28 жовтня до Шевченківської районної у м. Полтава ТВК привезли уточнені протоколи підрахунку голосів з дільниці №531261. Голова комісії запропонувала проголосувати за прийняття цих документів і зачитала їх зміст. Присутня на засіданні кандидатка у депутати Полтавської міської ради від партії «Слуга народу» Катерина Бабич заявила про те, що озвучені цифри по дільниці №531261 не співпадають із даними спостерігача від політичної сили.

Представники партії «Слуга народу» заявили про те, що помітили різницю у протоколах — зміни, внесені після 10 пункту документа. Кандидатка у депутати Полтавської міської ради Катерина Бабич через це вимагала перерахувати все, що знаходиться в мішках від ДВК №531261 (вул. Героїв Сталінграду, 30).

Голова ТВК Олена Праведнюк оголосила, що комісія порівняє обидва протоколи по вказаній дільниці. Згодом представники «Слуги народу» викликали до зали наряд поліції. Правоохоронці зафіксували факт розбіжностей у протоколах та взяли покази в учасників інциденту. 

«Заява зареєстрована, нині правоохоронці перевіряють інформацію, тож говорити, чи є тут ознаки порушення, поки зарано», — повідомив речник Головного управління Національної поліції у Полтавській області Юрій Сулаєв.

Голова Шевченківської ТВК заявила, що у протоколах допущені математичні помилки. Проте, ввечері 28 жовтня на сторінках у соцмережах, де висвітлюється політична діяльність кандидата на посаду Полтавського міського голови Сергія Іващенка, опублікували заяви про те, що протокол по дільниці №531261 сфальшований.

Зрештою, у Шевченківській ТВК оголосили технічну перерву до 9:00 29 жовтня. Після відновлення засідання члени комісії приступили до перерахунку голосів по дільниці №531261.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області відзначає, що оцінку інциденту мають дати у поліції. Та нагадує, що фальшування виборчої документації є карним злочином. «Стаття 158-3 Кримінального кодексу України вказує на те, що підробка або незаконне виготовлення виборчої документації, використання або зберігання незаконно виготовленої чи підробленої виборчої документації, а так само включення до виборчої документації чи документації референдуму завідомо недостовірних відомостей караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років».

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.