Депутат Луцької міської ради Ірина Констанкевич, яка балотується в народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 22 (м. Луцьк), вручила кращим студентам Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки сертифікати на стипендії.

Volyn univ

Вручення відбулося 6 жовтня в приміщенні історичного факультету СНУ імені Лесі Українки. Свідком цього був й спостерігач Громадянської мережі ОПОРА.

На початку заходу Ірина Констанкевич представилась не лише як голова правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк», але й як кандидат в народні депутати.

«Окрім того, що я коротенько поінформую про себе і основні засади своєї передвиборчої програми, я виконаю місію, яку поклав засновник нашого фонду Ігор Палиця (авт. – І.Палиця народний депутат, що у 2012 році був обраний по луцькому окрузі). Йдеться про реалізацію однієї із студентських програм, стипендіальна програма…», - розпочала свій виступ кандидат.

За її словами, ці стипендіальні програми існують уже 3 роки і ці стипендії отримали кількасот студентів.

На зустрічі зі студентами Ірина Констанкевич згадала про оприлюднене в інтернеті відео, як вона вручала такі ж сертифікати у ЛНТУ. Такі дії кандидатки спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА назвали непрямим підкупом виборців.

Студентам СНУ імені Лесі Українки Ірина Констанкевич сказала, що вважає цю інформацію абсурдом.

«Ми уже третій рік поспіль ці стипендії надаємо і вперше лише в цьому році це питання збіглося з передвиборчою агітацією. І уже мене в інтернеті звинуватили в тому, що я опосередковано, непрямо займаюся підкупом виборців. Я хочу сказати, що десь це виглядає абсурдно. Особливо коли це звучить із вуст наших випускників, які ось в такий спосіб хочуть знівелювати стипендіальною програмою, сам принцип заохочення до наукової роботи. Наш фонд не відступається від цього. Ми вважаємо, що стипендії мають бути отримані студентами. Єдине що, я вибачаюся перед вами на цій сцені і кажу, що ви їх отримаєте не зараз, щоб наші випускники спеціальності політології вдруге мене не звинуватили, що я вас купую. Ви ці стипендії отримаєте. Якщо в попередні роки це було в жовтні, то тепер це буде з першого листопада. Після того, як вибори відбудуться, і незалежно від того, за кого ви проголосуєте і як ви виконаєте свій громадянський обов’язок», - заявила Ірина Констанкевич.

Окрім того, кандидат в депутати жартувала, що за свої дії вона «сидіти не буде», тому й не зупиняється.

«І ще одне, ми пожартували, що двічі за одну статтю сидіти я не буду, раз мене вже звинуватили, то виконуємо свою місію до кінця»,- заявила вона.

Після цього вона вручила сертифікати студентам університету.

Перед завершенням заходу перед присутніми виступив перший проректор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цось, який побажав Ірині Констанкевич перемоги.

У телефонному коментарі Громадянській мережі ОПОРА заступник декана Історичного факультету СНУ імені Лесі Українки Тарас Літковець повідомив, що згідно наявних документів цей захід не був агітаційним, а був лише зустріччю представників благодійного фонду зі студентами.

«На жаль, доводиться констатувати, що кандидат в депутати Ірина Констанкевич повністю ігнорує вимоги виборчого законодавства. Хоча ч.14 ст.74 закону про вибори зазначає, що такого роду дії є непрямим підкупом виборців, а тому заборонені. Особливо дивно, що викладачка й депутат міськради публічно глумиться над вимогами Закону у присутності студентів, яких повинна вчити, як правильно жити. Тож громадські спостерігачі звертаються до правоохоронних органів з вимогою вжити необхідних заходів належного реагування на ці факти», - заявив Михайло Шелеп, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області.

Мая Голуб,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся:
 
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)