Двоє кандидатів у депутати Полтавської міської ради від партії «Слуга народу» подали до Шевченківської районної у місті ТВК скарги на те, що після повторного підрахунку голосів по виборчій дільниці №531236 з протоколів зникли голоси виборців, що були віддані за них. Крім того, представник партії у згаданій ТВК поскаржився на те, що комісія врахувала не всі заповнені бюлетені. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ в ТВК.

Кандидати у депутати Полтавської міськради від політичної партії «Слуга народу» Віталій Сьомік та Оксана Ясько подали скаргу до Шевченківської районної у м. Полтава ТВК. У них висуванці заявили: у перших протоколах по виборчій дільниці №531236 (вул. Європейська, 100) було вказано, що кожен з них отримав по 9 голосів виборців. Тоді як після повторного підрахунку по дільниці обидва кандидати помітили, що у протоколах вказано нуль голосів за кожного. Через те просили розглянути скарги та встановити факти порушень.

Крім того, представник політичної партії «Слуга народу» у Шевченківській районній у м. Полтава ТВК Олександр Скрипай подав скаргу на те, що вказана комісія, після повторного підрахунку голосів по виборчій дільниці №531236, зарахувала значно меншу кількість голосів, ніж насправді було віддано на вказаній дільниці. Через те скаржник просив членів ТВК переглянути своє рішення «для встановлення правдивих результатів» по дільниці. 

3 листопада члени Шевченківської районної ТВК зібралися на засідання для розгляду вказаних скарг. Та всім скаржникам відмовили у розгляді документів по суті згідно з ч. 3 ст. 72 Виборчого кодексу України на підставі того, що районна ТВК не є суб’єктом розгляду вказаних скарг. Представник партії «Слуга народу» Олександр Скрипай у відповідь заявив, що вже звернувся до Полтавського окружного адмінсуду з позовом до Шевченківської районної, а також Полтавської міської ТВК.

Нагадаємо, раніше представники партії «Слуга народу» вже мали претензії до вказаної ТВК через розбіжності у протоколах по виборчій дільниці №531261. Зрештою, голоси по дільниці тоді перерахували.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області нагадує: «За результатами розгляду документів дільничної виборчої комісії та скарг про порушення вимог Виборчого кодексу під час проведення голосування та підрахунку голосів на виборчій дільниці, а також під час транспортування виборчих документів до територіальної виборчої комісії, що надійшли до територіальної виборчої комісії на момент прийняття документів дільничної виборчої комісії, ТВК приймає одне з рішень. Серед яких може бути і проведення повторного підрахунку голосів на виборчій дільниці в порядку, встановленому цим Кодексом. Про це йдеться у частині 5 статті 254 Виборчого кодексу України».

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.