Другий апеляційний адмінсуд Харкова частково задовольнив апеляційну скаргу кандидата у депутати Полтавської міськради Віталія Сьоміка («Слуга народу»). Її кандидат подав після того, як Полтавський окружний адмінсуд відмовив у задоволенні позову кандидата, де той вимагав визнати дії членів Шевченківської районної та Полтавської міської ТВК протиправними та здійснити повторний підрахунок голосів по виборчій дільниці № 531236.

Нагадаємо, минулого тижня з письмовими скаргами до Шевченківської районної у м. Полтава ТВК звернулися кандидати у депутати Полтавської міської ради Віталій Сьомік, Оксана Ясько («Слуга народу»), а також представник політичної сили у згаданій ТВК Олександр Скрипай. Вони вимагали у членів комісії визнати факт порушення: врахування значно меншої кількості голосів, ніж реально були віддані на ВД № 531236.

3 листопада члени Шевченківської районної ТВК відмовили у розгляді скарг по суті. Тоді представник партії «Слуга народу» Олександр Скрипай звернувся до Полтавського окружного адмінсуду з позовом до Шевченківської районної  та Полтавської міської ТВК. Такий же позов подав і кандидат у депутати Полтавської міськради Віталій Сьомік. Вимагаючи здійснити на дільниці повторний підрахунок голосів.

Згодом суд відмовив у задоволенні позову Віталію Сьоміку на підставі того, що сторона позивача не надала істотних доказів вчинення членами комісій правопорушень при врахуванні голосів по ВД № 531236.

Кандидат у депутати Полтавської міськради подав апеляційну скаргу на рішення Полтавського окружного адмінсуду. 8 листопада судді Другого апеляційного адміністративного суду Харкова постановили задовольнити скаргу частково, скасувавши рішення Шевченківської районної у м. Полтава ТВК щодо визначення підсумків голосування при повторному підрахунку голосів на ВД № 531236 та зобов’язавши членів ТВК здійснити по дільниці повторний підрахунок.

9 листопада члени Шевченківської районної у м. Полтава ТВК зібралися на засідання для повторного підрахунку голосів. Проте рахували голоси лише за наявними у комісії протоколами.

Тоді як за інформацією, підтвердженою головами Шевченківської районної та Полтавської міської ТВК, один мішок з неврахованими бюлетенями по ВД № 531236 помилково переданий і знаходиться у приміщенні міської виборчої комісії. Через те, що пакунок так і не доставили до зали засідань Шевченківської районної ТВК, представник «Слуги народу» Олександр Скрипай написав заяву до поліції.

За підсумками засідання Шевченківської районної ТВК склали уточнений протокол, який передали до міської комісії. На вечірньому засіданні Полтавської міської ТВК голова комісії Алла Назаренко оголосила про зміни, внесені до протоколу комісії з урахуванням повторного підрахунку по ВД № 531236. Проте зміни до документа внесли лише у п. 3 (кількість невикористаних бюлетенів, погашених ДВК) та п. 8 (кількість бюлетенів, визнаних недійними). Що ніяк не вплинуло на розподіл голосів за політичні сили.

 

Представник політичної партії «Слуга народу» у Шевченківській районній ТВК Олександр Скрипай говорить: «Ми не погоджуємося з такими діями членів комісій, тому подали на них заяви до поліції щодо невиконання рішення суду. Будемо відстоювати позицію, що врахованими мають бути всі голоси, віддані на дільниці».

Голова Полтавської міської ТВК Алла Назаренко у коментарі ОПОРІ уточнює: «Апеляційний суд ухвалив рішення щодо повторного підрахунку голосів на дільниці № 531236, що і зробили члени районної ТВК. Але у документі ніде не йшлося про те, що міська комісія має повернути районній мішок з бюлетенями, про які згадував представник політичної сили. Відтак, наявні у мішку бюлетені ми внесли до п. 8 підсумкового протоколу».

«Поліція прийняла та зареєструвала дві заяви від Олександра Скрипая: про те, що Шевченківська районна ТВК не перерахувала всі голоси та щодо того, що Полтавська міська ТВК прийняла уточнений протокол у такому вигляді», — повідомив заступник начальника відділу комунікації ГУ Національної поліції у Полтавській області Роман Грішин.

 

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)