення підсумків голосування при повторному підрахунку голосів на ВД № 531236 та зобов’язавши членів ТВК здійснити по дільниці повторний підрахунок.

9 листопада члени Шевченківської районної у м. Полтава ТВК провели повторний підрахунок голосів. Проте, рахували голоси лише за наявними у комісії протоколами. За інформацією, підтвердженою головами Шевченківської районної та Полтавської міської ТВК, один мішок з неврахованими бюлетенями по ВД № 531236 помилково переданий і знаходиться у приміщенні міської виборчої комісії. Через те, що пакунок так і не доставили до зали засідань Шевченківської районної ТВК, представник «Слуги народу» Олександр Скрипай звернувся до поліції.

Уточнений протокол Шевченківської районної ТВК передали до міської комісії. Її голова Алла Назаренко оголосила про зміни, внесені до протоколу комісії з урахуванням повторного підрахунку по ВД № 531236. Проте, їх до документу внесли лише у п. 3 (кількість невикористаних бюлетенів, погашених ДВК) та п. 8 (кількість бюлетенів, визнаних недійними). Що ніяк не вплинуло на розподіл голосів за політичні сили.

17 листопада з’явилася постанова, у якій Другий апеляційний адмінсуд Харкова частково задовольнив апеляційну скаргу Віталія Сьоміка. Зокрема, суд постановив скасувати рішення Шевченківської районної ТВК щодо визначення підсумків голосування на виборчій дільниці №531236, оформлене 9 листопада після повторного підрахунку голосів.

За рішенням суду, комісія має знову здійснити повторний підрахунок голосів на вказаній дільниці з безпосереднім дослідженням виборчої документації, що перебуває у Полтавській міській ТВК. Міська комісія, відповідно, має надати районній необхідну документацію.

Потому члени Полтавської міської ТВК мають «продовжити дії щодо встановлення результатів виборів депутатів Полтавської міської ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі з урахуванням висновків суду».

 «Це дуже важливе рішення, яке (можливо) не дасть нашому місту піти по сценарію проведення виборів «по-беспределу», а не за законом і принципами вільного волевиявлення», написав у соцмережі представник «Слуги народу» у Шевченківській районній ТВК Олександр Скрипай.

Взяти коментар у голови Полтавської міської ТВК Алли Назаренко ОПОРІ на момент виходу матеріалу не вдалося.

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)