У Луцьку представники Громадянської мережі ОПОРА розповіли про порушення законодавства під час виборчої кампанії на Волині. Так, кандидати у народні депутати здійснюють непрямий підкуп виборців, а політичні партії порушують правила агітації.

Про це йшлося під час прес-конференції на тему “Хід виборчої кампанії на Волині: типові порушення, організаційна підготовка, особливості агітації”, що відбулася 13 жовтня в конференц-залі «ВолиньМедіа».

Volyn presa 0124

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп розповів, що відповідно до законодавства агітувати за і проти можна. Проте вся агітація та реклама повинні бути виготовлені за кошти виборчого фонду. Відповідно до законодавства, використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи інших коштів з інших джерел для проведення передвиборчої агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

Типовим порушенням на початку виборчої кампанії стало розміщення політичної реклами виготовленої не за кошти виборчого фонду, що було характерне для ряду партій, як то ВО «Батьківщина», «Блок Петра Порошенка», «Інтернет партія України», «Ліберальна партія України» та ін. Те саме порушення було в кандидатів-мажоритарників, зокрема Ігор Гузь розмістив свої плакати та білборди до моменту своєї реєстрації.

У газеті «Самопоміч», засновником якої є однойменна громадська організація, публікують рекламу політичної партії, зокрема, в ній надуркована інформація про кандидатів, які балотуються до парламенту. Проте громадська організація не може бути джерелом фінансування агітації за партію. Коментарі представників шатбу партії, мовляв партія замовляє в газеті площу для своєї реклами також не пітверджені, оскільки в газеті немає жодної позначки про те, що ці матеріали є політичною рекламою.

Схожа ситуація із спецвипуском жовтневого номеру газети “Комунальний патруль”, в якій розміщені агітаційні матеріали про кандидата в народні депутати по 22 округу Романа Бондарука і про партію “Громадянська позиція”. Всі матеріали без позначки, що це політична реклама.

Серед інших прикладів порушень правил агітації, які фіксуються спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА - агітація без вихідних даних та розміщення агітації та реклами у місцях, заборонених законом.

“Через те, що законодавство доволі ліберальне до порушників, фактично кожен з кандидатів знає, що серйозної відповідальності за свої дії він не понесе. Можуть скласти протокол в міліції, можуть дати попередження ЦВК, але серйозних наслідків, як то зняття з реєстрації кандидата, на жаль, не має. Тому кандидати і партії не дотримуються вимог закону”, - зазначив Михайло Шелеп.

Спостерігачами ОПОРИ були виявлені також окремі порушення правил агітації із застосуванням адмінресурсу, коли кандидат в народні депутати по округу № 22 Ірина Констанкевич проводила агітацію під час батьківських зборів у одній з шкіл Луцька. Батьки прийшли в школу до директора, а потрапили на незаплановану зустріч з кандидаткою.

Однак найбільше уваги спостерігачі приділяють виявленню фактів підкупу виборців. Зі стартом виборчої кампанії зафіксовано вже кілька випадків непрямого підкупу виборців. Хоча, за наявною у ОПОРИ інформацією, таких випадків більше, просто не всі вони належним чином задокументовані.

Так, нещодавно спостерігачі ОПОРИ відзняли на відео, як у місті Ковелі за один примірник газети політичної партії «Заступ» вручали по 500 гривень. Є підстави вважати, що роздавали гроші виборцям за майбутнє голосування, адже при видачі грошей ніхто не не вимагав показати документи, які б засвідчували особу, тому вважати таких осіб агітаторами не можна.

Ще однією формою підкупу є роздача грошових сертифікатів. Так, Ірина Констанкевич вручала стипендійні сертифікати в двох університетах Луцька: Луцькому національному технічному університеті та Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки. Після звернення спостерігачів в міліцію, кандидатка припинила роздачу сертифікатів під час зустрічей зі студентами.

Також кандидати під час зустрічей із виборцями роблять різного роду подарунки. Наприклад, кандидат у народні депутати по 23 округу Ігор Єремеєв вручав виборцям села Покащів подарунки і грошову допомогу.

Інші кандидати використовують для непрямої агітації за себе благодійні фонди. Такий вплив на виборців можна вважати маніпуляцією. Так, кандидат по 21 округу Степан Івахів на своїй агітаційні продукції використовує логотип фонду “Патріоти Волині”, а у своїх друкованих матеріалах згадує про діяльність цього фонду. В той же час представники фонду вручають виборцям різноманітні подарунки.

З інших типів порушень спостерігачі фіксували поодинокі випадки псування агітаційної продукції. Наприклад, у Луцьку були побиті або облиті фарбою сітілайти із рекламою “Опозиційного блоку”.

Попри все, Михайло Шелеп відзначив і позитивну особливість цієї виборчої кампанії, а саме те, що чимало кандидатів в депутати активно проводять зустрічі з виборцями, не обмежуючись зовнішньою та медійною рекламою.

Відеозапис прес-конференції дивіться тут

Мая Голуб,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся:
 
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.